Ráchel a Lars - Obrázkový deník dvojího odcházení

Ráchel a Lars - Obrázkový deník dvojího odcházení https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316820/bmid_rachel-a-lars-obrazkovy-denik-dvoji-0ah-316820.jpg 4 19 4

Laura žije obyčejný život: má muže, dospělého syna, kamarádky, práci. Má také stárnoucí rodiče, na které doléhají nemoci, omezují je v pohybu i v myšlení, přivolají chtěná i nechtěná vyšetření, pobyty v nemocnici i útěky zpátky domů. Laura hledá způsoby, jak rodičům pomoci, jak přitom respektovat jejich přání a zároveň si uchovat svůj život, svoje vztahy a svoji vlastní svobodu. Obrázkový deník dvojího odcházení. Výjimečná kniha, komiks, který geniálně, políčko po políčku, zrcadlí tolik důvěrně známých situací a rozhovorů, až se nám chce popadnout tužku a dokreslovat obrázky. Komiks ze života proslulé autorky a pokusech – omylech při péči o její rodiče je živý a veselý. Přinese úlevu těm, kteří pečují, a nebo pečovali. Ti, které to teprve čeká, mohou obdivovat humor protagonistů – a možná se i trochu poučit.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Cesta domů
Originální název:

Special Exits , 2010


více info...

Přidat komentář

bazyk21
18.12.2022 5 z 5

Smutně, leč skvěle komiksově zpracované stárnutí až k smrti

Boboking
20.09.2022 4 z 5

Laura, Rachel a Lars, trojice hrdinů, kteří se ocitli v situaci, v dnešním světě deprimující obě strany - děti které se musí nějak postarat o stárnoucí rodiče, ale i stárnoucí lidé, kteří se musí vypořádat s psychickou i fyzickou neschopností postarat se sami o sebe, a blížícím se koncem. Vše to jen podtrhuje černobílá "amatérská" kresba.


Beebee
26.09.2021 5 z 5

Laura pečuje o svého tátu Larse a nevlastní mamku Ráchel. Komiks popisuje všední i ty těžší chvíle, kdy odchází zrak, síly, mysl, rodiče dělají víc a víc drobných chybek, ale odmítají brát léky nebo zajet k lékaři. Vidí se vnitřně jinak, než je realita. Je zde vykreslená bezmoc i láska, porozumění, i boj se zdravotnickým systémem, který jak umí pomáhat, tak umí dělat chyby v péči o seniora. Celkově převažují laskavé a dobré momenty, včetně smíření s tím, jak věci jsou a se smrtí samotnou. Komiks pohladí po duši.

Makrela Liška
29.11.2017 4 z 5

Dobré téma knihy, uchopené v úctyhodné šíři. Nicméně mi tam chybělo trochu více ticha, monotónnosti, rutiny dní, které jsou jedny jako druhé, šedivé, unavené i plné bolesti. Autorka chtěla knihu odlehčit a zároveň ukázat, co vše musí stárnoucí člověk i jeho rodina přestát, ale nedovolila se čtenáři nadechnout a zažít si tíži těch chvil, bylo to trochu jako obrazový seznam problémů. Myslím, že by to knize nesmírně přidalo na hloubce a autentičnosti. Vedle toho mi nesedlo výtvarno, ale to beru spíš jako svůj osobní problém než něco, na čem by v případě tohoto komiksu tolik sešlo.

Autorovy knížky

Joyce Farmer
americká, 1938
2016  86%Ráchel a Lars - Obrázkový deník dvojího odcházení

Kniha Ráchel a Lars - Obrázkový deník dvojího odcházení je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x