Příběhy velkých měst

Příběhy velkých měst https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415386/bmid_pribehy-velkych-mest-xSU-415386.jpg 3 10 3

Od počátků urbanizace v Mezopotámii až po dnešní globální metropole byla velká města průvodním znakem rozvoje lidské civilizace. Kniha Příběhy velkých měst vypráví jejich příběhy počínaje starověkem, od Uruku a Memfisu až po Jeruzalém a Alexandrii. Následují města prvního tisíciletí, od Damašku a Bagdádu přes Teotihuacán a Tikal až po Konstantinopol a Čchang-an. Za středověku vzkvétaly např. Paříž v Evropě, Benin v Africe či Angkor v jihovýchodní Asii. Předposlední oddíl uvede čtenáře do počátku moderního světa, mj. s Prahou, Amsterodamem a Mexikem, a poslední do doby moderních měst s Londýnem, Tokiem či Sao Paulem. Víc než 50 významných přispěvatelů přibližuje čtenáři charakter každého místa – jeho obyvatel, architektury a umění i jeho vládců – a vysvětluje příčinu jeho úspěchu. Kniha, kterou doprovází na 51 fotografií, kreseb, map a plánů, je vlastně portrétem světové civilizace.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Great Cities in History , 2009


více info...

Přidat komentář

claudiavas89
10.01.2021 2 z 5

čekala jsem vice beletristicky laděnou literatúru dle nadpisu, přijde mi jako encyklopedie

Moiseiwitsch
16.03.2020 3 z 5

Hodně autorů - hodně nevyrovnané texty - co do rozsahu a kvality. Méně je někdy více. Na chyby ve faktografii upozornil již kolega.


MatejSmehyl
26.05.2019 3 z 5

Jsem zklamán. Kniha má velký potenciál, hlavně ve výběru měst, které spolu souvisí (zejména ty evropské a asijské). Avšak postupem času, jak se čtenář dostává k moderním městům, se vyskytuje více amerických měst. To by nebylo na škodu, kdyby se čtenář o nich něco zajímavého dozvěděl, ne pouze kdo zde pobýval v určitém období. Také se mi zdá, že autoři velmi odbyli středoevropská města jako Budapešť, Vídeň či Prahu. Kupříkladu kniha tvrdí, že v Rakousku - Uhersku vládl František Josef II. nebo že 1. pražská defenestrace se udála v r. 1429. Bohužel tyto nesrovnalosti ve mně vzbuzují dojem, že si tuto knihu před vydáním nikdo celou nepřečetl.
Ale abych nekočil negativně... Na kapitolách se mi líbí především citace známých lidí o daném městě. Jsem také velmi rád, že knihu psal kolektiv autorů, ze dvou různých důvodů:
1) Kdyby celou knihu psal autor, který psal o Praze, Vídni anebo New Yorku, tak by mé hodnocení bylo mnohem nižší
2) Ačkoliv některé kapitoly byly napsané špatně, tak se mi líbilo, že každý autor se specializuje na jedno město.