První řez

První řez https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455941/bmid_prvni-rez-XEt-455941.jpg 3 36 12

Jessie Tesková série

1. díl

Za podezřelým případem smrtelného předávkování se skrývá něco zlověstného. San Francisco mělo pro Jessie znamenat nový začátek – příležitost zbavit se břemene trpké minulosti v Los Angeles. Realita však vypadá jinak: je přetížená, špatně placená a pracuje v zanedbané pitevně. Navíc jediné bydlení, které sehnala, je ve stísněném vagonu odstavené lanové tramvaje, předělaném na obydlí ve městě věčně utopeném v mlze. A když po pitvě ženy, která na první pohled zemřela na předávkování drogami, postupně vyjde najevo, že extrémně velká dávka heroinu v krvi měla zamaskovat vraždu, je to pro ni začátek další noční můry. Jakmile se pokusí věnovat případu důkladněji, setká se s nelibostí nadřízeného a z jeho reakce vycítí, že si přeje, aby celou záležitost rychle uzavřela. Je však rozhodnutá dopátrat se pravdy, a poté, co na jejím pitevním stole přistanou další mrtví, kteří by mohli s případem nějak souviset, už není cesty zpět. Vzdor dobře míněným radám kolegů i maskovaným výhrůžkám shora nepřestává svůj případ rozplétat a stopy ji k jejímu překvapení vedou tam, kde by je nejméně čekala – do vlastních řad... a také do neznámých vod virtuální měny a nových technologických firem, které v rychle se měnícím San Francisku rostou jako houby po dešti. Autopsie znamená doslova „na vlastní oči“ a Jessie Tesková nehodlá přestat, dokud vlastníma očima nespatří pravdu – i za cenu rizika, že by mohla skončit na pitevním stole ona sama.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

First Cut , 2020


více info...

Přidat komentář

Makyt
26.08.2022 5 z 5

Knížka na dovolené a nedala se odložit, dokud jsem jí nezdolala. Líbila se mi kombinace soudní lékařky, drogového kartelu a tajemství z minulosti. Trochu předvídatelná byla část týkající se šťourání v případu, ale konečné vysvětlení to zade úplně rozvrátilo. Do poslední chvíle jsem byla přesvědčená, že vím...

katynka78
11.09.2021 1 z 5

Na tuto knížku jsem se velmi těšila, protože jsem si říkala, že když ji píše soudní patoložka, jejíž knížka Řez do tuhého byla naprostý skvost a perfektní čtení z jejího povolání, že toto musí být parádní počtení.
Tak ne - juj to jsem naletěla. Velice mě to mrzí, snažila jsem se mnoho a mnoho stran, ale příběh mě nedokázal vůbec vtáhnout, naprosto mě to nezajímalo. Hlavní postava nevýrazná, nemastná a neslaná, děj se plížil podél zdi a pořád nic neukazoval.
Nedokázala jsem se do toho dostat a to jsem byla na 120. straně. A to už většinou jsem u jiných knih napnutá jak struna a tady nic. Tak jsem to vzdala.
Knížku jsem nedočetla, bylo mi naprosto jedno, jak to bude pokračovat.


_Brunetka_
04.01.2021 4 z 5

Tohle byla suprová knížka. Byla čtivá, autoři použili ich-formu, která k tomu taky přispěla a mně čtení zkrátka příjemně utíkalo. Musím tu vyzdvihnout hlavní hrdinku, které jsem fandila a která si mě získala. V dalších dílech bychom taky s ní mohli rozjet dobrou romantickou linku, kterou bych ráda viděla. Moc se mi líbilo originální prostředí pitevny, které bylo zajímavé a věrohodně popsané, bavilo mě o něm číst, protože to zase bylo něco jiného než to, na co jsem zvyklá. Zkrátka skvělý nápad. Příběh mě zajímal a polapil do svých spárů – jednoduše jsem si ho užívala. Nechybí tu ani napětí. Konečné rozuzlení mě překvapilo a líbilo se mi v něm zakomponování organizovaného zločinu, korupce,… Za mě se tedy rozhodně jedná o povedený kousek se skvělou hlavní hrdinkou, zajímavým prostředím a příběhem, který vás bude bavit, i když bych teda knihu označila spíše jako detektivku než thriller. Do dalších dílů se mile ráda pustím

Awča
03.01.2021 4 z 5

Symbolicky první kniha letošního roku začíná slovem "První".
Knihu jsem si vybrala do výzvy týkající se knih s lékařskou tématikou, ale po prvních drsných stránkách jsem chtěla výběr změnit na "Kniha z prostředí, ve kterém bych se nechtěla ocitnout". Po chvíli jsem začetla a buď autorka ubrala na drsnosti nebo jsem si zvykla, prostředí pitevny mi přišlo zajímavé, s hlavní hrdinkou bylo lehké se ztotožnit, a začalo mě bavit hádat, který případ to rozjede. Trocha IT a trochu sexu a už jsem byla na konci. Tam už příběh ztratil dech, autorka potřebovala vše dokombinovat a dovysvětlit, proto ubírám jednu*.

Blaufik
30.12.2020 3 z 5

Pokud vás kniha zaujala, tak neváhejte a vyzkoušejte. Myslím, že za přečtení rozhodně stojí, i když se nejedná o top ve svém žánru, ale spíše průměr. Pevně doufám, že se autoři polepší a druhý díl již bude lepší a méně zmatečný.

yetti74
30.12.2020 5 z 5

Za mě tedy pět hvězdiček. Přesně můj šálek. Koho baví knihy od Cartera, tak tohle by mu mohlo taky sednout. Je to takový drsnější styl. Rozhodně vhodné pro toho, komu nevadí popisy pitev a různé jiné "detaily." Doporučuji a těším se, až vyjde další kniha ze série.

JajaPaja
20.11.2020 1 z 5

nějak mně nezaujala snažila jsem se ale nedočetla

MMacicekk
19.11.2020 4 z 5

Autorka napsala vcelku komplikovaný příběh s mnoha dějovými odbočkami, ve kterém se můžete zpočátku ztrácet. Případů a pitev je hodně a není jednoduché se zorientovat, které z nich jsou pro děj důležité a které jej jen dokreslují. Doporučuji však vytrvat. Autorka začne vše pomalinku odkrývat a postupně vám budou jednotlivé dílky skládanky zapadat do sebe. Po přečtení jsem musela smeknout, že se autorka nezamotala do svých vlastních sítí a závěr vyzněl naprosto racionálně.

Bar16
04.09.2020 4 z 5

Byla jsem zvědavá, jaký bude první román soudní lékařky. To, co jsem v knize čekala, tam bylo - detailní popisy pitev. Ze začátku jsem se musela trochu více soustředit, ať se správně orientuji v číslech případů a který zemřelý je pro děj opravdu důležitý. Hlavní zápletka byla hodně zamotaná, divím se, ze sama autorka se nezamotala :-) A jedno úmrtí tam dle mého bylo naprosto zbytečné. Úplná pecka to nebyla, ale knihu řadím k těm lepším a k autorce se určitě ještě vrátím.

stesti.s.knihou
21.07.2020 5 z 5

Musím říct, že už k těm thrillerům přistupuju celkem skepticky. Je jich prostě moc, málokterý překvapí, většinou jsou průhledné, banální, přitažené za vlasy. O to více mě překvapil thriller První řez :)
Hlavní hrdinka pracuje jako soudní lékařka, mrtvoly a pitvy jsou jejím denním chlebem. Pokud jste slabší povahy, kniha pro vás místy může být nepříjemná, už jen z toho důvodu, že sama autorka působila jako soudní lékařka a některé popisy průběhu pitvy jsou proto velmi důkladné a nenechávají prostor pro představivost :D O to více se mi to však líbilo.
Neotřelá zápletka, napínavý děj, ač jsem si hned ze začátku myslela, že jsem objevila pachatele, tak jsem ho vlastně vůbec neobjevila, no a nějaká vedlejší romantická linka taky nechybí. Velmi kvituji i to, že sama zápletka byla dosti zamotaná, zorientovat se v posledních částech knihy a pochopit, kdo za co vlastně může, byl celkem oříšek. Vůbec mi to ale nevadilo, ba naopak si myslím, že to mnohem více odpovídá realitě, než nějaké jednoduché zápletky bez nápadu.
Za mě velký dobrý a více takových příjemných thrillerů prosím :)

jahlina
20.07.2020 3 z 5

Tenhle thriller přináší spoustu detailů z práce soudní patologie, což bylo docela zajímavé, ale díky tomu děj příliš neodsýpá. Dost dlouho není jasné, kam to všechno směřuje a která mrtvola je relevantní pro hlavní linku příběhu. Chvílemi mě to moc nebavilo a s knížkou jsem se trápila déle než obvykle.

Astarothh
18.07.2020 3 z 5

Sáhodlouhá detektivka z oblasti soudní patologie. Žádné napětí se nekonalo, miliarda postav... Trochu déle trvá, než se člověk v postavách zorientuje. Teskovou už ne.