Proč byste měli číst Kafku, než promarníte svůj život

Proč byste měli číst Kafku, než promarníte svůj život https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77063/proc-byste-meli-cist-kafku-nez-promarnite-svuj-zivot-77063.jpg 4 14 4

Tvář Franze Kafky znají všichni, ať již četli některou z jeho knih nebo ne. A jeho zahloubaný obličej vyvolává neustálé představy: ponuré a hrozivé vize byrokracie, před níž nelze uniknout, děsivé proměny, zlověstné předpovědi holokaustu. Avšak zatímco o Kafkově genialitě bezesporu nelze pochybovat, představa o záhadné, neduživé a přízračné postavě, kterou jeho současníci sotva znali, se nijak nepodobá historické realitě. Franz Kafka byl milionářský synek, oblíbený a s dobrými kontakty. Rád si užíval se společnicemi, chodil do nevěstinců a kupoval si drahé pornografické časopisy. Zastával nanejvýš záviděníhodnou a dobře placenou pozici ve státních službách. Až do samého konce zůstal loajálním členem pražské německé c. k. elity a při jeho spisovatelském úsilí jej podporovala mocná literární klika. Zde je několik zavedených mýtů o Kafkovi: - Kafka byl archetypem génia zneuznaného ve své době. - Kafka byl osamělý. - Kafku deptalo jeho úmorné zaměstnání a snažil se vybojovat si co nejvíce času na psaní. - Kafku trýznil strach ze sexu. - Kafka byl neuvěřitelně čestný ve věcech svých citů k ženám – až příliš čestný. - Kafka měl panovačného otce, který neměl pochopení pro potřeby svého syna. - Kafkův styl je tajemný a nesrozumitelný. - Kafka nás zavádí do nepochopitelně bizarních světů. James Hawes se snaží odhalit podstatu těchto mýtů a strhnout zdi, které kolem Franze Kafky vystavěly celé generace dveřníků – vědců, životopisců a turistických průvodců. Vrací nám tak skutečného člověka a skutečný význam jeho skvostného díla.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Host
Originální název:

Excavating Kafka , 2008


více info...

Přidat komentář

engelbert
06.10.2020 4 z 5

Autor se rozhodl zbořit mýtus o Kafkovi, to jest téměř vše z toho co se o Kafkovi píše a učí. Jednotlivé teze porovnává s jeho dopisy, zápisy v denících, a dochází k závěru, že Kafku autora nám jeho překladatelé a životopisci hodně pozměnili.

Šetčet
22.10.2019 3 z 5

Kniha by mohla být poloviční. Nikoliv proto, že by byla nudná. Ovšem kapitoly, zejména ty úvodní, jsou strukturovány následovně: 1. část: Já vám něco řeknu. 2. Já vám něco fakt řeknu. 3. To budete koukat. 4. Připraveni? 5. Podstata sdělení. 6. To koukáte, co? Jakákoliv zajímavější informace je pohřbena v hromadě balastu. Navíc se příliš často jedná o domněnky a dojmy. Poznámkový aparát je chatrný a jeho smysl lze vyjádřit jediným doporučením - přečtěte si Altovo Der ewige Sohn.

Postřehy z britského úhlu pohledu o vztazích Němců, Židů a Čechů v předválečné Praze jsou snad zjednodušené (Bohatému Němci, jako byl Kafka, skákaly chudé české děvečky samy do postele...), ale zároveň neotřelé a osvěžující. Na druhou stranu neustálé narážky ve smyslu: "Nikdo si toho nevšiml, nebo nechtěl všimnout, až já..." jsou otravné. Záverečné ztrhání většiny odborné literatury o Kafkovi z pozice prozaika (= laika) je vyloženě nabubřelé a hloupé. V knize nazvané Proč byste měli číst Kafku jsou dvě kapitoly o osudových ženách K. F., ačkoliv sám autor tvrdí, že jejich význam na jeho tvrobu se obecně přeceňuje.

Přesto jsem rád, že jsem si knihu přečetl - kvůli poslední kapitole a závěru. Konečně někdo srozumitelně vysvětlil, čím je vlastně Kafka výjimečný. A nemá to nic společného s post mortem zařazování do různých ismů. Hawes mě přesvědčil, že má cenu dát Kafkovi ještě jednu šanci.


kaca09
15.02.2018 3 z 5

Vlastně všechno, co mě napadalo při čtení téhle knihy, krásně shrnuje přiložená recenze Terezy Tlachové. Kniha bezvadně slouží jako úvod do četby Kafkova díla a domnívám se, že vás dokáže odvést od zbytečného přeinterpretovávání jednotlivých prací. Že při vyvracení těchto mýtů autor odvedl skvělou práci nejde vyvrátit. Také jsem ale podle názvu knihy měla za to, že se autor bude více zabývat jeho dílem než životem (což také naznačovalo to, že na začátku knihy několikrát opakoval, že pro čtení Kafkových děl není nutné znát jeho život a pak jeho životu věnuje tři čtvrtiny knihy). Myslím si, že kdyby autor věnoval ze začátku knihy méně času tváření se, že je první literární historik, který si všiml, že je z Kafky výhradně byznys, a místo toho vypracoval více úžasných kapitol, jako je například kapitola 7, určitě by kniha měla vetší dopad.

pil
23.08.2013 5 z 5

„Co se nám do našeho Kafky sere nějakej Anglán?“….už slyším rozčílené hlasy čtenářů , když jim do rukou padne kniha Proč byste měli číst Kafku, než promarníte svůj život.
Tím Anglánem myslí britského kafkologa Jamesa Hawese a dlužno dodat, že se „sere“ skvěle. Je to skutečný odborník, podává ověřená fakta z několika zdrojů, sbírá informace, fotografické materiály a má Kafku dokonale načteného. Snaží se vyvracet mnoho z nejrůznějších mýtů, které autora obklopily po jeho smrti a dnes se s mnohými z nich pracuje jako s jistotami. Tak třeba:
-Kafka ve své poslední vůli přikázal, aby bylo celé jeho dílo zničeno
-Kafka byl za svého života prakticky neznámý, zčásti proto, že se ostýchal publikovat
-Kafka se bál svého krutého otce
-Kafkovo dílo spálili nacisté
-Kafkovo dílo vychází z jeho zkušenosti Žida

Pečlivě porovnává, zkoumá a dokládá materiály, že vše bylo trochu jinak.....

Vy, kdo máte rádi Kafku se budete divit, usmívat, překvapivě objevovat docela nové pohledy na Kafkovy rodiče a sourozence, přátele, milenky, práci a především na jeho psaní. Kniha obsahuje spousty odkazů včetně detailního rozboru fotografického materiálu. Moc zajímavé a přínosné čtení. Končím. Jdu si číst. Kafku.

Štítky knihy

spisovatelé

Autorovy další knížky

James Hawes
britská, 1960
2011  79%Proč byste měli číst Kafku, než promarníte svůj život
2020  85%Stručné německé dějiny

Kniha Proč byste měli číst Kafku, než promarníte svůj život je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x