Příběhy hrdinného holuba

Příběhy hrdinného holuba https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135977/bmid_pribehy-hrdinneho-holuba-ovn-135977.jpg 5 1 1

Přidat komentář

asakz
20.02.2022 5 z 5

Velmi krásná kniha, nejen pro mládež, prodchnutá pravou indickou duchovností. Indický bráhman vypravuje příběhy, které v době, kdy byl šestnáctiletý chlapec, zažil se svými indickými přáteli a hlavně svým statečným holubem. Malebné scény z Indie a Himálají jsou vystřídány děsivým vražděním v Evropě za 1. světové války, kde holub přenášel zprávy ve službách britské armády. Hnusné a nesmyslné vraždění je zde vylíčeno z pohledu holuba a indického lovce Gonda, jimž účastenství na válečných hrůzách značně pochroumalo ptačí i lidskou duši. Jejich zranění jsou však opět vyléčena v buddhistickém klášteře a autor svou knihu uzavírá větou, která je vlastně poselstvím celé knihy:
"Cokoliv si myslíme a cítíme, má vliv na to, co říkáme a konáme. Ten, kdo se bojí třeba i nevědomky, nebo jehož sen je sebe nepatrněji poskvrněn nenávistí, přenáší nevyhnutelně - dříve či později - tyto dvě vášně do svého jednání. Proto, moji bratří, žijte životem odvahy, dýchejte odvahu a rozdávejte odvahu! Živte ve svých srdcích jen plamen lásky a přátelství, aby z vás vyzařoval klid a mír tak přirozeně jako květina vydechuje svoji vůni!"