Prorokova milenka

Prorokova milenka https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86225/bmid_prorokova-milenka-gFV-86225.jpg 4 23 5

Mekka a Medína v letech 622-656. Příběh ženy, která jako jediná hrála kdy v islámu důležitou roli. Áiša je považována za nejkrásnější a nejvzdělanější dívku Orientu a na první pohled okouzlí i Muhammada, mocného Proroka, zakladatele islámu, který z ní udělá svou hlavní a nejmilovanější manželku. A nejen to. Protože Prorok neumí psát ani číst, diktuje jí své vize a myšlenky, a tak je ve skutečnosti Áiša jeho pamětí a tou pravou autorkou koránu. Po smrti Muhammada, kterého přežije o 46 roků, Áiša pokračuje v uskutečňování jeho snu o vytvoření islámské světové říše. Dodnes je nazývána Matkou věřících.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Geliebte des Propheten , 2006


více info...

Přidat komentář

mamina2
01.09.2022 5 z 5

Zajímavá kniha o počátcích islámu. Z původního záměru, aby byly ukončeny bratrovražedné války v arabské společnosti, bohužel již brzy nic moc nezbývá. Jen místo 3 bohyň je zde jen jeden. Již od začátku dochází k úpravám původního sdělení, kterého se dostalo Muhammadovi. I rozštěpení na zastánce "rodinného" a "společenského" uspořádání náboženství je velice časné. Neúcta ke starším "knižním" náboženstvím (židovství a křesťanství), které se projevuje je trvalá.
Je fajn si to přečíst. Možná pochopíme ledacos i pro současnost.

mistrikova
03.02.2020 4 z 5

Tato kniha u nás vyšla v roce 2009 a tady na databázi má jen pár komentářů a hodnocení. Je škoda si ji nepřečíst. Dle názvu knihy však nejde o příběh prorokovy milenky, ale jeho druhé ženy Áiši, která nám svým vyprávěním přibližuje svůj život, kulturní arabské kmenové zvyky raného středověku, vznik islámu jako víry a značně zidealizovaným způsobem popisuje Mohamedův život a jeho způsob myšlení, rozkol naboženství na větev sunitskou a šiitskou a šíření víry všemi raně středověkými způsoby včetně války. Dle historických reálií neexistuje totiž příliš mnoho informací o jeho skutečném životě. A je zjevné, že autorovy zromantizované náznaky a střípky všeobecně známé jsou čerpány z Koránu. Ačkoliv je nám toto náboženství a způsob středověkého myšlení i v knize popsané krutosti v dnešní době vzdálené, stojí si udělat názor. Knihu doporučuji, je čtivá.


orinka3
17.09.2015

Nehodnotím hvězdičkami, nebylo by to poctivé. Knihu totiž nedokážu přečíst. Dvakrát jsem se snažila přelouskat pár stránek a nejde mi to. Za řádky vidím agresivní islám, který k nám vniká a neuznává hranice. A navíc - velmi se mi příčí pokládat malou holčičku za dospělou ženu se všemi jejími pocity. Islám je jiný svět, a do něj nepatřím ani jako čtenářka.

pavlinkaa
27.11.2014 5 z 5

Když jsem knihu začala číst, říkala jsem si, do čeho jsem se to zase pustila. To, že neumím odložit knihu i když mě na začátku nezaujme se mi opět vyplatilo. Po pár stránkách mě příběh chytl. Áišu jsem si oblíbila, prožívala jsem s ní její zamilování do Proroka, obvinění z nevěry, chápala jsem její žárlivost, vedla s ní válku .... Opravdu krásně, chytlavě napsaná kniha. Určitě stojí za přečtení, takže doporučuji.

psycholrik
03.10.2011 5 z 5

moožná lepší než Korán samotnej, fak lajk++*

Štítky knihy

7. století Mohamed

Autorovy další knížky

Berndt Schulz
německá, 1942
2009  80%Prorokova milenka
2005  81%Hvězdář se stříbrným nosem
1993  75%Patrick Swayze
1996  50%Labužnik Hitchcock