Přes zákruty řeky

Přes zákruty řeky https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461970/bmid_pres-zakruty-reky-tbt-461970.jpg 4 78 23

Napínavý román se odehrává ve dvou zemích a časových rovinách, které se vzájemně prolínají – v nacistickém Německu za války a v současné Kalifornii. Zachycuje osudy Maxe, Metty a její sestry Johanny. Novomanžele Johannu a Haralda brzy rozdělí válka. Harald musí narukovat do wehrmachtu, i když nenávidí nacisty, Johanna je pilotka, pracuje v německém leteckém průmyslu, a ačkoliv je loajální, musí prchnout z Německa, neboť se Harald zapletl do atentátu na Hitlera. Její sestra Metta se provdá za vysokého důstojníka SS, pracuje však v odboji, seznámí se s americkým vojákem Maxem a zamilují se do sebe. Metta otěhotní, ale válka milence rozdělí. Po letech začíná hledat Max jako již starý nemocný muž s pomocí své dcery Beth stopy po Mette a také po svém dítěti. Podaří se Beth vypátrat Mettino a otcovo dítě? Setkají se znovu Metta a Max? A jaké byly osudy Johanny?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Across the Winding River , 2020


více info...

Přidat komentář

SumýšIrena
26.03.2024 2 z 5

Jako román pro ženy se dá kniha přečíst, ale jako válečný román je těžce pod průměrem. Obávám se, že za měsíc nebudu vědět, o čem příběh byl.

chrudas
23.01.2024 5 z 5

Půjdu trošku proti proudu - líbilo se mi to. Už jsem pár knih z druhé světové války přečetla a ano, tato je úplně jiná. Taky souhlasím, že jsou tu až moc velké náhody. Na druhou stranu si myslím, že šlo autorce spíše o příběh s dobrým koncem, který má pohladit na duši i když se odehrává ve velmi zlé době.


pydla
29.10.2023 3 z 5

Další přečtená kniha s válečnou tématikou, se kterými se snad roztrhl pytel. Nechci být příliš kritický, tak to vezmu z druhého konce. Cukr. Je to přeslazené a těch náhod je v knize až neuvěřitelně mnoho. Z historického hlediska nápad dobrý. Čtivé to je, i když by stačily jen 2 linky příběhu, leč příběh je urychlený a neuvěřitelný a to je ohromná škoda. Je to takový americký naivismus. Vše dopadlo dobře, všichni jsou hodní a v pohodě. Za mě tři hvězdy s odřenými hroty.

Pan_Švec
04.10.2023 4 z 5

Pozadí příběhu vykresluje, jak obtížné bylo budovat v Německu jakoukoli odbojovou skupinu a provádět jakoukoli odbojovou činnost. Jak prolezlé nacistickými idejemi byly celé rodiny, jak zmasakrované propagandou byly děti ochotné donášet na vlastní rodiče jen pocit, že ve víře ve Führera zakolísali. Autorka si vypůjčila pro jednu dějovou linii i skutečný příběh hraběte Clause von Stauffenberga, jenž se pokusil o atentát na Hitlera, neboť na postavě šlechtice chtěla vykreslit právě onu hrůzu uvědomění, že člověk slouží zlu.

„Udělej, co budeš muset, abys přežil. Udělej cokoli, jen abyses vrátil ke mně domů.“ Z elegantních, inteligentních, vznešených, slušných lidí se v uniformách stávají bezvýrazné součásti válečné mašinerie. Přinutili je opustit všechny morální principy proto, aby si zachránili život. Šlo o to nezapomenout, že ti, co jimi byli, jsou dobrými lidmi. A to se milionům z nich nepodařilo.
Služba ve Wehrmachtu byla pro mnohé omluvitelná, ať už byl u moci kdokoli. Protože Německo podle nich za obranu a potažmo záchranu stálo. Jen na to třeba nebylo připravené. Ale být součástí Hitlerovy SS se rovnalo souhlasu s Führerovskou politikou a metodami. Není náhodou, že uniformy členů SS byly navržené tak, aby vzbuzovaly dojem nobility, a prakticky všichni, kteří ji oblékli, museli působit barbarsky a brutálně. A tak se i chovali...

picapica
20.08.2023

kniha začíná pěkně,tak do poloviny,pak ale příjdou na řadu ty prvoplánové náhody...nedočetla jsem.Johana je sestřelena a v domě,kde se probírá ze zranění se objeví její sestra!Stařec ,žijící v Americe pátrá po své lásce,Němce, a náhodou ve vedlejším domově důchodců žije její starší sestra!To nevymyslíš!
Tak dvě *

Szilvia1
17.02.2023 4 z 5

Knížka byla krásná,a když neměla moc stran,ale čte se krásně.Konec byl smutný ale zároven i pěkný.Mám ráda příběhy s dvěma dějovými linkami,i tahle knížka ses mi líbila.Těším se na další knížku od autorky.

Josh
09.02.2023 5 z 5

Jedním slovem kouzelné. Příběhů z 2SV mám načteno spousty, ale tento jakkoli málo (72% z 54) hodnocený řadím k těm nejlepším. Z mnoha důvodů – pohled z obou válčících stran, pohled rozdílných osob v odlišných společenských postaveních, pohled bez krutosti (lze doporučit těm co se vyhýbají knihám o 2SV) a zároveň bez skrývání útrap, strachu a bolesti a v neposlední řadě časový rozptyl – pohled přítomný i minulý vzpomínající s tím, že sice víme kdo vyhrál obecně, ale dozvíme se i jak to bylo osobně? Autorka to vše dokázala v lehkém, svižném tempu, kdy se čtenář ani při střídání časových rovin neztrácel.

Vždy mne překvapí recenzenti, jak jim přijdou zázraky (zákruty řeky), jež se děly a dějí ve válce jako nepravděpodobné či nemožné… to pak mám chuť se ptát „jak to můžete vědět co vůbec bylo možné?“

Katynka01
19.01.2023 4 z 5

Kniha se mi líbyla. Příběh byl krásně napsaný a jakmile jsem knihu otevřela musela jsem číst dál a dál Jen je škoda že ten konec je takový smutnější. Jinak knihu doporučuji všem kdo mají rádi takovéhle romány z druhé světové války

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Tohle bylo TAK milé! Relativně málo stran, ale pojmuly silný příběh. Hodně mi kniha námětem připomínala Skříň plnou Diora (linka historie x současnost, jejich prolnutí, rodinné vazby). Prolíná se příběh v současnosti a doby 2. světové války, ale žádné koncentrační tábory, ale německé letectvo a americký zdravotník. Rozhodně doporučuju!

bábuška
19.09.2022 3 z 5

Kniha nepříliš silná, tím i osudy mladých sourozenců během války popsány ne příliš rozvinutě. I setkání amerického vojáka s jednou ze sester je trochu nepravděpodobný, i když je z toho láska. Proplétají se další osudy starší sestry a jejího manžela, a kniha končí už v tomto století, kdy v Americe starý muž vzpomíná a za pomoci dcery začíná pátrat po své první lásce z válečných let.

cornetka
03.09.2022 3 z 5

Líbily se mi tři dějové linky, ale vzájemné propojení bylo na mě moc rychlé a místy až moc plné náhod - dokázala bych si představit konec víc rozvinutý.

Anie94
12.08.2022 4 z 5

Kniha me zaujala na prvni dobrou prave kvuli tem dvoum casovym rovinam, coz je rozhodne muj salek kavy. Tema druhe svetove valky take patri k mym oblibenym, ale uz jsem toho tak nejak preplnena. Maloktera knizka s timto tematem me prekvapi. Presto tato ma jedno plus - zobrazuje i to, ze vitezstvi ve druhe svetove valce meli na svych bedrech i statecne zeny.

Knizka nema ani uplne hodne stran, prectete ji za chvilicku, coz urcite podporuje i to, ze je neskutecne ctiva a stridani dejovych linii, zajistuje dynamiku pribehu.

Pribeh samotny je krasny, ale trosku naivni a predvidatelny. A pokud si prectete anotaci, tak se pripravite o veskera tajemstvi. Ta anotace prozrazuje az prilis informaci.

Hall3006
25.06.2022 4 z 5

Trochu mě zaráží to nízké hodnocení, hlavně od čtenářek. Že by tento válečný román, s přesahem do nedávné minulosti, nebyl správně zařazen jako "pro ženy"? Za mě výborná kniha, popisující bitvu v Hürtgenském lese a její následky očima lékaře, který se zamiluje do německé dívky a jeho dcery hledající tuto dívku po 60 letech. Román však popisuje mnohem víc osudů dalších postav, které vykreslují vzestup a teror nacismu v Německu. Krásné 4,5 *. Doporučuji.

Alenka_pokorna
19.06.2022 3 z 5

Neměla jsem vysoká očekávání, ale nakonec to byla příjemná oddechovka. Byla čtivá, ne zbytečně zdlouhavá, krátké kapitoly a děj se plynule rozvíjel. Tentokrát se mi nestalo to, co se mi obvykle děje, kdy mě jedna dějová linka, buď současnost či minulost, baví o poznání více než jiné. Problém mi nakonec nedělalo ani časté přesakování mezi těmito linkami. Miluju tyhle příběhy, kde můžeme prožít válku i z pohledu v té době privilegovaných Němců a musím říct, že každá postava mě svým způsobem bavila. Co hlavně oceňuji je skutečnost, že se závěrem dozvídáme, kdo byl předlohou některých hlavních postav, jako například inženýrka a zkušební pilotka židovského původu Melitta von Stauffenberg. Plusové body také za částečné zasazení děje do bitvy o Hürtgenský les. Pro někoho, kdo o této bitvě nikdy neslyšel je to určitě přínos a rozšíření znalostí. Místy úsměvné, ne zcela reálné ani věrohodné - doteď mi hlava nebere pohyb Metty, která lítala z tábora američanů, aby se náhle objevila ve střeženém vězení, a pak zase běhala po lese, kde se bojovalo, když je ženou vysoce postaveného důstojníka SS, nebo to, že Johanna po svém propuštění, ačkoliv je najednou sledován každý její krok, začne poskytovat spojencům důvěrné informace a důležité dokumenty o stavu luftwaffe či skutečnost, že Harald se již po pár týdnech práce pro nacisty, dostal tak blízko k führerovi, že se na něj pokusil spáchat atentách :) Nicméně to ani nebylo ambicí této knihy, jejím účelem je pobavit a to splnila. 4 hvězdy.

Mermaida
01.06.2022 3 z 5

Lehčí nenáročný příběh, který se i hezky četl. Líbilo se mi konečně prolnutí příběhu. Když to shrnu, tak mě to celkem bavilo, ale bohužel mě to neoslovilo tolik, jak bych čekala..., popravdě si asi za pár dní ani nevzpomenu, o čem to pořádně bylo. Za mě takový ten příběh, co nenadchne ani neurazí.

knihovnička007
22.05.2022 3 z 5

Čekala jsem trošku něco jiného, ale nebylo to špatné čtení, dostala jsem velkou dávku romantiky a naděje. Velkou lásku přeruší válka... povede se Beth dohledat svou rodinu po tolika letech?
Více v recenzích nebo na FB Tučňákův knižní svět.

Marika Vanova
19.05.2022 5 z 5

Půjdu trochu proti proudu, ale mě se to moc líbilo. Věrohodný příběh, nakonec i slza ukápla, spokojenost.

Pavčule
23.04.2022 3 z 5

Na víkendové dny ideální , taková nenáročná oddechovka . Nenadchne ,ale ani neurazí .

HanulkaK.
03.02.2022 3 z 5

Asi jsem čekala trochu víc, nicméně knížka se četla dobře, jen těch náhod bylo prostě moc.

Eevina
30.01.2022 2 z 5

Námět má potenciál na krásný příběh, jenomže tady je to takové krátké, neosobní, těžko uvěřitelné a ten přeslazený konec... Nevím jak volit slova, ale za mě taková válečná oddechovka (válečné hrůzy autorka jenom zmiňuje, nikoliv popisuje).

Autorovy další knížky

2022  74%Přes zákruty řeky
2024  86%Škola pro německé nevěsty

Kniha Přes zákruty řeky je v

Přečtených97x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených9x
Knihotéce127x
Chystám se číst83x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x