Řád

Řád https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25034/bmid_rad-qcf-25034.jpg 5 47 15

Román vypráví o chlapci odvlečeném z Uher do tureckého zajetí, jehož dějinné události zavanou do sicilské Messiny. Odkud se jako protřelý dobrodruh vydává s mladou francouzskou hraběnkou na Maltu, aby tam v době dramatického obléhání ostrovních pevností hájených rytíři johanitského řádu hledali jejího syna, kterého neznají jménem a jehož tvář nikdy neviděli. Přesně o tomhle sníme: ocitnout se někde jinde, v jiném světě a v jiné době, vtaženi do víru dávných událostí a uchváceni velkolepým příběhem plným hrdinství, tragických zvratů a vášní. Tim Willocks je skutečným mistrem historické prózy. Jeho Řád sleduje osudy hrstky skvěle zvolených a vykreslených postav na pozadí jedné z nejslavnějších epizod velkého konfliktu mezi Východem a Západem, který šestnácté století zdědilo po středověku. V květnu 1565 vyhlásil turecký sultán Süleyman Nádherný válku johanitským rytířům usazeným na Maltě. Ostrovní baštu křesťanství ve Středozemním moři oblehne obrovské osmanské vojsko a po tři měsíce ji marně a s obrovskými ztrátami na obou stranách obléhá. V předvečer válečných událostí přichází do sicilské Messiny francouzská hraběnka Carla Penautier a domáhá se vstupu na ostrov, aby tam našla syna, kterého jí rodina před dvanácti lety hned po porodu odňala a jehož jméno ani podobu nezná. Jediný muž, který je patřičně protřelý a má dost odvahy, aby jí mohl pomoci, je rabelaisovský voják a válečný dobrodruh, bývalý janičář a nyní obchodník se zbraněmi a opiem, Sas Mattias Tannhauser. Uvolí se doprovázet hraběnku na Maltu, kde pak oba uprostřed krvavých bojů, všudypřítomné smrti a krutého strádání hledají chlapce, aby jej vyrvali ze spárů svaté války.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Religion , 2006


více info...

Přidat komentář

MilanBrabec
19.04.2022 5 z 5

Výtečný historický román se zvládnutými reáliemi. Pro milovníky dobrodružných příběhů povinnost, pro historické hnidopichy potěšení.

Rita55
22.05.2020 3 z 5

Na příběh jsem se těšila, protože jsem před lety Maltu navštívila, ale nakonec se ke chválám bohužel nepřipojím. Sice to, co dokázali přečkat obránci během těch tří měsíců je jistě obdivuhodné, ale číst o tom bylo (zvlášť v druhé polovině knihy) už utrpení, nudila jsem se, ani jedna z hlavních postav mi nesedla a ačkoli nejsem "literárně" nijak jemnocitná, tak vší té krve, zvratků a výkalů pořád dokola už jsem opravdu měla plné zuby.


JulesTuri
11.12.2018 5 z 5

Tak to bola jazda :) ....chcelo by to vydanie druhého dielu (ten už vyšiel)

AlenaF
08.12.2018 5 z 5

Skvělé, realisticky popsané drsné bojové scény, nechybí romantická zápletka. Musím to teď chvíli vydýchavat, dát si čas, než sáhnu po další knize. Doporučuji k přečtení.

Bolomsson
30.07.2018 5 z 5

Skvělý historický román, který pro mě byl v celé své délce opravdovým čtenářským zážitkem.
Naprosto mě dostal autorův realistický a vytříbený popis toho válečného běsu na Maltě. Ta hustá a napjatá atmosféra je cítit z každého řádku, to fyzické i psychické vyčerpání na obou stranách barikády, úzkost, ale přesto pořád stejná odhodlanost, postavit se soupeři ve jménu víry a ubránit/získat ostrov za každou cenu.
Skutečně se člověku až tajil dech, jak realisticky to autor popsal a v té drsné, nervy drásající vřavě si autor našel místo i pro romantiku, která tady nedělá žádnou trapnou omáčku, jak se často stává, tady to fakt skvěle pasuje a dodává to příběhu ten správný říz/pospolitost. Charaktery postav jsou v knize velice rozmanité. Každá si vás svým chováním a činy dokáže získat, stejně tak jako dokáže lézt na nervy a samotný hlavní hrdina Tannhauser, bývalý janičář, tomu všemu v knize vévodí....člověk statečný, bojem zocelený, nevyzypytatelný a mazaný.
Kniha na mě skutečně zapůsobila a musím se přidat ke většině kladných komentářů pode mnou, že ji spatřuji jako velice kvalitní a brilantně sepsanou, a proto dávám čistokrevných pět hvězd! ;-) :-)

Garik
05.01.2018 5 z 5

Rád Špitálnikov so svojimi nepočetnými spojencami stojí proti vojskám možno najmocnejšej ríše vtedajšieho sveta. V tomto boji sa rozhodne o ďalšom osude Európy a európskej civilizácie.
Do tohto historického rámca Tim Willocks brilantným spôsobom zasadil príbeh obchodníka so zbraňami a ópiom Mattiasa Tannhausera, grófky Carly Penautier, jej spoločníčky Amparo, chlapca menom Orlandu a ich nepriateľov. Podarilo sa mu naprosto dokonale vykresliť prostredie, dejinné súvislosti, ale najmä samotných hlavných aktérov, ich vnútorný život, motiváciu, chápanie a prežívanie najrôznejších životných situácií a ťažkostí. Konanie postáv má logiku, v príbehu nie sú žiadne kotrmelce, dej plynie nenásilne. Nič v tomto diele nie je zbytočné alebo samoúčelné, všetko je dokonale vyvážené, každý detail presne vymeraný a precízne umiestnený. Popisy bojov a vojnových útrap sú naturalistické, so všetkým, čo k tomu patrilo. Všetko má svoju dokonale vykreslenú atmosféru a je zobrazené tak vierohodne a bravúrne, až som mal pocit, akoby sa to odohrávalo priamo pred mojím zrakom.
Za všetky tie roky predtým, aj potom, iba veľmi málo kníh vo mne zanechalo tak hlboký dojem. Rozhodne jedno z najlepších beletristických diel aké som doteraz poznal. Je obrovská škoda, že u nás prešlo prakticky bez povšimnutia.

Metroušek
04.10.2017 5 z 5

Tato epizoda evropských dějin mi zatím unikala, a o to poctivějšího a barvitějšího vylíčení těchto krvavých bojů se mi dostalo. Až na občasné záblesky poučeného, moderního nadhledu nad náboženstvími, který tehdejší lidé těžko měli, se jedná o velice zdařilý, erudovaný (dovedu si představit ty stovky hodin přípravného studia) a fascinující popis bitvy křesťanů s expandujícími muslimy o Maltu, který rozhodně překonal mé očekávání. Ani obligátní úlitba "love story", aby si román plný detailních popisů bitev a vraždění přečetly i ženy a dívky, nepůsobí uměle, ale je příjemným oddechnutím před dalším krvavým nářezem. Primárně se však zaradují zejména příznivci středověkého či raně novověkého válčení, a také ti, kdo vidí islám jako hrozbu našemu kontinentu. Doufám, že se dočkáme i dalšího dílu v češtině, a také mne začala Malta lákat jako možné místo některé z příštích dovolených. Vydavatelství věnovalo knize příkladnou péči (obálka, překlad), a budiž mu za to dík. Tak se to má dělat!

braunerova
11.08.2014 4 z 5

Romantický příběh ve stylu knih Alexandra Dumase zasazený do obléhání Malty vojskem sultána Sülejmana. Autor se drží historických faktů, samozřejmě až na vymyšlené hrdiny románu. Kniha je velmi čtivá, vadily mi jen poznámky ve stylu "zlí páni, chudáci obyčejní lídé: "La Valette, Ludovico, papež, Mustafa, Süleyman, všechno je to jedna sebranka...organizují masakry, aby uspokojili svou nebetyčnou marnivost ...". Obyčejní malťané ale dobře věděli proč johanitům pomáhají. Když Turci obsadili nedaleký nechráněný ostrov Gozo, všechny práce schopné lidi odvlekli do otroctví. Ti kteří zůstali pak zemřeli hlady, protože neměli sílu obdělávat zpustošená pole. A mimochodem, hlavní město Malty se jmenuje La Valletta.

nero 13
04.06.2014 5 z 5

Další díl vyšel v originálu teprve loni,autor si dal mezi 1 a 2 dílem 7 let přestávku.

skeptik
27.05.2014

Bohužel další díly nejsou ještě vydány, asi to nebyl kasovní trhák pro BBart, tak jako Whyte pro Domino a řada dalších

Richie1
15.04.2014 5 z 5

Tohle je román podle mého gusta :-)
Na pozadí skutečných historických událostí je zpracován velmi romantický příběh válečného dobrodruha, bývalého janičáře, kapitána Mattiase Tannhausera, který se rozhodne pomoci francouzské hraběnce Carle Penautier najít jejího ztraceného syna.
Syna, který se nachází na Maltě, ke které směřuje ohromné vojsko tureckého sultána Sulejmana Nádherného, aby tento ostrov pod správou johanitských rytířů dobylo a přičlenilo k sultánově obrovské říši.
A tak se hlavní hrdinové románu brzo ocitají v pravém pekle tureckého obléhání Malty. Válečné scény jsou velmi syrově a sugestivně zpracovány, jsme svědky heroických výkonů obhájců i skvělé organizace obléhatelů.
Turecký sultán zatím vždy dosáhl svého cíle - podaří se mu i tentokrát zlomit odpor johanitského řádu?
Obléhání Malty vešlo do dějin a nyní má čtenář možnost se tohoto historického okamžiku účastnit spolu s hrdiny v rámci krásného romantického příběhu.
Nečekal jsem takovou kvalitu románu, ale po přečtení jsem ho po zásluze odměnil pěti hvězdičkami.

danka13
08.03.2014 5 z 5

Fantastický historický román, netušila jsem, že mě takováto kniha tak zaujme. Jsem tu dnes poprvé, nevím kde se berou hvězdičky, dala bych jich více než pět :-)

kryspin66
14.03.2013 5 z 5

Především v první řadě musím poděkovat Atuin za doporučení této knihy. Je fakt super. Byl jsem z příběhu opravdu unešen. Různé příběhy lidí, jejich myšlení, diskuze, konání...Historický popis bojů za svobodu.Vřele všem knihu doporučuji.

Atuin
16.02.2013 5 z 5

Kniha, která si po všech stránkách zaslouží pět hvězdiček, autorovo vyprávění, kde velkolepost jde ruku v ruce s jakousi prostou explicitou vyjádřit přesně do puntíku každou záležitost tak jak se jevila těm kterým očím v příběhu, z něj dělá opravdu výbornou knihu. Pospojité velikáštví světa ( možno lépe řečeno dvou světů, pokud zapomeneme na všechny ty elementární) a okázala ztracenost jedince. A všem těm světům je společné jediné: naděje. Protože v něco doufají všichni.Děj, prostor a čas, tak jak je líčen je namíchán tak aby byl člověk sveden do všech možných pastiček, ve ketrých je skryt až ztracen tenoulinký příběh, přes nějž se jako vlna přelévá záležitost obrovských rozměrů. Nevím zda jsem se se víc ponořila do bojovnosti příběhu, nebo do jeho intrik rozmetaných kde se dalo. Taky by mě napadlo že by bylo zajímavé číst osud maltézkých rytířů čistě z druhé stany.Protrpěla jsem si atmosfétu knihy a musím říct že ji řadím k těm opravdu dobrým. Není to ani tak střet dvou světů,ale vždy je to střet lidí, a to většinou těch kteří jsou dokonale v pozadí a stranou jakékoliv bitvy.Přijde mi že ani název neodvodil Tim W. od maletézkých rytířů, ale vybral ho se zřetelem na to, že v příběhu vládne neodiskutovatelný chaos.

lapla
27.06.2011 5 z 5

Jedna z nejlepších historických knih, které jsem prozatím četl!!!