Prokletá

Prokletá https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485045/bmid_prokleta-NcO-485045.jpg 3 41 12

Už jako dítě zakusila Nimue dotyk temnoty a od té doby je vyvrhelem uprostřed vlastního lidu. Své vlastní kouzelné schopnosti musí potlačovat a její příbuzní se jí obávají. Proto ze všeho nejvíc touží odejít. Když je však její rodná vesnice vypálena vojskem Rudých paladinů a obyvatelé krutě pobiti, projeví se temnota v jejím nitru. Nimuina umírající matka ji pověří, aby přijala prastarý meč a donesla jej legendárnímu čaroději. Nimue se stává poslední nadějí svého lidu. Její poslání si žádá veškerých sil, avšak moc, která se probouzí v její duši, touží především po pomstě. Spojí se s okouzlujícím žoldnéřem jménem Artuš a snaží se zachránit Starší lid ze všech koutů Anglického království. Meč, určený pro jediného pravého krále, pozdvihne Nimue proti paladinům i vojskům padlého krále a pouští se do zápasu o sjednocení všech klanů Staršího lidu. Zároveň touží pomstít svou rodinu a odhalit pravdu o sobě samé. A v čepeli meče, který třímá, se snad ukrývá moc změnit i samotný osud.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Cursed , 2019


více info...

Přidat komentář

Tess_BooksNerd
11.11.2023 3 z 5

Legendy a příběhy o Artušovi, Morganě i velikém čaroději Merlinovi mám ráda. V tomto příběhu však není hlavní hrdina Artuš. Vlastně není ani králem. Jen jakýmsi žoldákem, který utíká. Neustále jen utíká a stále hledá svou čest. Hlavní hrdinkou je zde Nimue. Jedinečný meč je tu zde také. Meč moci. Merlin vlastně celou knihu není nejobávanějším a největším čarodějem všech dob. Jen vyhaslým dědkem užírající se svou nespolehlivostí. Starý ochlasta co záhadným způsobem přišel o svou moc. Na samém konci ji opět získá. Jak vlastně příběh skončil, jak dopadla Nimue. Zda přežila nebo ne, se tu nedozvíme. Možná je to konec rozpracovaný pro 2. Díl. Ale i tak. Jsem toho názoru, že existuje jakási nepsaná dohoda mezi čtenářem a spisovatelem. Otevřený konec je pro mě jako nejvyšší zrada. Jste napjati příběhem, velkou bitvou, a pak prásk a nic víc. Jak to s hlavními hrdiny dopadlo se nikdo nedozví. Proto nemohu dát plný počet hvězd. Kniha celkové byla fajn, nebyla to žádná bomba u které bych hltala každé slovo, ale nebyla ani zdaleka ta nejhorší.

Zuzka_Zuu
11.09.2023 5 z 5

Zajímavé podání Artušovských legend. Děj byl zajímavý, místy nudný a někdy až nechutný, ale k té době to patří. Líbil se mi zápal hlavní hrdinky a nějaké to větší odhalení, které potom krásně zapadlo do sebe a kniha tím získala na zajímavosti. Některé pasáže byly nudnější a zdlouhavé, že jsem knihu několikrát odložila a nedařilo se mi začíst, než mě nakonec děj chytl a už nepustil.
Chyběl mi detailnější popis jednotlivých ras postav, které hlavní hrdinku provázely příběhem .
Jinak bych knihu hodnotila kladně, ale znovu už bych se k ní nevrátila. :)


Áňa 998
11.03.2023 4 z 5

Zajímavé podání Artušovy legendy. Chvílemi jsem ale děj vypouštěla, kvůli nudnějším místům. Kniha je obohacena o ilustrace, které se mi úplně nelíbily, ale jako nápad to byl dobrý. Možná by knize neuškodilo trochu pokrátit...

sophi45
01.03.2023 odpad!

Knihu jsem nedočetla, vůbec mě nebavila.

Damonka12
24.12.2022 1 z 5

Tohle byla celkem nuda a příběh mě ani trochu nebavil, a postavy taky ne.

katallinka
27.11.2022 3 z 5

Mám velmi ráda knihy, které používají k předloze známe příběhy a na Artušova jsem se velmi těšila. Kniha je nádherně zpracovaná a i přes větší množství stran se poměrně rychle četla. Moc mě bavily postavy staršího lidu a ocenila bych detailnější popis jednotlivých ras. Nicméně jsem čekala trošku více. Některé části byly zbytečně zdlouhavé a celkově děj byl trochu plochý.

Parwana
22.10.2022 5 z 5

Velmi povedená variace příběhu o Artušovi, která se zaměřila na méně známou Nimue (zde se o ní nehovoří jako o paní jezera). Na konci jsem si trošku poplakala.

M.C.SMITH
11.09.2022 5 z 5

Já jsem s knihou naprosto spokojená. Byla přesně to, co jsem čekávala. Již dříve jsem viděla stejnojmenný seriál, ale musím říci, že kniha mi přišla mnohem lepší. Propracovanější.
Já jsem velmi spokojená a jsem zvědavá, co se bude dít dál.
Knihu mohu doporučit všem, kdo mají rádi čaroděje Merlina a těm, co mají rádi historické příběhy o meči moci.
Byla to příjemná oddechovka, která se mi zamlouvala a určitě si ji za pár let zase přečtu znovu.

Nasko
07.06.2022 2 z 5

Potřebovala bych, aby ta kniha byla kratší.

Dobré nápady, neploché a nenablblé postavy, zajímavé zpracování artušovských legend… Ale popisy každé nepodstatné budovy rozvleklé jak Vojna a mír, strašně často se nic neděje… Hodně bych škrtala, aby to bylo na víc hvězd.

Lenka_S
11.05.2022 3 z 5

Až když jsem tuto knihu začala číst, tak mě došlo, že jsem videla seriál. Tedy není to žádný zázrak, který by vás chytil a nepustil až do přečtení posleniho slova. Příběh má svá hodně slabá místa a není jich zrovna málo, prostě slabý průměr.

DennisMoore
04.05.2022 3 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale musím říct, že mě toho v příběhu příliš nepřekvapilo a třeba Griša od Leigh Bardugo je o úroveň výš co do zajímavosti postav i propracovanosti světa. Navíc nechápu Wheelerovu potřebu tak moc uspěchat finále... A potom stejně skončit otevřeným koncem. I tak má ale Prokletá řadu dobrých nápadů, jako jiný pohled na známou legendu funguje dobře a samosebou ji skvěle ilustroval Frank Miller, který vlastně může za to, že jsem si knihu koupil.

DreamerX9
26.03.2022 3 z 5

Nenapadlo mě na první dobrou spojit si knihu s již vysílaným seriálem. Musím podotknout že seriál byl pasquil, který mě nenadchnul kniha je podobný mix ale je poměrně čtivě napsaná avšak hlavní postava byla charakteristicky stejná jako seriálová a tak se častokrát stávala trnem v oku.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

2022  68%Prokletá
2005  71%Arcanum

Kniha Prokletá je v

Právě čtených2x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce100x
Chystám se číst64x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x