Přísně tajný cíl

Přísně tajný cíl https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18702/bmid_prisne-tajny-cil-DWO-18702.jpg 4 31 7

Podzim 1944. Pád Německa se blíží a Američané začínají doufat, že o Vánocích budou doma. Podplukovník Otto Skorzeny z Hitlerova úderného oddílu, který proslul troufalým osvobozením Mussoliniho z vězení, dostal právě příkaz zahájit Operaci Greif. Má za úkol sestavit novou brigádu o dvou tisících anglicky mluvících mužích a poslat je za spojeneckou linii. Tam mají rozkladně působit do doby, než se Německo připraví na novou ofenzívu. Z těchto vojáků Skorzeny vybere skupinku dvaceti dokonale vyškolených mužů, kteří jsou velmi podrobně obeznámeni s celou šíří americké kultury. Jejich mise - druhý cíl má ještě temnější pozadí: kdyby byla úspěšná, změnila by nejen průběh 2. světové války, ale běh celých dějin.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Second Objective , 2007


více info...

Přidat komentář

Gracian1964
16.05.2021 4 z 5

Vojnový dobrodružný príbeh založený na skutočných udalostiach, takzvanej Ardenskej nacistickej protiofenzive.

Marek.Sc
20.04.2020 5 z 5

Vynikajúci thriller napísaný v štýle Daniela da Silvu. Skupina vybraná osobne Otom von Skorzenym má za úlohu zmeniť chod 2. svetovej vojny. Vyberie si komandá z radov nemeckých vojakov, ktorí plynule hovoria po anglicky, s cieľom infiltrovať sa do spojeneckých vojsk a to na západnom fronte. Hlavný hrdina mladý Bernie, ktorý sa presťahoval do predvojnového Nemecka spolu s rodičmi, je nútený nastúpiť do nemeckej armády. A samozrejme je vybraný do prvej vlny elitných bilingválnych vojakov. Štvorčlenné komando, spolu s chladnokrvným veliteľom von Leisdorfom, sa dostávajú v amerických uniformách do tyla svojho nepriateľa. Nikto okrem ich veliaceho nevie, čo je ich cieľ. Mladý Bernie je však v útrobách duše stále Američanom v kontrast so synom bývalých anglických diplomatov von Leisdorfom, ktorý sa pred ničím nezastaví. Táto kniha má od začiatku až do konca neuveriteľný spád a máte chuť čítať stranu za stranou. Drží vás v napätí až do konca. Ten sa dozviete naozaj až na posledných stranách.


MaxQ
24.01.2019 4 z 5

Taková road movie esesáka s parťákem po osvobozené Francii za svým temným cílem. Něco mezi Šakalem a Hanebnými parchanty (včetně kina :) Napínavé určitě, historicky faktografické taky, hlavní záporák dostatečně záporný, takže proč ne. Za zajímavost stojí popis rozbujelého černého obchodu organizovaného americkými vojáky. Člověk by tušil, že něco takového mohlo být, ale v takové míře...

Disease
18.02.2014 3 z 5

Klika, že Mark Frost umí fakt dobře psát. Sice slabší než knihy z číslované (a patrně naneštěstí nedokončené) série, ale navzdory ne úplně košer překladu a pár faktografickým hloupostem velmi čtivé.

dalimoni
05.07.2013 5 z 5

Kniha má spád, hlavní hrdinové jsou neustále v akci, styl vyprávění jde čistě po příběhu. Mě to trošku připomíná Folletta a jeho knihu Oko jehly, podobné námětem, čtivostí i stylem vypravování. Fiktivní příběh zasazen do skutečných událostí, kterému nechybí akce, napětí i dramatické chvilky. Takový detektivně špionážní thriller ze sklonku druhé světové války.

tomkrat
14.05.2013 5 z 5

Napinavy roman z obdobia II. svetovej vojny od spolutvorcu serialu Twin Peaks. Fiktivny pribeh zasadeny do realneho prostredia ma pohltil a precital som ho na jeden dych. Scena "z pod schodov" bola pre mna jednym z najhorrorovejsich momentov v literature (pre porovnanie podobne pocity som mal pri Dracule alebo Kingovom Salem's Lot) - pri citani som mal zimomriavky a nevedel som neskor zaspat.

nightlybird
19.03.2012 4 z 5

Frostův Přísně tajný cíl patří k válečným , dobře čtivým románům. Vnucuje se srovnání s Hodinou mrtvých očí, která má podobný námět a mám dojem, že Frost dopadá tak trochu hůř. Je to možná dáno národností autora - má celkem pochopitelně na postavy trochu odlišný pohled a vycházejí mu jaksi plošší a tak trochu stylizované a naopak širší dějový rámec sice poskytuje lepší představu o možném průběhu válečných dějů, ale právě na úkor podrobnějšího popisu psychologie hlavních aktérů. A i když se v anotaci tvrdí, že je kniha fikce založená na odtajněných dokumentech, přesto nepůsobí tak bezprostředně a pravdivě jako Thürkovi hrdinové, Frostovi se mi zdají proti nim víc "papíroví". Přes tyhle drobné výhrady ale kniha za přečtení stojí - pokud vás tedy válečná tématika zajímá.