Příroda, muž a žena

Příroda, muž a žena https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55176/priroda-muz-a-zena-55176.jpg 5 5 2

Autor tvrdí, že má-li být člověk sám sebou, nestačí spoléhat se na tzv. zdravý rozum nebo naopak na pudovou zkušenost. Na základě spojení východních a západních esoterických systémů vyvozuje princip klidného činu. Vztah mezi mužem a ženou rýsuje na pozadí kulturních návyků jako vystoupení z individuálního já a naplnění principu dynamické jednoty. ... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Votobia
Originální název:

Nature, Man and Woman , 1958


více info...

Přidat komentář

vlkcz
12.07.2020 5 z 5

Předesílám, že jsem četl soukromý překlad z roku 1984, doplněný komentáři Karla Makoně. A pokud kniha sama je za 5*, pak propojení právě s Makoňovými poznámkami ji posunuje ještě o level výš. V některých místech totiž myšlenky křesťanského mystika, který měl zkušenosti i s východní spiritualitou, dávají Wattsovu textu další rozměr.
Lahůdka, i když zřejmě ne pro široké publikum.

EinAr
08.03.2016 5 z 5

Velmi důmyslné dílo pojednávající o vztahu přirozeného, přírodního řádu s mužským a ženským principem. O spontannosti, c 'žan - bezdůvodnosti/bezúčelnosti Přírody, o mužské a ženské sexualitě a tak celkově o všem dohromady. Je to super.

Zhruba v půlce knihy to nabralo velmi hluboký nádech a musím říci, že toto dílo od tohoto vznešeného autora, se mi četlo o něco hůře. Snad díky mému nedostatečnému porozumění souvztažných termínů a myšlenek, které autor chtěl říci (- pro překladatele to i tak musel být oříšek). Určitě je zapotřebí několikrát si jí přečíst, aby člověk došel k plnému porozumění.