Přežij!

Přežij! https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85221/bmid_prezij-dGM-85221.jpg 4 17 3

Autentické vzpomínky někdejšího člena Hitlerjugend, který byl jako osmnáctiletý mladík nasazen na východní frontu v uniformě Wehrmachtu. Velice zajímavé literární svědectví z „druhé strany“.

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Nava
Originální název:

Bleib übrig , 2007


více info...

Přidat komentář

cepice
21.09.2021 4 z 5

Přežij! obsahuje poutavé povídání o mladém vojákovi nacistického Německa. Nepřehledné nechronologické řazení událostí lehce mate čtenáře zvláště v první polovině knihy. Proto uvítám jednu hvězdu, text je jinak napsaný kvalitně a dokáže člověka vtáhnout do děje a hrůz druhé světové války.

cori
04.11.2018 3 z 5

Osmnáctiletý Ulli, syn německého lékaře z Vratislavi, je v září 1944 vážně zraněn střepinami ruského granátu. Díky střepině v lebce již není nasazen zpět na frontu a dožije se konce války. Autor vzpomíná na předválečný život v Prusku, jak poprvé spatřil Hitlera, jak se snažil stát velitelem Hitlerjugend, jak se zastal slabších při šikaně v kasárnách, jaké měl pocity první den na frontě, jak byl zraněn, v jakých tristních podmínkách probíhala jeho léčba, jak poznal rozdíl mezi propagandou a smutnou realitou, jak s otcem prchal z Vratislavi před Rudou armádou, jak poté prchali z ruského obklíčení Berlína, jak byl v americkém zajetí a jak převáděl uprchlíky z britské okupační zóny do ruské za příbuznými.
Autor se pokouší odpovědět na otázku, proč se Němci nechali Hitlerem zmanipulovat a jak se jeho generace vyrovnávala s válečnými prožitky.


smnpka
21.06.2013 4 z 5

Knihu jsem četl na základce, docele mě dostala. Uvědomil jsem si, stejně jako později (Na západní frontě klid, Oheň), že ne všichni řadoví vojáci s německou uniformou byly špatní (v 1. světové), ale i ve druhé.

Štítky knihy

vojáci východní fronta (2. světová válka) hitlerjugend

Autorovy další knížky

Ulrich Frodien
německá, 1926
2011  78%Přežij!
2011  60%O hlavu a krk