Proč se věci mstí

Proč se věci mstí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231019/bmid_proc-se-veci-msti-231019.jpg 3 2 1

V době, kdy všichni stále více používáme zařízení, jejichž vývoj sahá do relativně daleiké minulosti, přichází Edward Tenner s hlubokou analýzou vztahu mezi člověkem a přístroji. Uvádí velké množství citací z vědeckých prací a dostupné literatury, zabývající se často negativními průvodními jevy objevování nových technologií na poli medicíny, životního prostředí,, kanceláře a další, českému čtenáři neznámé skutečnosti. Vzájemným porovnáním těchto jevů a jejich dopadem na sociální a kulturní kontext dané epochy, včetně té naší, vytváří velice plastický obraz současné reality tak, jak si ji málokdy máme čas uvědomit. Lehce čtivé a přitom obohacující: nejen o znalosti evropských dějin, ale i o náhled do lidských duší.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Why Things Bite Back , 1996


více info...

Přidat komentář

hanpari
15.09.2023 3 z 5

Nedočteno, ale to neznamená, že jde o špatný počin. Naopak, šlo by o vynikající a zásadní dílo, kdyby ho ovšem napsal někdo jiný.

Téma je nadčasové, blízké každému, kdo se zajímá o stochastické systémy. Ehm, pro méně matematicky zdatné, myslete na teorii chaosu. Ta je dost zpopularizovaná, aby jí rozuměl i divák, odchovaný Teorií velkého třesku.

Pan Tenner dlouze a dlouze (a bohužel nezáživně) objevuje fakt, že když jde o složité systémy, nejsme schopní nejen předvídat jejich budoucí vývoj, ale i ovlivňovat je kýženým směrem.

Něco se vždycky zvrtne. Proto se také kniha odkazuje na Murphyho zákony.

Vy si například můžete myslet, že meteorologové mají z ostudy kabát pokaždé, když zaprší, zatímco oni předpovídají slunečno - a vice versa. Bohužel nechápete, že na klimatické modely je naše výpočetní technika krátká.

Tolik k předpovídání, cizím slovem k predikci.

Dále, dovolte mi vzpomenout kobry. V dobrém úmyslu, indická vláda vyhlásila odměnu za zabití kobry. Počet hadů se sníží, mysleli si, budeme tak mít více neuštknutých Indů. Jenomže podnikaví místní, v pochopitelné touze zbohatnout, začali kobry chovat a nosit jejich hlavy, aby získali odměnu. Jakmile byli odhaleni, vláda odměnu zrušila a oni vypustili kobry do volné přírody. Počet kober se tedy zvýšil.

Ergo, zásah do složitého (komplexního) systému nepřináší žádoucí výsledky.

Pokud jste dočetli až sem, názorně jsem vám ilustroval, co v knize chybí: snadno pochopitelné příklady, které vám umožní se orientovat v páně Tennerově abstraktním a těžkopádném stylu.

Ne snad, že by pan Tenner neodkazoval na skutečné události. Dělá to ale způsobem nešťastným, podobně jako učitel na střední škole, který si lže do kapsy, že žáci dokonale pochopili a zpracovali, co do nich vtloukali na základní škole.

Pan Tenner možná předpokládá, že jeho čtenář není blbec. To je tak odvážný předpoklad, že se nemohl než vymstít. Viz zdejší hodnocení.

Chcete-li se ale povzdělat v oboru, nezapomínejte na našince, tedy na Radka Pelánka a jeho Modelování a simulace komplexních systémů. Kniha je k dispozici zdarma ke stažení a v její první části se budete orientovat i bez znalostí vyšší matematiky.

Autorovy knížky

Edward Tenner
americká
2005  60%Proč se věci mstí

Kniha Proč se věci mstí je v

Přečtených3x
Knihotéce1x