Proč litovat?

Proč litovat? https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84959/proc-litovat-84959.jpg 5 6 2

Nový výbor z tvorby jednoho z nejvýznamnějších současných amerických básníků navazuje na svazek Věci, o kterých s nikým nemluvím, vydaný nakladatelstvím Odeon v roce 1986, jenž Kinnella s velkým ohlasem představil jako svérázného pokračovatele whitmanovské tradice americké poezie a tvůrce meditativních a zároveň obrazově konkrétních děl, zamýšlejících se nad místem člověka ve světě přírodních dějů i nad smyslem vlastní existence a jejího neodvratného zániku. Těžiště nové knihy tvoří tři desítky básní ze čtyř Kinnellových sbírek z let 1985—2006, jež dále rozvíjejí básníkova klíčová témata partnerské a rodičovské lásky, nevyhnutelnosti smrti a současné věčné obnovy života a svou zralostí představují vrchol autorovy celoživotní tvorby.... celý text

Přidat komentář

Šípenka
17.02.2018 5 z 5

Již třicet let se kochám básněmi Galwaye Kinnella a nemohu se jich nasytit. Jsou neskutečně jedlé a tak potěšil velice i tento nový výbor z díla.
Andělé na hřbitově
"V těchto studených dnech
stojí nad našimi
mrtvými, kteří
vytrysknou květem,
jen co v nich vyhnije
paměť a lidský tvar,
každý nahrben a s křídly
lehce rozepjatými, jako by
se ohřívali nad ohněm."

puml
01.12.2012 5 z 5

Kinnell opět dokazuje, že mlčení a ticho je v poezii to nejdůležitější. Nevyřčené a nepopsatelné, které se vyjevuje v úsporném zacházení s jazykem, je tím, čím je Kinnellova poezie uhrančivá až k zbláznění. Kinnell, ač zazanamenává jinak všední události, nikdy nesklouzává k sentimentalitě nebo krasořečení. Každé slovo je jakoby vydobyté z lůna všední situace a přeměněné ve spirituální až mýtický zážitek.

Vynikající je i překlad Antonína Přidala, který přeložil i první výbor z Kinnellovy poezie, který vyšel pod názvem Věci, o kterých s nikým nemluvím v roce 1986 v legendární odeonské edici Plamen.

Zajímavé by bylo srovnání s poezií Roberta Frosta, který je stylově také velmi úsporný. Pro zájemce o podobnou poezii doporučuji též výbor současné novoanglické poezie Vítr z Narragansettu, který vyšel v nakladatelství Fra.


Autorovy další knížky

Galway Kinnell
americká, 1927 - 2014
1967  92%Obeznámeni s nocí
1986  95%Věci, o kterých s nikým nemluvím
2011  97%Proč litovat?

Kniha Proč litovat? je v

Přečtených4x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst3x