Putování Zlatou stezkou Českého ráje

Putování Zlatou stezkou Českého ráje https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484211/bmid_putovani-zlatou-stezkou-ceskeho-raj-et2-484211.png 4 4 2

Kniha Putování Zlatou stezkou Českého ráje je výsledkem několikaletého putování spisovatele Marka Řeháčka a fotografa Jana Pikouse po trase současné Zlaté stezky i po zaniklých úsecích této fenomenální cesty vyznačené KČT roku 1937. Boleslavský hrad, židovské hřbitovy, Putna, Zvířetice, Klokočka, Klášter Hradiště, Švermova hrobka, Valečov, třešňové sady, Nebákov, Kost, Prachovské skály, Trosky, Hrubá Skála, Kopicův statek, Valdštejn, Hlavatice, Turnov, Dlaskův statek, Frýdštejn, Kalich, Kozákov, Riegrova stezka, Tábor, Kumburk, Bradlec, Železnice, Valdice, Milohlídka, Valdická brána a náměstí v Jičíně. Tolik krásných míst je zde popsáno, včetně často neznámých detailů. Autoři si ale všímají nejen přírodních krás, památek a zajímavostí, ale i hlubšího významu této pouti pro pojem češství, a to jak v jeho vřelé a naivní podobě v 19. století, tak i jeho v dnešním, poněkud bezradném, pojetí. Publikace vytváří trilogii s předchozími publikacemi stejných autorů – Příběhy rozhledem Českého ráje (2018) a Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje (2019). Vznikla také na stejném konceptu: popisování cest a míst v krajině je prováděno spíše reportážní formou, hojně jsou citováni především předváleční autoři, kteří se Českému ráji věnovali. Text je, coby do jisté míry osobní zpověď spisovatele poutníka, prokládán zážitky, pocity a úvahami. Nezapomíná se ani na pověsti, lidové umění i třeba výtvarníky, kteří s Českým rájem spojili svoji tvorbu. Jedná se tedy o jakýsi svérázný průvodce či cestopis, který svým členěním na sedm částí (Mladoboleslavsko, Mnichovohradišťsko, Prachovské skály, Turnovsko, Maloskalsko, Riegrův kraj, Jičínsko) navazuje na nejstaršího průvodce po Zlaté stezce vydaného KČST v roce 1937. Autor textu čerpal vědomosti z řady pramenů, včetně dobových průvodců, historických novin a časopisů i půvabných textů od Václava Durycha, Zdenko Josefa Pryla, Josefa Pekaře, Josefa Vítězslava Šimáka, Josefa Kafky a dalších. Četné údaje z historie, archeologie či etnografie a dalších oborů jsou přejaty vesměs ze sekundárních pramenů a v textu jsou využity pouze pro dokreslení celkového dojmu z putování. Mnoho informací je publikováno pro současné čtenáře úplně poprvé a čtení tak může činit zajímavým i pro opravdové znalce Českého ráje. Kniha Putování Zlatou stezkou Českého ráje je tak určena nejen milovníkům malebné krajiny Českého ráje, ale je napsána i pro citlivé poutníky z celé republiky toužící najít na této české národní trase mezi Mladou Boleslaví, Turnovem a Jičínem stopy svojí vlastní identity.... celý text

Přidat komentář

Honey0105
23.08.2023 3 z 5

Řeháčka mám moc ráda. A to hlavně jeho Toulání Lužickými horami. Postupně ale do knihovničky přidávám i jeho další tituly. Český ráj je také povinnost, přeci jen to mám za rohem. Do Českého ráje jezdím už od dětství na kratší i delší výlety. Zlatou stezku vlastně skoro celou znám. Asi jediná nesplněná zastávka je Tábor nad Lomnicí. Už jsme tam jednou s mužem měli namířeno, ale kvůli silnému náledí jsme nakonec došli jen k Alainově věži a až na Tábor se neodvážili. Věřím, že to brzy napravíme.
Tato kniha je zase plná krásných fotografií od pana Pikouse. S textem jsem ale chvílemi trochu bojovala. Asi každému bych doporučila nejdříve si přečíst poslední stránky, kde pan Řeháček popisuje vznik knihy a také to, proč je psaná v takové formě. Při čtení jsem si totiž hodně říkala, že je zde až moc Řeháčkovýho rozjímání a rozplývání se nad okolím. Předchozí knihy, které jsem od autora četla mě oslovily více. Rozhodně ale s autorem nekončím a naopak se i na další knihy velmi těším.

bigbabe
22.06.2022 2 z 5

Krásná krajina, krásná myšlenka, ale strašně hutně napsané proti knihám, které asi nemohu zmínit. Víc než průvodce po cestě Zlatou stezkou je to krkolomně napsaná historie míst a nečetlo se mi lehce, ale obsah samozřejmě zajímavý.


Autoři knihy

Marek Řeháček
česká, 1975
Jan Pikous
česká, 1963

Kniha Putování Zlatou stezkou Českého ráje je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x