Přehled psychoterapeutických technik pro práci s dětmi a rodinou

Přehled psychoterapeutických technik pro práci s dětmi a rodinou https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428621/bmid_prehled-psychoterapeutickych-techni-Wct-428621.jpg 5 2 1

Po úspěchu své knihy Příručka psychoterapeutických technik pro práci s dětmi a rodinou se manželé Cabyovi rozhodli napsat jakési pokračování, které svou strukturou navazuje na předchozí knihu, ale rozvíjí nové nápady týkající se řešení problémových situací (např. práce s metaforami, se zdroji, s improvizací). U každé intervence je opět uvedena následující struktura: základní idea, popis metody, konkrétní tipy pro užití, indikace, kontraindikace, vhodné pro. Techniky jsou primárně míněny pro práci s dětmi a dospívajícími, ale dobře je využijí i páry, rodiny, skupiny a jednotlivci, a to v kontextu psychoterapie, pedagogiky, sociální práce, koučinku i jiných druhů práce s lidmi. Přehled psychoterapeutických technik pro práci s dětmi a rodinou předchozí knihu manželů Cabyových vhodně doplňuje, avšak může fungovat i zcela samostatně a bez znalosti předchozí publikace.... celý text

Přidat komentář

Kyri
15.04.2024 4 z 5

Kniha je rozdělená do tří částí.
První je o teoretickém základu přístupu. To je docela nudné čtení, po kterém kloužou oči. Lepší je si přečíst původní zdroje, ty jsou lépe napsané a užitečnější.
Druhá část obsahuje dlouhý seznam technik, které je možné při práci používat. Je to takové "německé": seznam, standardní struktura, každý detail popsaný. Nicméně jde to projít jen povrchně a zastavit se u toho, co člověk nezná, nebo si chce zopakovat. Je to srozumitelné a užitečné.
Třetí část mi přijde taky dost technická a trochu divná z hlediska účelu. Je to opět seznam, tentokrát seznam obtíží, se kterými mohou mladí nebo děti přijít. Každá obtíž je popsaná a následně autoři udělali soupis technik z druhé části, které je možné terapeuticky používat. V lepším případě lze říci, že si začátečník osvěží, co v takové situaci dělat.
Celý text je proložený různými kazuistikami, které jsou zajímavé. Je vidět, že autoři jsou zkušení.

Autoři knihy

Filip Caby
německá, 1956
Andrea Caby
německá, 1962

Kniha Přehled psychoterapeutických technik pro práci s dětmi a rodinou je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x