Profesionální voják

Profesionální voják https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116669/bmid_profesionalni-vojak-HOt-116669.jpg 4 21 5

Je rok 2032, ve východní Africe a na Blízkém východě vzniká složitá vojenskopolitická situace, dochází k silným nepokojům, k válečným střetnutím a povstáním. Děj knihy je příběh vyprávěný profesionálním vojákem, žoldnéřem, který se účastnil řady těchto událostí. Vzniklo mnohatisícové žoldnéřské vojsko pod velením generála Saltera, najímané různými bojujícími stranami. Skončily íránsko-irácké války, na přístav Long Beach v Kalifornii byl podniknut útok špinavou bombou, hrozí vpád Rusů, Turků a Číňanů do oblastí bohatých na naftu. Írán se pokouší založit islámský stát Šíitský půlměsíc, světové ropné společnosti vyjednávají s arabskými státy i s frakcemi, které se zmocňují významných ropných polí, o dodávkách nafty. USA hrozí ropná krize. Vypravěč-žoldnér na pozadí těchto nesmírně spletitých vztahů podrobně a napínavě líčí dramatické scény z bojů, kterých se účastnil, i složité a nečekané osobní, v závěru nepřátelské vztahy mezi svými nejbližšími spolubojovníky. Zavede čtenáře do východní Afriky, fiktivního státu Zamibie, kde zuří boje mezi kmeny a jemuž vládne despotický prezident, do řady arabských států, do Tádžikistánu, kde žoldnéřský tým Bravo má za úkol svrhnout prezidenta a dosadit nového. Ve svých úvahách uvádí skutečnosti, proč doba, kdy se děj odehrává, byla příznivá vzniku právě žoldnéřských vojsk, v protikladu k národním ozbrojeným silám jednotlivých států.... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Profession , 2011


více info...

Přidat komentář

Vincenzoci
10.10.2023 3 z 5

Celkem zajímavá kniha, kterou jsem si koupil částečně na doporučení a částečně ze zvědavosti. Líbilo se mi, že autor ukázal fungování a myšlení takového nájemného vojáka a v podstatě pořád stejnou problematiku světa, politickou i ekonomickou a i když se hodně vycházelo z událostí, které se už staly, příběh má být v blízké budoucnosti. Což o to, dějiny se opakují a kniha je minimálně k zamyšlení.

katherine6984
01.02.2020 4 z 5

Tuto knihu a jeste par dalsich jsem si vcera koupila v plzni. Hned jsem si ji zacala cist ve vlaku kdyz jsem jela domu. Moc se mi libila prvni kapitola. Krasne spisovatel uchvacuje dejem a detaily.
Ps: V knize pokracuji dal


Igor1311
28.02.2019 3 z 5

príbeh z nedalekej budúcnosti, ktorý vôbec nemusí byť nereálny. okrem bojov za ropu, čo je tu hlavná dejová línia je pomerne dobre opísaná politická situácia, ktorá sa už aj v sucasnosti začína vyvíjať tak, ako v knihe.

Lilithes
07.03.2018 5 z 5

Jsem fanoušek alternativní historie. Zvlášť když autor věnuje dost času studiu současnosti, a tak to dává hlavu a patu - ne nadarmo se uvažuje, že se alternativní historie stane oficiálním podoborem studia současných dějin. A pokud by se tak stalo, tahle kniha by klidně mohla být v povinné četbě. Profesionální voják není pro každého, pokud si chce čtenář odpočinout u beletrie, tak bude mít smůlu, protože tu jsou dlouhé pasáže vysvětlující fungování NGO armád a jejich struktur, ještě delší pasáže o politické situaci... je to v podstatě populárně naučná odborná publikace o konfliktu, který se nikdy nestal a nejspíš nikdy nestane, protože se současné politické dění na Blízkém východě ubíralo jinam. Což ale neznamená, že by se stát nemohl. Závěr je trochu přitažený za vlasy, ale pořád je to beletrie, na což člověk při čtení občas zapomene.

ThomasRuhe
31.12.2016 2 z 5

Nemohu upřít Pressfieldovi snahu přiblížit život a uvažování žoldáků. V knize dává velký prostor i politickým hrátkám, dále se hodně věnuje bojové výzbroji, taktice v boji, vztahům mezi vojáky. Určitě tomu věnoval hodně usilí, aby tohle všechno zakomponoval do svého příběhu, který je z blízké budoucnosti, a i když je smyšlený, tak vychází z reálných skutečností a možného budoucího válečného konfliktu. Jde o ropu, takže to je vždy ošemetné...
Přesto mne čtení nebavilo. Vyprávění je zdlouhavé a částečně nudné. Velice rozsáhlé popisování všeho možného.
Finále příběhu mě taky moc nezaujalo.