Příběhy slávy a zapomnění - Znojemští umělci, jejich díla a osudy na sklonku baroka

Příběhy slávy a zapomnění - Znojemští umělci, jejich díla a osudy na sklonku baroka https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234365/pribehy-slavy-a-zapomneni-znojemsti-bzB-234365.jpg 3 3 3

Královské město Znojmo sehrálo důležitou úlohu nejen v dějinách Moravy, ale stejně významným se stalo také pro výtvarnou kulturu. Situování města takřka na půli cesty mezi Brnem a Vídní předurčovalo rovněž jeho výsadu jako odbytiště umělecké produkce z obou uvedených měst. Vysoká koncentrace sídel světských aristokratů, řeholních domů, zámožných měšťanů a náboženských bratrstev ve městě a jeho okolí následně vytvářela dostatečnou, různě náročnou poptávku po uměleckých dílech a uměleckořemeslných předmětech. Kniha provede čtenáře nejen po důležitých uměleckých realizacích vzniklých především v průběhu 18. století, ale umožní také vhled do každodenního života jednotlivých tvůrců, představí mechanismy fungování uměleckých dílen, okolnosti vzniku vybraných výtvarných děl a v neposlední řadě také osudy konkrétních, dnes prakticky zapomenutých umělců a uměleckých řemeslníků.... celý text

Přidat komentář

Kostelník
06.11.2023 5 z 5

Jedná se o publikaci odbornou, je tedy až skutečně plná informací, a nemusí být vždy snadno čitelná, takové už odborné knihy jsou. Rozhodně nejde o shrnutí problematiky, protože touto problematikou se (zvláště ne na příkladu Znojma) nikdo předtím nezabýval. Zároveň evidentně (viz seznam pramenů a literatury) vychází z poctivého archivního výzkumu a pro mne tedy byla přímo naplněna novými poznatky, zjištěními a analýzou různých umělockohistorických fenoménů barokního světa na příkladu Znojma (umělecká dílna, patroni a objednavatelé, náboženská bratrstva a slavnosti.
Už samotný úvod - náhled na to, jak se na město dívali jeho současníci, je osvěžujícím pokusem o přiblížení dobové mentality. Za nejpřínosnější nicméně považuji druhou část, která na příkladech umělců a uměleckých řemeslníků ze Znojma přibližuje nejen jejich kariéry, ale i modely fungování, výuky či společenského postavení.

JLČ
09.03.2019 3 z 5

Žádné velké objevy v té knize nejsou; její hodnota je snad v jakémsi shrnutí problematiky...


ThrisaManx
14.06.2017 2 z 5

Během čtení jsem měla pocit, jako by kniha vznikla z nutnosti. Byla zcela jistě vyčerpávající a zajímavá, četla se ovšem hodně špatně a spousta informací v ní mi přišla nadbytečná. Pokud bych se tímto tématem chtěla zabývat blíže, zcela určitě by mi kniha mohla býti přínosem, jelikož se o to ale podrobněji nezajímám, jen stěží jsem ji dočítala. Naprosto nečtivá a na můj vkus skutečně málo přehledná.

Štítky knihy

umělci

Kniha Příběhy slávy a zapomnění - Znojemští umělci, jejich díla a osudy na sklonku baroka je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chci si koupit1x