Příliš brzy unavená demokracie

Příliš brzy unavená demokracie https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69358/bmid_prilis-brzy-unavena-demokracie-rozh-0YI-69358.jpg 4 18 1

Jacques Rupnik je známý politolog specializující se na východní Evropu. Studoval na Sorbonně v Paříži a na Harvardské univerzitě v Cambridgi. Od roku 1982 je profesorem na Institutu politických studií v Paříži. Je autorem několika knih o východní Evropě a evropské integraci. V rozhovorech s Karlem Hvížďalou reflektuje politický vývoj především ve středoevropských zemích, hodnotí postupující proces od mravního étosu disidentů k voličsky nevěrohodnému boji o moc.... celý text

Přidat komentář

1amu
19.06.2018 5 z 5

Při četbě této knihy jsem si připadal jako divák na exhibici dvou špičkových hráčů tenisu . Nejde o "řežbu" - oni chtějí ukázat divákovi krásu této hry v plném rozsahu.
V knize je mnoho moudrosti, zajímavostí, ale také nesplněných předpovědí - proto mohou zájemci knihu číst i se značným časovým zpožděním.
- Knihu nelze přelouskat za jediný večer. Trvalo mi to trochu déle a uvedu zde pouze pár zajímavostí :
- Ruský generál Gromov vzpomíná na stažení Rudé armády z Afghanistánu a doporučuje četbu Engelsovy knihy o neúspěších britského koloniálního tažení v této zemi. Knihu si přečetl příliš pozdě a sděluje : pokud by členové našeho politbyra tuto knihu četli, je pravděpodobné, že by se nerozhodli pro intervenci. (A pan Rupnik dodává : "Ach jo,kdyby byl býval Brežněv četl Engelse !").
- Jean-Paul Sartre na dotaz "Co je objektivita v krajních situacích ? Odpověděl, že na něco takového nikdy nevěřil, ale budiž ! -Objektivita v médiích ? Hitler - 5 minut ! Židé - 5 minut ! "
V ČSSR okřídlené úsloví "Kdo neokrádá stát , okrádá rodinu !"
S touto filozofií prognostici a bývalí straníci potom budovali čs.kapitalismus. Ekonomicky tento způsob řešení byl úspěšný, ale zničil morálku a oslabil vznik skutečně demokratických struktur. Ano, Václav Klaus zahrál na populistickou strunu, když se obrátil k národu : Vy všichni jste porazili komunisty (svým lajdáctvím, kterým jste pomalu, ale jistě oslabovali režim a nahlodávali jeho základní struktury. Tady by měl stát pomník neznámým českým a slovenským pivařům, lajdákům a vekslákům) .
Uvedené citace jsou pouze drobným zrníčkem "máku" . Zájemce o tento druh literatury si "pošmákne".

Štítky knihy

rozhovory politika terorismus demokracie

Autoři knihy

Jacques Rupnik
francouzská, 1950
Karel Hvížďala
česká, 1941

Kniha Příliš brzy unavená demokracie je v

Přečtených19x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x