Příběhy vězněných anarchistů

Příběhy vězněných anarchistů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232035/mid_pribehy-veznenych-anarchistu-232035.png 4 3 1

Brožuru příběhy vězněných anarchistů připravil kolektiv Anarchistického černého kříže Běloruska v roce 2012. Najdete v ní krátké životopisy soudruhů, kteří strávili už pár let za mřížemi.

Přidat komentář

Metcheque
13.04.2016 3 z 5

Kdyby vyšla kniha jen o pár měsíců později, bylo by možno v editorské předmluvě zajímavě zpracovat i fenomén českých, potažmo španělských anarchistických vězňů, kteří byli obětí rozsáhlé represe kontinentálního charakteru.

Text je překladem a jako takový se zaměřuje výhradně na problematiku Běloruska. V tom vidím podstatné mínus, protože politická realita běloruské semi-diktatury je přeci jen poněkud specifická a její srovnání s protianarchistickými represemi v "demokratických" zemích by bylo zajímavou komparací, byť jen lehce načrtnutou překladatelem či vydavatelem.

Na druhou stranu, politických vězňů v západních zemích za poslední rok povážlivě přibylo (ať již v souvislosti s ekonomickou nejistotou či protiteroristickými opatřeními), proto by nebylo na škodu vydat k tomuto tématu samostatnou brožuru, která by mapovala represe proti sociálním aktivistům v celoevropském měřítku.