Případ dávno mrtvých kanonýrů

Případ dávno mrtvých kanonýrů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51514/bmid_pripad-davno-mrtvych-kanonyru-nsP-51514.jpg 4 27 7

Major Kočka série

< 3. díl

V pořadí třetí detektivka Břetislava Hodka začíná popisem bitvy u Hradce Králové odehrávající se roku 1866, ve které jeden bratr – ač jsou oba na stejné straně – zabije druhého. Pak už se ocitáme v osmdesátých letech dvacátého století v moravské vinařské vesnici Čírkovice nedaleko Hodonína, kam přijíždí na zdravotní rekreaci pražský kriminalista major Kočka. Jeho pravá ruka, mladý podporučík Svoboda se přes majorovu dceru (o kterou by měl Svoboda zájem) dozvídá, že nedávno v Čírkovicích zemřel nešťastnou náhodou jeden starý vinař. Přitom před rokem byl přítomen podobnému úmrtí. Nabízí se proto otázka, proč si nedával pozor? Kočka a Svoboda se pouštějí do (v podstatě) soukromého pátrání po tom, jestli nehoda nebyla vražda...... celý text

Přidat komentář

Eicherik
28.05.2023 4 z 5

V celku povedená krimi s příchutí bitvy u Hradce Králové, s atmosférou jihomoravského vinného sklípku a s textem na typicky zelených, smaragdovských stránkách. Motiv byl trochu kostrbatý, ale co, detektivky jsou většinou pohádkami pro dospělé. Jen ten nápoj, který major Kočka s oblibou popíjel, slabý čaj se čtyřmi kostkami cukru. No fuj!

Jenya
30.01.2022 4 z 5

Kniha, kterou jsem četl znovu a znovu několik let po sobě na chalupě o prázdninách. Živé popisy bitvy o les Svíb mě přivedly k zájmu o bitvu u Hradce Králové a celou Prusko-rakouskou válku. Díky této knize mám dnes sbírku literatury na toto téma a několikrát jsem bojiště u Hradce navštívil. Existují historici, kteří tvrdí, že již tato válka v roce 1866 předznamenala a vedla k první světové a tím i druhé světové válce.


kralika
27.11.2020 3 z 5

Tak nějak nenadchne ani neurazí. A kdyby neměla souvislost s vojenskou historií, tak si jí nikdy patrně ani nevšimnu...

moničina
08.08.2020 3 z 5

Vadil mi natiahnutý dej a nevierohodnosť deja. To, že by mohli dvaja kriminalisti súkromne pátrať a všetky policajné zložky spolu im k dispozícii, celý príbeh bol naivný a nevierohodný.

jarin58
21.03.2019 3 z 5

Slušná socialistická kriminálka.

Kabátice
15.02.2018 4 z 5

Stará klasika, která mě bavila od začátku do konce. Zápletka je hezky vymyšlená a kromě řešení vraždy, mě pobavila postava podporučíka Svobody. Milého, mladého muže, kterému dávají krásné ženy zabrat. U starších děl se mi líbí i květnatost jazyka, kterým jsou psané. Některá slova, nebo slovní spojení v nových dílech nenajdete.

postrach
03.09.2017 3 z 5

Stará detektivka,kterou jsem vyhrabala,v naší prastaré knihovně.Občas se k ní vrátím,ale,ani jednou,jsem ji nedočetla.Není v ní násilí ani krev.Až na úvod.Staré detektivky,s majorem Kočkou,vysílají v televizi.Líp člověk pochopí o co jde,když případy sleduje,než když je čte.Jsou to detektivky pro pamětníky.