První člověk - Život Neila Armstronga

První člověk - Život Neila Armstronga https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405314/bmid_prvni-clovek-zivot-neila-armstronga-VTR-405314.jpg 5 29 13

Kniha přibližuje životní příběh Neila Armstronga (1930-2012), prvního muže na Měsíci. Sledujeme osudy Armstrongových předků od středověku přes kolonizaci Ameriky až po narození malého Neila. Autor popisuje chlapcovo dospívání, studia a zájem o letectví, nástup do armády a zapojení do projektu Apollo. Přibližuje i jeho osobní život - působivý je zejména moment, kdy zemře Armstrongova malá dcerka. Kapitoly, které předcházejí letu na Měsíc, jsou nabité technickými detaily a podrobnostmi stejně jako popis pobytu na Měsíci, kdy je zdokumentován každý krok a zaznamenána veškerá komunikace s Houstonem. Po návratu na Zemi absolvoval Armstrong velkolepé turné po celém světě, po odchodu z NASA se živil jako mluvčí Chrysleru, přednášel na univerzitě, zasedal v několika dozorčích radách a dokonce podnikal. Vytížený pracovní život si bohužel vybral daň v podobě nešťastného manželství a rozvodu. Kniha končí smrtí Neila Armstronga na infarkt. Zasvěcený životopis je určený odborníkům i laikům, kteří chtějí nahlédnout do pozoruhodného světa kosmonautiky.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Vesmír
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

First Man: The Life of Neil A. Armstrong , 2005


více info...

Přidat komentář

helmiczka
20.10.2022 4 z 5

Namáhavo podrobné

Janizoun
12.08.2022 5 z 5

Nádhera, skvěle napsaná knížka. Nemám co vytknout.


Sirael23
07.06.2022

Osobně bych zkrátila některé pasáže, a ne nutně ty technické. Ale asi jsem nepotřebovala podrobně znát Armstrongův prospěch z jednotlivých předmětů. Pasáž s přistáním byla výborná. Celkově bych hodnotila tak za 3,5.

Pert
02.01.2022 5 z 5

Velice zajímavá kniha. Místy moc technických detailů. Ale nádherný životopis prvního člověka na Měsíci.

callahanh
14.04.2020 4 z 5

Nepochybně zajímavá kniha, která ale nejspíš úplně uchvátí jen hardcore příznivce kosmonautiky. Ve chvíli, kdy autor popisuje všední život Neila Armstronga, jeho nelehký životní osud, odcizení od manželky, ale i chvíle výstupu na Měsíc a zaměřuje se i na Buzze Aldrina, který zůstal v pozadí, i když byl úplně jiný a po slávě toužil mnohem víc než Neil, je román naprosto strhující a odhalí čtenáři mnoho zajímavostí. Stejně jako ukáže to, že celá tato mise byla až moc pracná na to, aby si někdo pak všechny záběry z Měsíce vymýšlel a inscenoval je ve studiu. Když se ale dostane na popis vesmírné lodi a detailní rozbor celé operace, co kdy bylo potřeba udělat, kniha se dost táhne, protože je až moc odborná a technická a úplným detailům rozumí jen málokdo. Ten kontrast čtivosti "obyčejných" kapitol a příběhu jednoho nenápadného hrdiny, který na svůj status Prvního člověka paradoxně doplatil tím, že už nikdy ke hvězdám nevzlétl a technických pasáží, které jdou zbytečně do detailu, je zkrátka moc velký. Jak už je tady několikrát zmíněno, dojem trochu kazí i odbytá česká redakce, která je plná překlepů, historických nepřesností a asi i špatného překladu. Je zkrátka znát, že se na něm podílel hned kvartet žen, přičemž asi každá odevzdala svou část a nenašel se nikdo, kdo by to celé přečetl a dodal tomu jednotnou jazykovou linku. Škoda, protože jinak je První člověk velmi dobrá kniha, která se ale jako celek znovu číst zřejmě moc nedá. 70 %

Annkag
03.05.2019 3 z 5

Táto kniha je miestami strašne zaujímavá,miestami vás uspáva ale taký je už život.
Na to že to je biografické dielo sa to čítať dalo.

EvženČihák
25.02.2019

Chtěl bych jen doplnit komentář viz DennisMoore,který se jen nepatrně mýlí ve své analýze. Se vším souhlasím,jen ta první část je to nejstrašnější,co jsem zatím kdy v překládané literatuře četl. Vytvořit 150 "odborných"ran na 70-ti stránkách,to opravdu dovede málokdo.
Taky "to"po sobě nikdo nečetl, protože se nepovšiml zcela zjevného nesouladu mezi souvětími a odstavci. Ani ve volných překladech,jednotkách, v počtech,i jen pouhých číslovkách.

lassse
29.01.2019 4 z 5

Ke knížce jsem přistupoval trochu s despektem, protože takový druh čtení příliš nevyhledávám. Byl jsem ale příjemně překvapen a hlavně ve mě knížka vzbudila další zájem o kosmonautiku, zejména pak o program Apollo. Takže pro technicky zaměřené vřele doporučuji.

DennisMoore
12.01.2019 5 z 5

Poutavá, důstojná, úžasná kniha líčí Neila Armstronga jako neobyčejného člověka se všemi jeho klady i zápory - kéž by tak úžasný byl i její překlad. Musím si zkrátka postěžovat a přidat se k uživateli MaxK. Zatímco úvodní část Prvního člověka je relativně bez vad, nejrůznější překlepy, chybějící či přebývající čárky a špatné koncovky se do textu postupně vkrádají. "Convari" místo "Convair", "Aricrafts" místo "Aircrafts", jednou "Mercury", jindy "Merkury", turné se jednou jmenuje "Obrovský skok", jindy "Giant Leap"... Asi vrchol je faktická chyba v případě úmrtí JFK, ale jsem přesvědčen, že i ta vznikla překladem (vsadím se, že "Na Nový rok 1967 většina Američanů věřila, že prezident Kennedy brzy posune termín přistání člověka na Měsíci" se mělo přeložit jako "...že prezident brzy posune Kennedyho termín přistání...", protože JFK zemřel v roce 1963 a v originálu - v jeho třetím vydání - by se něco takového neobjevilo). A něco podobného se opakuje v závěru, kde se o Armstrongovi, jenž zemřel roku 2012, píše: "V roce 2001, jen rok před svou smrtí"... Je to rozhodně nepozornost českého překladatele - byly na to čtyři ženy, každá překládala jinou část a první z nich byla zjevně nejsvědomitější - a odfláklost redakce Euromedia / Kalibru / Knižního klubu. Zážitek mi to ale naštěstí nepokazilo.

MaxK
09.01.2019 4 z 5

Středobodem knihy je Armstrongův let na Měsíc. Druhé polovině Armstrongova života je věnováno závěrečných 75 stran textu. Při čtení se skoro zdá, že nikdo jiný nebyl k přistání na Měsíci lépe kvalifikován. Nicméně i tak se čtenář dozví, že připadnutí přistání pro posádku Apolla 11 byla pro Armstronga spíš šťastná souhra okolností a tříčlenná posádka neměla patřičného týmového ducha. Kvalitu jinak dobré knížky kazí překlepy (např. hned str. 17 je Apollo s dvěma p, na str. 50 je Niel, na 168 je Neal) a faktické chyby, které mohou být jak chybou autora, tak chybou českého překladu (alespoň co jsem si všiml str. 70; 97; 145; 179; 377; 389, 409). Český čtenář ocení několik odkazů na Česko.

xxSmoldaxx
03.01.2019 3 z 5

Určitě zajímavý příběh o neuvěřitelné cestě. Ovšem než se dostanete k Apollu, je kniha velmi popisná a řekl bych nezajímavá. Druhá část už stojí za to.

jan9297
27.12.2018 5 z 5

Velice kvalitní životopis o jedné z ikon 20. století. Vcelku podrobně rozebírá kromě osobního života Armstronga i zákulisí příprav, tréninku a plánování vesmírných misí. Povinnost pro fanoušky kosmonautiky a dobývání vesmíru!

Andrée
27.10.2018 5 z 5

"That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind."

Příběh muže, který se jako první procházel po povrchu Měsíce a přesto po tom zůstal normálním a skromným člověkem. Možná za to můžou okolnosti, které tomu všemu předcházely. Tahle kniha pro mne byla jasným "must have" a má své právoplatné místo v knihovničce. Je to neuvěřitelné a všechno mi to přijde jako dost povedené scifi, jenomže ono je to vše těžká realita.

Samozřejmě jsem viděla už i filmové zpracování, které rozhodně ostudu neudělá. Jediné co mě trochu mrzí je přebal, protože bych ráda u takové biografie měla i autentické foto, ale na druhou stranu, v knize jich je také dost. Dávám plný počet hvězd.