Prométheus a Atlás

Prométheus a Atlás https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494707/bmid_prometheus-a-atlas-sZu-494707.png 5 1 1

Jason Jorjani se ve své knize Prométheus a Atlás pokouší o filosofický přístup k otázce paranormálna. Dekonstruuje materialismus a vykořeněný racionalismus moderního Západu a odhaluje, že současná civilizace stojí na nečestném a nevědeckém popření přízračných jevů. Podrobně popisuje proces okultace (zahalení) psychických schopností člověka, za jehož původce považuje Descarta a za nejvýznamnějšího pokračovatele Kanta. Odmítá prohlásit mimosmyslové vnímání a psychokinezi za něco mimořádného a místo toho tyto jevy označuje za součást dosud neobjevené a fyzickými zákony nespoutané strany přírody, kterou před námi zakrývají naše reduktivní moderní „vědecké“ modely. Autor vyzývá k uznání a přijetí archetypů Prométhea a Atlanta, které na nevědomé úrovni ženou vpřed vědecký výzkum a řídí veškeré objevování a tvořivost, které jsou bytostně vlastní kulturám osvojivším si starověkou helénskou kosmopolitní vizi. Ztotožnění se s prométheovským a atlantským duchem považuje, spolu s překlenutím obzorů dalekovýchodního a západního světa, za příslib nové doby a nové společnosti, v nichž budou hranice mezi vědou, náboženstvím, politikou a uměním zcela zbořeny. Jason Reza Jorjani, PhD. (*1981) je rozený Newyorčan íránského a severoevropského původu. Po získání bakalářského a magisterského titulu na Newyorské univerzitě obdržel doktorát v oboru filosofie na Newyorské státní univerzitě ve Stony Brooku. Na Technologickém institutu v New Jersey (NJIT) vyučoval předmět „věda, technika a společnost“ a nyní působí jako spisovatel a vůdčí myslitel filosoficko-etického hnutí známého jako prométheismus.... celý text

Náboženství Filozofie Záhady
Vydáno: , Sol Noctis
Originální název:

Prometheus and Atlas , 2016


více info...

Přidat komentář

Thanateros
23.12.2022 5 z 5

Jason Jorjani povyšuje nietzscheovský pohled na úplně jinou úroveň. Neplatí již zarathustrovské "jsem jen tělo a nic než jen tělo", resp. pokud ano, tak to tělo je schopné též telekinézy a telepatie. Abrahamovský Bůh není mrtev, ale je to nesmírně mocná, byť slábnoucí finitní bytost chtějící zotročit lidstvo. Lidstvo - to je to, co Jorjani hájí; jeho postoj proto označuje za antropocentrický. Avšak muži a ženy jsou pro Jorjaniho potenciální bohové. Totéž bylo vlastně řečeno již dávno - "Vy jste bohové."

Nenechte se však zmýlit - Prométheus a Atlás je dílo filosofické. Zneuznání paranormálna a božství člověka není náhodné, nýbrž je výsledkem karteziánského pojetí vědy, podle něhož všechno je hmota a paranormálno je pověra, tedy kromě "zázraků" etablovaných náboženských kultů. Po Descartovi bylo toto hledisko rozvinuto Kantem, jenž ale podle Jorjaniho o svých tezích přesvědčen nebyl a ve skutečnosti o existenci paranormálních lidských schopností nepochyboval. Také Freud věřil v telepatii a Heidegger, podle Jorjaniho, připouštěl nadsmyslové vnímání.

Nietzsche, Heidegger, William James - to je Jorjaniho svatá trojice, která vyzývá člověka k tomu, aby se opět stal divotvůrcem a svým vlastním zachráncem. Títánové Prométheus a Atlás jsou "estetické ideje" či snad "bohové", "přátelé lidí", kteří povedou lidstvo k jeho osvobození, přinesou mu prométheovský plamen, s nímž vybuduje Novou Atlantis.

Autorovy knížky

Jason Reza Jorjani
americká, 1981
2022  100%Prométheus a Atlás