Příhodná chvíle, 1855

Příhodná chvíle, 1855 https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14188/bmid_prihodna-chvile-1855-R2b-14188.jpg 4 39 7

Nová kniha Patrika Ouředníka – autora prózy Europeana, přeložené za pět let do jednadvaceti jazyků – reflektuje jeden z výrazných fenoménů 19. století: zakládání „svobodných osad“ v Severní a Jižní Americe Evropany, toužícími po jiném společenském kontextu. Stovky utopických pokusů měly jeden společný rys: odmítnutí jak politické revoluce hlásané komunisty, tak sociálního reformismu, o který usilovali socialisté. Kniha uvádí na scénu dva vypravěče a obsahuje tři části. První část knihy tvoří zpověď italského anarchisty, který se před lety pokusil o založení svobodné komunity v Brazílii. Rychle vyjde najevo, že jeho velkolepý projekt ztroskotal, ale není jasné proč. Ve druhé části přebírá slovo jeden z osadníků, který popisuje vleklé spory, malicherné půtky, boj o moc, nekonečná hlasování, problematické uvedení do praxe dobrovolné práce, „volné lásky“ atp. Závěrečná část nabízí čtyři možná vyústění příběhu – která, což nás od Ouředníka nepřekvapí, žádnými vyústěními vlastně nejsou. Podobně jako ve svých předchozích knihách, i zde autor žongluje se stereotypy a konvencemi, jejichž jsme více či méně jasnozřivými zajatci. Ale vzdor svému pesimistickému ladění je Ouředníkova kniha nepřímo i holdem těm, kteří bezděčně a plni dobré vůle jako první formulovali žádost: „Zastavte svět, chci si vystoupit“.... celý text

Přidat komentář

Rihatama
25.04.2023 5 z 5

Od autora jsem doposud s touto přečetla zatím jenom tři knihy, jedno jsem už ale tušila, že zklamat mě nemůže. Podobně jako Kundera žije a tvoří ve Francii, na rozdíl od něj však na Česko nikdy nezanevřel, naopak jeho tvorba do dnešních dní vychází i česky a tématu Čech a češtiny se průběžně věnuje, podobně jako tématům jiným. Skoro mě mrzí, že Francii dal přednost před Českem, protože je mimořádným autorem, který geniálně pracuje se slovem a neméně geniální dokáže zachytit politické nešvary doby současné i minulé. Ale odešel v době, kdy to bylo pro mnohé jediné možné řešení, a navíc měl ve Francii kořeny.

P.O. skvostně parafrázoval a převyprávěl hlavní ideové fenomény a střety z doby zakládání "svobodných osad" v USA. Historický a ideologický přesah je ale obrovský. P.O. nejde po emocích, ale po idejích. A přece právě ideje a ideologie vzbuzují emoce či spíše vášně. Pobavil mě popisovaný střet ideologií odpovídající střetu národnostních kultur a evolučních politických tendencí - komunistů, socialistů, buržoazie a kapitalistů či anarchistů. Posledně jmenované spojil s Italy, a jak vím, právě tam ještě před 10 lety působila politička spojená historicky se stranou propagující anarchismus. Nevídané, v 21. století, chtělo by se říct. P.O. nevaří z vody. Jeho glosy jsou trefné i poučné a vidění historie přesné a nezkalené. Je ojedinělý tvůrce, znalec historie, politiky, společenských a sociologických jevů. Brzy budu mít v knihovně samostatnou ouřednickou poličku :-). P.O. svá díla bohužel vydává jen na papíře. Přesto nelituji, protože právě jeho díla jsou ozdobou mé knihovny. Taky se nemůže stát, že by se mi mohly ztratit, jako ty z knihovny elektronické.

Aan
18.09.2019 5 z 5

Obsahem i formou má hodně co říct. Vážím si Patrika Ouředníka jako autora za jeho nekonvenčnost.


vlkcz
07.01.2018 4 z 5

První část naprosto skvostná, prostředek zajímavý, občas vtipný, ale ten závěr se čtyřmi alternativními konci jsem moc nevzal.
Ale celkově hodně slušný nadprůměr.

varanbooks
21.04.2015 5 z 5

To je hezký, že budeme v komunitě svorně pěstovat volnou lásku, ale když ženský nechtěj...

jan84
15.05.2014 5 z 5

Nejlepší česká antiutopie posledních 50 let.

nef7
22.06.2013 3 z 5

Vím, že tam někde je, ta údernost, kterou má Ouředník ve zvyku vyzdvihovat lakonickými větami. Jsem však již zhýčkaná jeho Europeanou.

gacie
14.01.2013 4 z 5

Kniha, která usiluje o zrušení zákonů, norem či dalších jiných ustanovení. Snaží prosadit svobodu pro každého člověka. Aby člověk mohl dělat co chce a kdy chce bez jakýchkoliv omezení. Setkáte se zde jak se stoupenci komunismu, socialismu a i s anarchisty.

Ukázka:
O anarchii toho vím vlastně málo: že člověk musí zůstat svobodný za všech okolnosti, že má odmítnout rukovat do armády a že manželství není nutné ani potřebně a volná láska, že je důstojnější pro muže i ženu. A že žádná autorita vlastně neexistuje, to že je jen konvence. Ale co je to svoboda člověka, tomu pořád nerozumím.

Po přečtení knihy, jsem dospěla k názoru, že každá forma vládnutí (komunismus, socialismus, anarchismus aj.) má své mouchy. Velké či malé. A žádná není dokonalá nebo lepší než nějaká jiná.