Příběh zbloudilé kulky

Příběh zbloudilé kulky https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335004/mid_pribeh-zbloudile-kulky-sLe-335004.jpg 4 12 6

Děj nového Kubíkova románu se odehrává v menším českém městě s početnou německou menšinou od konce druhé světové války do odsunu Němců. Čtenář je svědkem úprku německého vojska a příchodu Rudé armády v květnu 1945, působení revolučních gard, boje o politickou moc a odvety vůči Němcům až po jejich vysídlení, přičemž autor propojuje tyto události prostřednictvím konkrétních osudů lidí v dramatické kriminální zápletce. Hlavní dějová linie se rozvíjí v momentě, kdy skupina revolučních gardistů, ve skutečnosti zištných dobrodruhů a kolaborantů, zavraždí bývalého německého starostu a donutí zaměstnance místní cihelny, aby tělo spálili. Do případu je zatažen též hlavní hrdina, třicátník Jindřich Klemsa, který se záhy po válce stal národním správcem cihelny. Jeho charakter je v tomto neklidném období podroben četným zkouškám, na pozadí velkých historických okamžiků a ve víru radikálních politických změn si chce zachovat čisté svědomí a zabránit nespravedlnosti. Dilema řeší také v osobním životě. Manžel jeho milenky Ireny byl odvlečen na nucené práce do Německa a oba milenci se nyní obávají jeho případného návratu… Autor barvitě zachycuje velké dějinné okamžiky, které se prolínají s dramatickými osobními osudy jednotlivých hrdinů, ovlivňují je, formují jejich rozhodnutí i povahy. Dobrodružný román s kriminální zápletkou líčí krátké, přesto však pro směřování našich dějin zásadní období.... celý text

Přidat komentář

DuncanIdaho
28.12.2023 3 z 5

Koukám, že autor je tím novodobým hledačem té pravé pravdy. Město bylo plné hodných Němců, kteří nešli s Hitlerem. Dobrý dojem z města kazí jen ti zlí Češi, kteří těm chudálům Němcům ublížují. V té době určitě bylo spoustu hajzlů, prospěchářů (my Češi už prostě takový jsme), al a takovéhle dipólové dělení lidí se mi nezdá. Ještěže naši čest zachraňoval hlavní hrdina. Kniha ale zase pěkně popsala neduhy tehdejší dobu: zmáhající se soudruzi, ovlivňování politiky ČSR Rusy, hamounství některých lidí, kteří využívali odsunu Němců k svému prospěchu, atd.

poiu
14.03.2023 4 z 5

"Válka není, všude mír." Tak by mohla začínat anotace k této knize. Ale ono to s tím mírem po druhé válce nebylo tak jednoduché.

Odsunutí Němci s ranečky ještě ani nezašli za roh a do jejich domů či bytů už se stěhovali naši čeští "vlastenci" (teď by to byli ti, co se píší s F). Poválečná doba je těžká a pro spoustu "obyčejných" lidí dobrá příležitost, jak přijít k nějakému tomu majetečku, trochu si zchladit žáhu a pocit ukřivděnosti na někom, kdo s tím neměl nic společného... Jak bychom se asi zachovali my na jejich místě? Hmm...

Jindřich Klemsa před válkou i během ní pracuje v cihelně jako účetní. S politikou nechce mít nic společného. Potom ho ale národní výbor jmenuje národním správcem cihelny a pomalu se roztočí kolotoč událostí, které musí Jindřich chtě-nechtě řešit. (Samozvané poválečné mstitele, kteří tyranizují německé zaměstnance cihelny, mstu na bývalém německém starostovi, navrátivšího se manžela své milenky Ireny nebo zběha z Rudé Armády Pavla (kde to asi taky nebylo růžové) a potom i vlastní boj o život.).

Víc, jen víc takových knížek a víc takových knížek (nebo jejich vyprávění) do škol. Ať jen se ví, jak tady Češi (a taky Rusové) po válce řádili. Protože co není zakázáno, je dovoleno, že...

Ukázky:
"Patří jim to," řekla a dolila si z láhve. Když neodpověděl, ozvala se: "Ty je snad lituješ?"
"Ne, ale taky jim nepřeju to nejhorší, protože ti, co by to zasluhovali, už pláchli do bezpečí. Tihle válku nevyvolali a teď to odskáčou."
"Ale jsou to taky Němci."
Neklidně sebou pohnul, zavadil o kraj stolu a v posledním okamžiku zachytil vratkou lahev.
"S tímhle argumentem si poslouží každý našinec, aby si ulehčil svědomí, pokud nějaký vůbec má. Nemusí přemýšlet a ostatní mu napoví rozhlas či noviny."


ondrula
10.07.2020 4 z 5

Lubomíra Kubíka jsem do nedávna vůbec neznal, jeho kniha mi přišla pod ruku náhodou. Přesto se jedná o autora neobyčejně talentovaného. Kniha je napsána strhujícím způsobem, je neobyčejně čtivá a zajímavá. Pan Kubík navíc výborně pracuje s historickými fakty; hloubka jeho erudice je zjevná a přitom se nenechává strhnout k tomu, aby své poznatky čtenáři vulgárně a pod tlakem vnucoval, jak se tomu ostatně neubrání spousta jiných spisovatelů. Tak trochu se zabývám česko-německými vztahy a díky této knize jsem se dozvěděl některé zajímavé myšlenky, které mě nutily k hlubšímu zamyšlení.

Proč nedávám plný počet hvězd? Protože přestože se jedná o knihu od počátku napínavou, trošku mě mrzelo, že narativní oblouk nevyvrcholil nějakou dostatečně dramatickou scénou. Kniha, která je jinak plná násilí, křivd, zloby a lidské ubohosti logicky směřovala k určité explozi, ta se ale nakonec nekonala.

francouz
28.08.2019 5 z 5

Další z knížek, která řeší tu dobu, na kterou by raději většina ráda zapomněla, že vůbec byla. Ale ono to nejde, a to je dobře. protože bez toho bychom podobné chyby mohli opakovat, což neříkám, že se úplně neděje, když člověk vidí, některé prohlášení z úst našich "státníků", tak si říká, vždyť to přece není možné, to .....
Je zde krásně vykreslen obyčejný človíček, který se nechce nechat ohnout. Na druhou stranu, nevidí za kopec, tak jak mu popisoval jeho skoro tchán. A opět, to se přece nemůže stát, to nikdo nedopustí, a ono bohužel. Hitler zde byl v cuku letu.
Co oceňuji na knížce, je jak se většina lidí dala ohnout, protože doba byla taková, a je třeba těm náckům přece ukázat , zač je toho loket, v některých případech, zač je toho život....
Ano byla to doba pro obraceče, pro zlatokopy, pro ramenaté hochy bez skrupulí, kteří se neštítili ničeho.
Moc pěkně vykresleno, i když to bylo jvětšinou daleko drsnější než se dočteme v knížce, ale i tak stojí za zamyšlení , o tom kde jsme a kam míříme....a jestli se neopakuje něco, co zde již bylo, ale to ať si zváží každý soudruh podle svého....

laepus
30.03.2018 4 z 5

Rozhodně stojí za přečtení pro každého. Nesnáším ty lidi, kteří se pořád omlouvají tím, že nás, Čechy, vždycky dějiny jen semílaly - nejdřív zlý Habsburk, pak Němec, pak Rus, teď Brusel. Děs. Za své dějiny si můžeme sami a právě na Odsunu je krásně vidět, jaké dokážeme být svině, když nemáme strach z toho, že se nám něco stane. To je ta hlavní česká vlastnost - když musíš, drž hubu, ať hlavně přežiješ; a když můžeš cokoli, dělej cokoli. Je tady krásně ukázáno vše, co se tehdy dělo - situace kolaborantů, návrat Židů, řádění Rudé armády, různí aktivní vlastenci, dezerce vojáků, zabírání německého majetku, řádění davu na ulicích, návraty Čechů z emigrace, politické rozdíly v nově se tvořícím státě a spousta dalšího. Je vidět, že autor si dal s knihou záležet a pro mě, jako učitele dějepisu, který právě probírá Odsun, je to výborné doplnění a rozhodně ji budu doporučovat dál.

cori
28.05.2017 3 z 5

Příběh se odehrává na malém středočeském městě od 9.května 1945 do ledna 1946, kdy jsou z města slavnostně odsunuti místní Němci. Autor se snažil do příběhu zakomponovat všechny možné příběhy a postoje, které přinesla doba (řádění revolučních gard, vraždy Němců a nepotrestání jejich vrahů, emigrace Židů po březnu 1939, totální nasazení, návrat přeživšího Žida, kariérismus a přivlastňování německého majetku, útěk ruského vojáka, zatýkání ruských předválečných emigrantů NKVD, tlak na vstup do KSČ,..)
Hlavní hrdina se nechává vléct dobou, není kariérista, chce zůstat neutrální a stranou. Brzy zjišťuje, že je jeho snaha marná, a začne pomáhat lidem, kteří jdou proti systému. Kniha končí velký výpraskem. Předpokládám, že Jindřich do KSČ nevstoupil a v 50.letech skončil v uranových dolech.