Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností

Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515836/bmid_pruvodce-kubanske-divky-cajem-a-bud-yMr-515836.jpg 4 31 9

Lila nechtěla trávit léto v Anglii. Plánovala po babičce převzít pekárnu v Miami, přestěhovat se ke kamarádce a trávit čas se svým přítelem. Jenže po maturitě se všechno včetně Lily samotné rozpadne. Její rodina rozhodne, že Lila potřebuje získat odstup. Pošle ji proto na tři měsíce k příbuzným do Anglie. Tam ale pořád jenom prší a Lila se musí potýkat s protivnou pekařkou a nudou v maloměstě, kterému chybí miamský šmrnc. Celý výlet připomíná spíš noční můru než prázdniny… dokud nepotká Oriona. Přestože má Orion svých problémů nad hlavu, pomůže Lile se v Anglii zorientovat. A ona propadá kouzlu nové země, ale především Oriona. Na obzoru se rozprostírá nová budoucnost: taková, která by ale znamenala opustit všechno, co znala. Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

A Cuban Girl´s Guide to Tea and Tomorrow , 2020


více info...

Přidat komentář

kikikrat
25.03.2024 3 z 5

Tuhle knihu jsem si vybrala hlavně jako takovou oddychovku, která mi bude rychle plynout a budu se u ní přihlouple usmívat. Všechno tohle kniha splnila. Byla čtivá, milá a plná kubánského jídla. Orion byl ten nejmilejší kluk, který uměl uvařit ten nejlepší čaj. Bylo to spoustu vážnějších témat a tak měla kniha i trochu té přidané hodnoty. Ale teď příjde to ALE! Já si nedokázala oblíbit Lilu, nedokážu přesně říct proč. Nějak mi nepřirotla k srdci, nevěřila jsem ji, celkově jsem měla raději všechny ostatní. Nebyla nijak špatná ale asi mi zkrátka nesedla. Romantika v knize byla ale moc milá a krásná.

whiolet
31.01.2024 3 z 5

Hořkosladké čtení o dospívání, ztrátě a smutku. Zároveň je to,ale i příběh o nalezení nového smyslu, naděje a lásky.
Bylo to milé čtení,ale bohužel jsem čekala něco víc.


Luccinda
27.11.2023 5 z 5

Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností, už ten název ve mně vyvolal dojem milého a laskavého čtení a přesně takový tento příběh opravdu byl. Něco jako young adult verze Romantických útěků od Julie Caplin - při čtení na vás dýchne atmosféra deštivého Londýna a z každé stránky ucítíte vůni horkého čaje a čerstvého kubánského pečiva. Takhle knížka má prostě všechno - lásku, jídlo, hvězdy... A já jsem si jí naprosto zamilovala.

V příběhu se řeší i pár vážnějších témat, jako je ztráta blízkého člověka, komplikovaný rozchod, rodinné vztahy a spousta dalších. Ale jsou tu v takové míře, že kniha stále působí jako miloučká oddechovka. Kéž by takových vycházelo víc!

bookcase
27.10.2023 4 z 5

Milý příběh, i když nejsem cílovka, užila jsem si pár hodin příjemné romantiky.

akinomV
25.10.2023 3 z 5

Jak už tu bylo psáno, také nejsem úplně cílovka a souhlasím, že to bylo milé počtení, které mě ale úplně do kolen nedostalo. Za mě takový milý průměr, ale věřím, že mladší čtenáři to mohou vidět optimističtěji :-)

tyrkysoveknihy
28.09.2023 4 z 5

3,5 - 4 hvězdy

Nejsem cílovka - už mi vážně není náct - a tak považuji Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností (ten průvodce je doslova Orion) za miloučkou oddechovku a proto ji hodnotím skoro 4 . Orion byl fajn a s Lilou dostali i nějaké super cute momenty, takže naprosto chápu, proč lidé tuhle YA romantiku milují. Každopádně vidím i tu podle mě velmi oprávněnou kritiku.

Hlavní hrdinka Lila začíná jako celkem sebestředná a kontrolující osoba, která si myslí, že všechno ví nejlépe a nemá zapotřebí se cokoliv o pečení & vaření učit. V 17 letech věří, že má dostatek znalostí na to, aby s pečením dosáhla čehokoli. Po příjezdu do Anglie převezme kuchyni rodinného B&B, ve kterém bydlí a každý den připravuje neuvěřitelně chutné jídlo pro všechny hosty a zároveň vaří báječné dobroty pro své přátele. Ok, máme tu jednu super mladou vítězku Masterchefa, ale tak.... Lila má jaksi pracovní morálku poněkud staršího člověka. Navíc ještě mentoruje patnáctiletou sestru Oriona. A celkově na mě místy působila v některých ohledech jako mnohem starší (třeba i proto, že má právě zdědit rodinný podnik) a v jiných věcech působí zase jako malé děcko. Například má tendenci svádět své vlastní problémy na jiné lidi. Oceňuji, že na konci knihy Lila celkem prozřela. Spousta věcí jí konečně došla a přestala v tomhle směru být tak otravná. Jednoduše jsem tam nakonec uviděla vývoj postavy a to oceňuji. O to by mělo v (nejen) YA knihách jít. I proto hodnotím knihu spíše vysoce.

Celkově ale tak nějak nevím. Působilo to jako kdyby se autorka nemohla rozhodnout co vlastně píše a možná by udělala lépe, kdyby se plně přesunula do NA. Postavy jednoduše nepůsobí ani jako teenageři, ani jako mladí dospělí a jejich vyprávění mate, kým jsou. Mimochodem, i Orion má totiž na starosti rodinný obchod.

Co se mi na knížce líbilo/co mě na ní bavilo:
- spousta jídla a pečení
- Liliny recepty aneb Recept na rozchod, Recept na pohřeb, Recept na rozloučení
- všudypřítomné pověry: Najdete-li na dně šálku nerozpuštěný cukr, někdo se do vás zamiloval.

Co lidé kritizují, ale nemohu PLNĚ posoudit:
- knížka je údajně plná kubánských stereotypů
- Miami není dobře vykresleno knížka je plná akorát tak turistických míst
- rasismus skrz Afriku hrdinka asi jednou zmíní Ghanu a jinak to je samé: město (Miami), město (Londýn), kontinent

Přečteno ve spolupráci s knihkupectvím Luxor a společností Euromedia.

Atuin
19.09.2023 5 z 5

Nedokáži ani popsat jak mic mi tato hvězdička prozářila dny a ještě víc nedokáži popsat pocity které ve mě vyvolává název: který tak krásně odkrývá krásu českého jazyka a krásu jazyka vůbec....

Akléda_
11.09.2023 3 z 5

Tuhle knížku jsem vídala hodně na zahraničním BookToku a tak jsem jí chtěla zkusit. Rozhodně chápu, proč si jí spoustu lidí oblíbilo, že bych ale skákala nadšením do stropu, to se úplně říct nedá. Líbilo se mi to prostředí, ať už Miami nebo Anglie. Nečekala jsem, že mě deštivá Anglie tolik okouzlí, zvlášť v podání Lily, ale stalo se. Oblíbila jsem si i samotné postavy a nové kamarády, které si Lila v Anglii našla. Líbila se mi ta témata, se kterými se musela potýkat, ale nebudu prozrazovat. Já sama jsem to nevěděla a hned na začátku to bylo "příjemné" překvapení. Velmi oceňuji také to, jak Lila s Orionem komunikují. Když Lile něco vadilo, tak to řekla a probrali to spolu. To je to chování, které chci v YA knížkách vidět! To mě velmi potěšilo. Celkově i ta romantika byla úžasná, úplně ňuňatá a já se culila a chtěla bych jednoho Oriona v reálu prosím. S čím jsem ale měla problém bylo to, že jsem se do toho nějak nedokázala dostat. Do čtení jsem se musela i několik hodin dokopávat a když už jsem četla tak to bylo fajn, že bych se ale nedokázala odtrhnout to také bohužel říct nemůžu. Kdyby se mi knížka lépe četla, věřím tomu, že bych byla nadšená. Je to ale můj subjektivní dojem, styl psaní je něco, co každému sedne prostě jinak. Tady se to úplně nepotkalo.

Edona
10.09.2023 4 z 5

Bueno, Mi estrellita, También.. tahle knížka kombinuje španělštinu, horké Miami, kubánskou dívku a pošmournou Anglii. A překvapivě to funguje, je to taková feel good oddechovka (pozor, i tak obsahuje vážná témata).

Hlavní hrdinka Lila je svými rodiči odeslána na tři měsíce do Anglie, kde rozhodně být nechce. V Miami totiž mají rodinnou pekárnu, Lila je skvělá pekařka a chystá se podnik se svou sestrou vést.. ale najednou musí vše opustit. V Anglii bydlí u své "tety" ve Winchesteru, kde pořád jenom prší a vlastně všechno je úplně jiné než v Miami. Vypadá to na tři měsíce nudy.. ovšem dokud Lila nepotká Oriona.

Na knížce se mi líbila ta spousta pečení a vaření, všudypřítomné pověry a pošmourná Anglie. Doporučuji k přečtení a také se můžeme brzy těšit na filmové zpracování.

PS: Dala bych si nějaký kubánský dezert!

Štítky knihy

Anglie Florida pekařství, pekárny (provozovna)

Autorovy knížky

2023  78%Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností

Kniha Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce76x
Chystám se číst84x
Chci si koupit25x
dalších seznamech3x