Princ & Princ

Princ & Princ https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165243/mid_princ-princ-Lkr-165243.jpg 3 71 17

Starou královnu už koruna na hlavě tíží a ráda by se chystala do penze. Jenže aby mohl syn převzít vládu a stát se králem, musí se oženit. Začnou se sjíždět princezny z celého světa, ovšem našemu princi se žádná z nich nelíbí. Přichází poslední princezna a světe div se! princ se zamiluje se na první pohled. Avšak až na další stránce zjistíme, že vedle princezny stojí její bratr Krasomil, to pro něho se tak rozbušilo princovo srdce. Princ se zamiloval do princeznina bratra! Jejich láska je vzájemná. Jak to skončí? Zdá se, že tohle nebude pohádka… Skončí tento příběh pohádkovým happyendem? V Nizozemsku vyšla tato útlá kniha již v r. 2000 za podpory časopisu Groter groeien, místní obdoby tuzemského časopisu Betynka. Vydání nizozemské pohádky s tématikou lásky dvou lidí stejného pohlaví, určenou pro děti už od 3-4 let, je u nás v zásadě přelomové. Jde přitom i o výraznou artovou knihu, která není svérázná jen svým obsahem, ale i výrazným ilustračním a typografickým zpracováním.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Meander
Originální název:

Koning & Koning , 2000


více info...

KadetJaina
KadetJaina
20.01.2024 odpad!

Ilustrace hnusné, vzdělávací to není (ani co se LGBT týče), abecední princezny jsou A za ní D... Prostě špatný.

elenai
elenai
24.08.2021 1 z 5

Souhlasím s DK197, na ilustrace se nedá dívat a lepší příběh by vymyslelo dítě druhého stupně ve slohovce. Na knize není nic, co by případného čtenáře zaujalo, a téma homosexuality je značně nerozvinuté.


DK197
DK197
02.03.2021 1 z 5

KNIHA: Předně řeknu, že proti homosexuálně laděným dětským knihám nic nemám, naopak. Snaha toto téma dětem přiblížit jako něco přirozeného a předcházet homofobii je fajn. Ale tohle zpracování je děsné. Ilustrace jsou nehezké a příběh tak nemastný neslaný... bez nápadu, bez zápletky... Úplně o ničem. A nemít to právě onen atypický konec, těžko říct zda by to vůbec někdo za kompletní pohádku v dnešní době považoval. Jsem smutná. Hvězdička navíc jen za téma. (Po letech přece jen sníženo ze dvou hvězdiček na jednu, protože opravdu na této knize nevidím nic, co by za těch 40% stálo.)

Tazz1
Tazz1
10.12.2020 odpad!

Viděl jsem obálku a tak jsem si na netu našel ebook. Šílené kresbičky a obsah na úrovni braku. Tohle cpát do hlav malým dětem? Ať si je každý jaký chce, je to jeho volba. Ty děti ale možnost volby nemají. Že může existovat nějaká "alternativa", k tomu by měly dospět samy v průběhu svého vývoje.

Osice
Osice
05.12.2019 5 z 5

Knížku vyřazovali z knihovny, tak jsme jí dali druhý domov:-)
Při prvním čtení mi přišla divná. Téma super, ale obrázky se mi moc nelíbily. Jenže i po měsíci jsem si je dokázala vybavit (u mě naprosto neobvyklé). S každým dalším čtením se mi líbily víc a víc... Jsou naprosto originální, stačí jim dát šanci!

Doslov psychologa V. Mertina (mimo jiné se zabývá i čtenářstvím u dětí) mi mluvil z duše. Ve svém okolí máme holčičku, která má "dvě maminky" a dceru (3,5 roku) to vůbec neudivuje. Vůbec nechápu, proč téma homosexuality by mělo být pro nejmenší děti tabu. Dcera knihu chce číst sama, nenutím ji nikdy žádnou!

Škoda, že v knihovnách kam chodíme nemají druhý díl. Snad si ho objednám:-)

Freedomova
Freedomova
22.11.2019 2 z 5

Knížku jsem před lety koupila jako takovou kuriozitu. Nejprve jsem se domnívala, že by se dala použít na vysvětlení homosexuality dětem, ale vzhledem k pro mne ukrutnému výtvarnému zpracování, které by mne jako dítě rozhodně odradilo, jsem ji použila jako dárek pro kamaráda gaye, kterého moc potěšila.

PaniWiga
PaniWiga
08.10.2019 2 z 5

Souhlasím s některými komentáři níže. Téma jakž takž zajímavé, ale zpracování nic moc. Obrázky nijaké, příběh osekaný.

1.Agness
1.Agness
27.07.2019 1 z 5

Překvapují mě negativní, až nenávistné reakce tady v komentářích. I když bych si knížku nepořídila, protože podle mě neoplývá žádnou přidanou hodnotou, je bez nápadu a nelíbí se mi její celkové zpracování, tahle tematika i pro menší děti nám v knížkách chybí a určitě bych se nebála ji dětem ukázat. Přeci jenom je to stále svět kolem nás, se kterým chceme děti citlivě seznámit a knížky tohoto typu nám s tím jednoduše pomůžou. Proč bychom před dětmi tohle téma měli schovávat, bát se ho, bát se, jak na ně děti budou reagovat. Naopak je naučíme, že jsou mezi námi i lidé, kteří sice milují stejné pohlaví, ale milují stejně jako ostatní, i když jsou v menšině. Tyto příběhy ukazují dětem, kteří jsou vychováváni gay rodiči, že nejsou o nic horší, než ti, kteří mají "normální", tradiční rodiny. Tato knížka je právě pro ně, i když... Škoda toho zpracování...

Pavlína79
Pavlína79
24.11.2018 4 z 5

bezva nápad, život je o pestrosti a možnostech, ne o předsudcích ...

Měňavka
Měňavka
06.11.2018 5 z 5

Výborná pohádka pro děti, které je dnes potřeba seznámit s homosexualitou a jejím přijetím. Je to jednoduché, milé, usměvavé a pohádkové. Doporučuji!

yaoiyuri
yaoiyuri
30.09.2017 3 z 5

Nápad dobrý, ale provedení dost pokulhává. I když souhlasím s tím, že homosexualita by před dětmi neměla být zamlčována nebo tabuizována, tohle mi nepřijde jako nejlepší cesta.
V příběhu samotném mnoho pohádkového není, i když jede podle zažitého archetypu "jak princ k nevěstě přišel". Mohl být víc rozveden… mohl přiletět drak a princ si svého vyvoleného mohl vybojovat. Nebo mohl přijít zlý kouzelník nepozvaný na svatbu a všechny očarovat. Cokoliv. Protože takhle je to vlastně o ničem, malým ani větším dětem to žádné závratné poselství nepřinese a dospělé to spíš uvede do rozpaků. A obávám se, že pokračování s adopcí bude jen lobbující fraška.

Kapis
Kapis
11.09.2017 odpad!

Jak někdo může takovým způsobem plést hlavu svojim dětem? To je zločin! Děcka v těchto letech si mají hrát, lítat venku a čteny by jim měly být normální, klasické pohádky ne řešit sexualitu proboha. Já nemám nic proti homosexuálům, pár jich i znám a s několika cizíma jsem popíjel. A to jsou normální lidé, kteří mi nic netlačí, nikde se nepotřebují předvádět a žijí si své životy jako každý jiný. Ale tato divoká homo-propaganda, stejně jako ty duhové pochody, kdy se nám snaží týpci v kožených tangách a ověšeni růžovými čuráky tlačit do hlavy jak je to všechno přirozené a ať je tolerujeme - přitom si myslím, že jsme absolutně tolerantní země v tomhle ohledu - to je zcela zvrácené a nepřirozené. A kdo tohle cpe dětem předškolního věku, tak by ho měli zavřít. A ilustrace taky nestojí za nic, ta kniha je zase akorát pro potěchu některých pomatenců, kteří chtějí pro své zájmy a za peníze kdovíodkud rozvracet základní kameny společnosti, tj. normální rodinu.

Znáte ten vtip?

"Jean, co to je na ulici za hluk?"
"Průvod gayů, sire."
"A co požadují?"
"Lásku stejného pohlaví."
"A kdo jim ji zakazuje?"
"Nikdo, sire."
"Tak proč tak křičí?"
"Protože to jsou buzeranti, sire..."

A na podobné "moderní" vlně se šíří i jiná zvěrstva. Po tom, co ten gender-vyrovnaný ale sexuálně nevyhraněný idiot Klusák rozjel kampaň proti pohádce J. Žáčka o tom, že holčičky mají být maminkami, což je prý společenský stereotyp (BOŽEEE!!! MOJE NERVÝÝ), tak moji malé pětileté toto opakuji docela často - že jak bude velká, tak bude maminka, tak jako její maminka a babička.

Jestli tohle najdu ve školce v knihovničce, tak budu mít s paní ředitelkou vážný rozhovor!!

Kníženka
Kníženka
16.04.2017 odpad!

Chudý příběh, který se snaží děti, které hledají pevný řád ve světě akorát zmást a dezorientovat, ilustrace bez umělecké hodnoty a postrádající dokonce i pro děti líbivost, kniha nemá co dětem nabídnout. Ovšem velký humbuk kolem, protože se přece jedná o téma "homosexuality". Pouze a jedině z tohoto důvodu je kniha částí veřejnosti protěžována. Malé děti ve věku 3-6 let, kterým má být kniha určena (dle síly a hloubky textu pro starší děti být rozhodně nemůže, naopak tipuji spíše pro děti 2 leté) se učí ve světě orientovat, potřebují normy a jistoty, mají se učit základní vztahy, které vycházejí z uspořádání rodiny a přirozeného řádu věcí kolem nich, ne být mateny a seznamovány s abnormalitami. Je vidět, že pisatelé knihy i ti, kteří knihu takto malým dětem čtou, neznají základní psychologii dítěte. Ono snažit se dětem vnutit něco, co vývojově patří výš, je spíše zločin, než zásluha. Kniha by mohla být dobrá jedině tak do hodin otevírajících téma homosexuality ve vyšších ročnících ZŠ .

LuthyLaura
LuthyLaura
27.12.2016 1 z 5

Synek si tuhle knihu vybral jako čtyřletý v knihovně...Hmmm, příběh mě šokoval. Od té doby ji obcházím obloukem. Homosexualita by v knihách pro malé děti být, dle mého názoru, neměla.

Cinik
Cinik
17.05.2016 odpad!

Léčit by se měly nejen autorky knihy, ale i každý, kdo by ji nechal na čtení (svým či jakýmkoliv) dětem...

Chloe.leknin
Chloe.leknin
01.01.2016 4 z 5

Výtečný a rozhodně chválihodný příběh, originální zpracování, ale bohužel obsahově chudé. Příběh mohl být více rozvitý, ocenila bych více dialogů, toto polokomixové pojetí mi nepřijde úplně vhodné a dostačující, místy působí až vulgárně. A vzhledem k tématu - nebylo by špatné zařadit obsáhlejší závěr nebo třeba tipy pro rodiče, jak na téma homosexuality s dětmi zavést řeč...

Adris
Adris
01.11.2014 5 z 5

Moc se mi to líbí, super nápad. Děti se musí dozvědět, jak to v životě je. Toto je šetrný způsob pro homosexuální páry.

Štítky knihy

homosexualita láska pro děti LGBT, queer, LGBT+

Autoři knihy

Linda de Haan
nizozemská, 1976
Stern Nijland
nizozemská, 1976

Kniha Princ & Princ je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce17x
Chystám se číst17x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x