První lavice - chlouba paní učitelky

První lavice - chlouba paní učitelky https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142876/bmid_prvni-lavice-chlouba-pani-ucitelky-tmq-142876.jpg 4 6 2

Přidat komentář

Katka2382
21.05.2020 5 z 5

Milé čtení z dob první republiky.Jsou zde vylíčené velké rozdíly mezi bohatými a chudými,ale také velké sociální cítění a ochota pomoci bližnímu.Knihu mám po babičce a četla jsem ji už dávno,ale moc se mi líbila.

SidoniaL.
21.02.2020 3 z 5

Takové prvorepublikové čtení. Je vidět, že autorka "podle cizích i vlastních námětů sestavila a napsala" tuhle knížku - jednotlivé kapitoly spolu jen volně souvisejí, jsou to na sobě nezávislé příběhy. Hodně se řeší rozdíly mezi chudými a bohatými ve společnosti. Uvědomila jsem si při čtení téhle knížky, že také dnes existují sociální rozdíly a jsou dokonce stále větší a větší. Ale je na první pohled patrný jeden markantní rozdíl mezi tehdejším a dnešním přístupem k tomuto problému. Zatímco v době první republiky ještě doznívalo křesťanské chápání chudoby a potřeba pomoci chudým bližním, teprve dnes se chudoba stala opravdovým cejchem, neboť každý se přece může mít dobře a je to jen jeho neschopnost, jestli tomu tak není. Kdepak solidarita, kdepak soucit! Bůh je zavržen a s ním i křesťanská láska k chudým! Na to přece máme ministerstvo práce a sociálních věcí!


Autorovy knížky

1936  70%První lavice - chlouba paní učitelky