Purkyně ve Vratislavi

Purkyně ve Vratislavi https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187933/bmid_purkyne-ve-vratislavi-6mC-187933.jpg 5 11 2

Poutavý životopisný román o nejplodnějším období nejvýznamnějšího českého přírodovědce 19. století, národního buditele a propagátora slovanské vzájemnosti. Kniha zpodobňuje Purkyňovo sedmadvacetileté působení v hlavním městě tehdejšího Pruského Slezska (1823–1850), kde založil rodinu, ztratil dvě děti a ovdověl a kde zejména dosáhl vrcholu své vědecké činnosti a zorganizoval studentský spolek pro pěstování slovanských dějin a jazyků. Kniha, napsaná jasným stylem, je dílem dvou autorů, středoškolského profesora (I. Kubišta) a novináře (V. Švarc).... celý text

Přidat komentář

Blue
15.05.2023 3 z 5

Tato kniha není životopisný román, není to umělecká literatura, byť se tak může tvářit. Jedná se navíc o dílo, u něhož je velmi cítit doba vzniku, tedy padesátá léta. Naivně obrozenecké nadšenecké dílo může - jak je vidět z několika hodnocení - uspokojit řadu čtenářů, může jich ale také hodně zklamat. Zejména pokud budou opravdu očekávat plnokrevný historický životopisný román. Já jsem to nemohl dočíst.

TheRaven
20.06.2011 5 z 5

Purkyně ve Vratislavi je vskutku fenomenální a jedinečná kniha. Nejsem si vědom, že by v českém jazyce dosud vyšlo srovnatelné dílo, které by popsalo nejvýraznějších sedmadvacet let života tohoto bezpochyby nejvýznamějšího českého přírodovedce, který nejen ve své době doznal celosvětového uznání. Román nabízí bezprostřední pohled na podstatné události, objevy i příběhy z doby, kdy Jan Evangelista Purkyně působil jako profesor na univerzitě ve Vratislavi, kde se zasloužil o založení vůbec prvního fyziologického ústavu na světě, významně se podílel na rozvoji současné vědy a působil jako slovanský obroditel a zapřísáhlý vlastenec. Kniha navíc není suchopárným výčtem faktů a bezvýrazným životopisem, ba naopak, jedná se o čtivé a jazykově poutavé románové dílo, navíc doplněné dramatickými osudy Purkyňova života. Nakonec se zde v okrajově setkáme i s dalšími osobnostmi, s nimiž Purkyně udržoval v oné době kontakty, jako jsou Jungmann, Čelakovský, či bratři Preslové. Celkový dojem podtrují výborné ilustrace Zdeňka Buriana. Nepřeháním, když tvrdím, že Purkyně ve Vratislvi je jednou z knih, která ovlivnila mé smýšlení a po letech od prvního přečtení, byla opět stejně poutavá a inspirující jako poprvé.


Štítky knihy

životopisy, biografie

Autoři knihy

Ivan Kubišta
česká, 1899 - 1966
Václav Švarc
česká, 1934