Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý

Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472666/bmid_prilis-brzy-stary-prilis-pozde-moud-7F5-472666.jpg 4 40 9

Poté, co v letech 1968–1969 sloužil ve Vietnamu jako chirurg, se Gordon Livingston vrátil do USA a začal pracovat jako psychiatr. Naslouchal vyprávění svých pacientů – o tom, co v životě funguje a co ne a o tisícerých způsobech, jak, mnohdy vlastní vinou, dokážeme být nešťastní. Sám také utrpěl velké osobní ztráty – v rozmezí třinácti měsíců přišel o dva syny. Nejstarší spáchal sebevraždu a nejmladšího zabila leukemie. Ze svých celoživotních zkušeností vytěžil Livingston třicet základních životních pravd, které jsou obsaženy v této knize. Objasňuje je v jemně utkaných a dokonale kalibrovaných esejích. Znovu a znovu se v nich opakuje pravidlo, že jsme to, co děláme, a i když nelze uniknout před tím, čím jsme, dokážeme čelit ztrátám, neštěstí a i žalu a přenést se přes ně.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

Too Soon Old, Too Late Smart , 2004


více info...

Přidat komentář

Antaki_Thorin
14.06.2023 3 z 5

Souhlas s Nika151. Styl knížky mi nesedl. Musela jsem se neustále vracet a číst opakovaně tentýž text, protože mi z něj neuvízlo vůbec nic. Možná také nečtu v 'pravém' životním období. Jistý nadhled tam byl. Ale to je tak vše, co jsem byla schopna zaznamenat. Možná někdy jindy.

marteen
25.05.2023 5 z 5

Pět hvězd je málo, sakra málo. Můžete projít naši zem křížem krážem a nenarazíte na odborníka (psychiatra, psychologa, kouče), jež by měl takovýto přístup, nadhled a umění vysvětlit. Skvělý název knihy jen podtrhuje její obsah a nelze nic jiného, než jen doporučit.


Nika151
12.11.2022 2 z 5

Bohužel knížka mi nesedla, možná čtu ve špatné době (myšleno má životní situace), ale pro mě sdělení nebyla čtivá a dobře srozumitelná. Nic nového mi nepřinesla.

Chytuš
15.06.2022 4 z 5

Kniha napsaná člověkem notně zoceleným osudem a životem. Není to žádná psychologická příručka, jak dělat to, nebo tamto - je to spíš třicet zamyšlení nad několika aspekty života... A tady jsem u jádra pudla, proč není hodnocení úplné - z názvu čiší to, že čtenář dostane třicet různých rad, ale ty rady se točí kolem pár témat, která se navíc různě propojují v jednotlivých částech. Nečekejte tedy třicet rad, spíš třicet různých zamyšlení nad životem. A taky nečekejte, že budete textem jen hezky chlácholeni - ne, ne, milý čtenáři, i nepříjemné pravdy je potřeba sdělovat a sdílet. Možná hlavně ty nepříjemné pravdy, protože ty nás posouvají v životě nejvíc...

AltaMari
27.08.2021 4 z 5

Zaujal mě název... a pak i názvy kapitol, více či méně provokující. "Bud smělý a dostane se ti pomoci" - tak to je jasné, tomu věřím už dlouho. "Dokonalost je nepřítel dobra" - hm, nad tím se potřebuju zamyslet. "Naše největší síla je zároveň naší největší slabostí" - uf... Každá kapitolka mě něčím obohatila. Autor nementoruje, nenabízí recepty či trénink osobního rozvoje - jen laskavě a přesvědčivě promlouvá. Ovšem není to vždy hlazení po srsti a konejšení, naopak...

Andráse de la
06.09.2020 5 z 5

Jak někdo může dát menší hodnocení, než 5 hvězd? Považuji to za ignoranství. U mnohých žánrů a knih je to věc názorů a každému se může líbit něco jiného. Ale pokud jsou vám přednesena FAKTA o lidské psychice, vzorcích chování a životních pravdách a navíc ještě ve velmi srozumitelném a čtivém podání, tak není možné se k tomu stavět jakkoli kriticky.
Leda by někteří sami měli jisté problémy a nevěřili některým z těch faktů, které autor popisuje, protože si je nechtějí připustit. Buď anebo to někteří nečetli pozorně a jen tak ledabyle knihu prolistovali, aby mohli říct, že "ji mají za sebou."

Psychologie je podle mě velmi důležitá pro každého člověka, aby pochopil svůj život, své podvědomí a proč děláme to, co děláme. Proč se tak chováme, proč tak reagujeme, proč se nám děje všechno to, co se nám děje. Poznání sebe sama by měla být primární věc v životě člověka, aby mohl normálně fungovat a chápat PROČ a JAK. Pokud chce být člověk úspěšný (hlavně i v osobním životě), tak by se v tom měl trochu vyznat a pochopit to (sebe a to co na něj působí).
Lidé mnohdy neznají důvody velmi závažných věcí, jako proč se jim nedaří (v práci, ve vztazích a vůbec v životě), proč jsou nešťastní a v depresi, nechápou vlastní osobnost a to, co dělají, proč se k něčemu nedokáží přímět, kde se "to" v nich bere atpod. Psychologie jim v tom pomůže, je to cesta k poznání sebe sama (ale i ostatních lidí). Nemyslím tím, aby měl každý člověk někde na škole studovat psychologii. Stačí si občas přečíst nějakou takovou knihu, jako je tato nebo základ jako jsou Freud a Jung, či alespoň jejich opus magna.

bee88maja
20.09.2019 4 z 5

Hezká kniha, další z mnoha, která zpracovává téma lovení štěstí. Ovšem převádění rad do praxe bývá poněkud složitější oříšek. :) Každopádně přeji hodně štěstí všem, kdo se o to pokouší :).

Zdeňula
26.01.2015 5 z 5

Hezká knížka...

noctambule
31.01.2012 4 z 5

Gordon umí slovy pohladit po duši, ale zároveň říká nepříjemnou pravdu. Fajn kniha na zamyšlení a ještě dodá optimismus.