Psychologické aspekty zabití: Prožitky vojáků

Psychologické aspekty zabití: Prožitky vojáků https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424471/bmid_psychologicke-aspekty-zabiti-prozit-LTA-424471.png 5 7 5

Tato práce může sloužit jako zdroj porozumění především pro ty, kteří se s válečnými veterány potkávají - od psychiatrů po přátele a kolegy.

Přidat komentář

Vlk.kh
04.02.2024 5 z 5

Dana znám z dob, kdy jsem sám sloužil - což nemá vliv na hodnocení knihy - a už tehdy byl zapáleným odborníkem a často jsme si povídali např. o prožitcích vojáků ve Vietnamu, protože už v té době se znal osobně s několika veterány a celkově měl o téhle problematice velký přehled. Jeho přednášky na útvaru vždycky stály za to. Nemám psych. vzdělání, ale i tak pro mě kniha byla plně srozumitelná a travitelná. Jednoznačně parádní počin na hodně zajímavé, byť ponuré téma.

Davidin
29.01.2023 5 z 5

Kniha prezentuje zabíjení s lidstvem spjaté obecně a následně referuje o zabíjení řadami vojenských jednotek. Autor tedy poukazuje na, v naší republice, značně tabuizované téma. Musím vyzdvihnout profesionalitu a objektivitu, kterými danou látku přibližuje. Jedná se samozřejmě o logický krok, neboť je publikace určena i odborníkům. Text obsahuje taktéž odkazy a citace z řad jiných výzkumů, či poznatků i nepřeberné množství odborných termínů. Na druhou stranu jsou autorovy myšlenky předávány polopaticky a určité pasáže bych si i dovolil nazvat čtivými (vzhledem k tématu).
Velmi důležitý mi přišel poznatek, že nastavení vojáka určuje od počátku výchova. Dále pak slovní spojení válečné self, u něhož autor přibližuje schizofrenní rozdělení vojákovy osobnosti na dvě. První předválečnou, upozaděnou při válečném konfliktu, a druhou vytvořenou právě během boje a zejména po prvním zabití, která ovšem pomáhá zvládat stresové a bojové situace. Voják díky tomuto fenoménu efektivně a pohotově reaguje při nasazení. Vyústěním je, že čím více jsou tyto dvě osobnosti od sebe vzdálené a rozdílné, tím náročnější bude pro vojáka návrat do běžného života.
Osobně k cenným poznatkům z této knihy přistupují s respektem a snažím se i objektivně, ačkoliv některé uvedené rozhovory s veterány pro mne byly… náročné.


hu_87
15.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Velice povedená kniha o ne moc diskutovaném tématu "tam venku", o to lepší je fakt, že se autorovi tahle knížka mimořádně povedla. Do nějakých cca 60 stran jsem si říkala, kdy se to už rozjede (nejdřív je to takový obecnější a probírá spíš takový teoretický otázky a pojmy), ale pak to stálo za to.

Autor zvolil kvalitativní metodiku práce, takže značná část knížky je věnovaná rozhovorům s různými veterány, které autor tak trochu načíná už v té první části monografie (včetně citací veteránů a následným komentářem). A nejlepší na tom je, že je to napsaný fakt zajímavě, čtivě, i pro čtenáře-laika. Autor prolíná jak různé teorie agrese, dostává se ale také k experimentům Ashe nebo Milgrama, ale také psychologické souvislosti vojáků/veteránů jak před válkou, během ní, tak i po ní. Právě z toho důvodu je to fakt super knížka, která pojednává o tomto tématu poměrně do hloubky a komplexně.

Jediné mínus - chybí tomu asi tak 200 stránek navíc :)

Pes Filipes
21.07.2020 5 z 5

Výborná kniha - v přílohách jsou i přepisy rozhovorů s jednotlivými veterány

lucie.8
12.07.2020 5 z 5

Poměrně unikátní dílo (alespoň v našich končinách), kniha mě vážně nadchla. Doporučuji každému se zájmem o psychologii a vojenství.

Štítky knihy

psychická traumata vyrovnání se s minulostí váleční veteráni

Autorovy knížky

Daniel Štrobl
česká, 1974
2019  100%Psychologické aspekty zabití: Prožitky vojáků

Kniha Psychologické aspekty zabití: Prožitky vojáků je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst18x
Chci si koupit9x