Príbeh o Zúfalčekovi

Príbeh o Zúfalčekovi https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246581/bmid_pribeh-o-zufalcekovi-246581.jpg 4 29 4

Vtipná rozprávka o troch nezvyčajných hrdinoch: myšiačikovi, ktorý namiesto obhrýzania knihy číta, Princeznej Pea, do ktorej sa zaľúbi, a potkanovi Roscurovi, ktorý chce zničiť celé kráľovstvo. Príbeh Despereauxa pripomína trochu klasické rozprávky bratov Grimmovcov. Je to zdanlivo jednoduchý príbeh, v ktorom sa skrýva veľa vážnych myšlienok o láske, súcite, obetovaní sa, utrpení, pomste a odpustení. Autorka šarmantným spôsobom vážne oslovuje čitateľa a za tou všetkou vážnosťou cítime zároveň jej jemný humor. Príbeh je napísaný jednoduchým, ale premyslene vypracovaným milým štýlom rozprávok, ktorý sa určite dobre počúva, keď deťom čítate knižku nahlas.... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Tale of Despereaux


více info...

Přidat komentář

Hanja
11.01.2019 4 z 5

Příběh sám o sobě je moc krásný. Myšák, který se zamiluje do lidské princezny...
Jediné, co mi úplně nevyhovuje, je způsob komunikace spisovatelky se čtenářem, ale to asi spíš o zvyku. Myslím, že bez toho by byla kniha lepší... ;)

trudoš
26.05.2018 3 z 5

Jak to pěkně pohádkově začalo, tak to rychle sklouzlo do podivně depresivní roviny, která se dokola motala na jednom místě. Na dětské předčítání trochu moc umírání, nebo mluvení o umírání. Představování jednotlivých protagonistů je navíc neúměrně zdlouhavé, v rámci finálního sprintu, kde jdou věci ráz na ráz. V druhé půlce mi pak začal vadit okatý virbl na buben před finálním odhalením, čistě proto, že se opakuje až mockrát.
Ale ten základní motiv - myš, co se zamiluje do princezny - je boží, až mě mrzí, že z toho Kate DiCamillo nevytřískala velkolepější dobrodružství. Výsledný melancholický příběh o druhých šancích a důležitosti odpouštět má stran morálního poselství splněno na sto procent, ale místo chytrého podtextu bych klidně uvítal komplikovanější zápletku. Na druhou stranu autorka ví, co dělá a kdo je cílovým čtenářem, takže brepty dospělého nemají význam. Každopádně ilustrační doprovod od Timothyho B. Eringa je naprosto fantastický a už jen kvůli němu stojí za to knihu vlastnit.


rarášek
07.09.2015 5 z 5

Krásný příběh o statečnosti i toho nejmenšího myšáčka. O kryse, která bydlela ve sklepě a toužila vidět světlo. O snu jedné holky stát se princeznou. A o princezně, které se zalíbil malý myšák Zoufálek. :)

Karča H
22.05.2015

Tuhle knížku jsem četla jako malá holka a přišla mi strašně moc dlouhá a vůbec se mi nelíbila. Teď když vyndám z knihovny tuto úzkou knížečku musím se pousmát sama nad sebou.