Příběhy zkušebního letce

Příběhy zkušebního letce https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204284/bmid_pribehy-zkusebniho-letce-204284.jpg 3 5 3

Kniha, v níž autor líčí své autentické zážitky z povolání zkušebního letce. Vrušující příběhy čerpané ze zkoušek a zalétávání letadel nových konstrukcí, z úsilí o letecké rekordy. Krkolomné situace, při nichž je vždy lidský život v sázce a jež nakonec zvládne lidská chladnokrevnost a ocelová vůle. Jedna z dobrých knih v oblasti moderní literatury faktu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Literatura faktu
Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Ispytano v nebe


více info...

Přidat komentář

Awax
22.07.2020 4 z 5

Určitě zajímavá kniha, která se dobře četla a příjemně překvapila absencí komunistické propagandy. Pro fanoušky letectví bych ji doporučil, těm ostatním to asi tolik neřekne. Z dnešního pilotního pohledu je obdivuhodné do jakých strojů zkušební letci sedali a kam se díky nim letectví posunulo.

hnatlubo
23.05.2018 2 z 5

Autor není nijak extra dobrý vypravěč a to se odráží i na knize, o letadlech se člověk nedozví téměř nic. Ačkoliv není kniha zatížena komunistickou ideologií, je v ní komunistické myšlení přítomno v typických 'hrdinných' frázích.


pavel80
14.03.2018 3 z 5

Velmi zajímavé vyprávění sovětského zkušebního pilota Marka Gallaje. Nejedná se o biografii, ale o sbírku jednotlivých autorových zážitků z různého období, od druhé světové války až po šedesátá léta, prokládanou někdy až filozofickými rozbory různých aspektů osobnosti pilota a jeho povolání. V knize kupodivu chybí komunistická propaganda, naproti tomu se odbornější čtenář bohužel díky tehdejšímu utajování (kniha vyšla v originále v roce 1963) nedozví ani jména většiny konstrukčních kanceláří, u nichž autor působil po válce, natož jednotlivé typy, které zde popisuje, lze je pouze odvozovat z autorova popisu a současných znalostí (např. Mjasiščev M-4). Díky tomu zde pravděpodobně také chybí fotografická příloha, tehdy bylo nemyslitelné nějaké fotografie zkoušených prototypů publikovat. Některé události jsou kvůli utajování v kontextu dnešní doby až úsměvné (při pasáži o setkání se Sergejem Koroljovem ho autor nejmenuje, tehdy bylo jeho jméno přísně utajené, uvádí ho jen jako Hlavního konstruktéra (s velkým H). Gallaj byl rovněž obětí poválečných Stalinských čistek, byl vyhozen z tehdejší práce a vrátit se směl až po Stalinově smrti, toto popisuje i v roce 1963 velmi opatrně a nekonkrétně, ale tématu se nevyhýbá. Dlouhou kapitolu věnuje letounu Tupolev Tu-4 jako tehdejšímu zázraku sovětské techniky, ale i v roce 1963 byl nejspíš jeho zrod z načerno okopírovaného amerického bombardéru B-29 stále tabu, proto zmiňuje jeho vznik jako "zajímavý", ale o kapitalistickém Boeingu musel pomlčet. Resumé: knihu doporučuji spíš běžným čtenářům jako náhled do života zkušebního pilota, letecký fanda zde mnoho zajímavého, mám na mysli technické detaily, nezíská.

Štítky knihy

piloti

Autorovy knížky

Mark Lazarevič Gallaj
ruská, 1914 - 1998
1966  68%Příběhy zkušebního letce

Kniha Příběhy zkušebního letce je v

Přečtených5x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
dalších seznamech2x