Přes Kordillery

Přes Kordillery https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282361/bmid_pres-kordillery-cci-282361.jpg 5 39 39

Začínáme opět v Argentině, ale ta je jen odrazovým můstkem: tentokrát směřuje jejich Tatra na severozápad, do klína nebetyčných kordillerských velehor, jež tvoří páteř Jižní Ameriky, do zemí starých kulturních národů, k břehům Tichého oceánu, s nímž se zde poprvé na své cestě kolem světa setkávají. Opět proloženo krásnými obrázky a mapou.... celý text

Přidat komentář

vvikingg
25.12.2022 3 z 5

Třetina textu je opsaná a shodná z jejich cestopisu Jižní Amerikou, tady je pár stran věnováno Argentině. zbytek tvoří Peru a Bolivie a sociální problémy Indiánů. Vtíravost a kolonizace reklamou se nevyhnula ani Bolivii, H+Z se setkávali s reklamou na Coca Colu v Bolivii všude i když 85% bolivijců byli negramotných, Ty si stejně Coca colu nemohli koupit a dávali přednost kukuřičnému pivu čiča a koku si pěstovali.

Skip
10.04.2012 4 z 5

V této knize se naši nejznámější cestovatelé vydali z Argentiny přes Bolivii do Peru. Cesta do byla vskutku výživná, zejména co se týče výškových rozdílů. Během cesty autoři popisují peripetie jízdy po nekvalitních vysokohorských silnicích, nechávají se okouzlovat monhutnými horami, starobylými městy předkolumbovských civilizací a hodně kritizují sociální poměry v těchto zemích, kde původní obyvatelstvo dře v téměř otrockých podmínkách na hrstku boháčů, často americké národnosti. Jistě to chvílemi zavání jakousi poplatností komunistickému režimu v tehdejším Československu, ale ono to tak opravdu bylo a zas tak moc se dodnes ani nezměnilo, i když oproti tehdejší době jsou na tom Indiáni přeci jen o něco málo lépe.


Štítky knihy

Zikmund a Hanzelka, cestovatelé

Autoři knihy

Miroslav Zikmund
česká, 1919 - 2021
Jiří Hanzelka
česká, 1920 - 2003