Předávání ohně

Předávání ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520566/bmid_predavani-ohne-Ijh-520566.jpg 4 21 11

O čem je kniha Předávání ohně? Cílem je zažehnout oheň v duši každého člověka, který se této knihy dotkne. Za léta práce s muži se Peter Podlesný příliš často setkával s tím, že mnozí z nich navzdory své snaze nedokázali najít směr nebo odpověď na otázku: "Co to znamená být mužem v 21. století?". Předáváním ohně má na mysli něco podobného jako v antickém mýtu o Prométheovi, který ukradl oheň bohům a přinesl ho lidem. Přebírání předaných zkušeností, dovedností, odpovědí a jejich předávání dál. V rukou držíte knihu, která byla napsána z hněvu i naděje. Ze zlosti, protože se mu nelíbilo množství zlomených mužů, kterým otcové nepředali oheň. Z naděje, protože věří, že společně můžeme dosáhnout změny.... celý text

Vydáno: , Audiolibrix
více info...

Přidat komentář

vmatusko
16.03.2024 4 z 5

Kniha prečítaná za 4 hodiny. Myslím že autorovi ide o jedno - aby sa z chlapcov stali muži - zanechali detské správanie, prevzali zodpovednosť... Spomína iniciáciu, stretávanie sa s inými mužmi, mať v živote cieľ. V druhej časti knihy spomína ženy - ako zistiť či ich zaujímame ako riešiť hádky a iné situácie.
Každý muž si tam môže niečo nájsť, no najdôležitejšie je dať to do praxe.
Ja autora poznám najmä z podcastu muzom.sk, ktorý odporúčam počúvať...

Turmee
15.10.2023 3 z 5

Nejsem cílová skupina, takže možná proto mě kniha až tak neohromila. Autor hned na začátku upozorňuje, že to není kniha pro každého a že není určena ženám.
Za cíl si klade identifikovat co dělá ve dnešní společnosti muže mužem a jak toho dosáhnout.

Téma je to bezpochyby důležité, vzhledem k momentální (2023) krizi mužství všude okolo. A přestože s hlavními myšlenkami souhlasím, na můj vkus je pointa až moc okecávaná3, ukrytá v omáčce plné příměrů a podobenství.

Co mi chybí jsou zdroje. Autor si občas protiřečí a občas mi přijde, že žije v nějakém jiném světě. Ve světě, kde má neomezené množství času a zdrojů. Úplně mi chybí vliv rodiny - malé děti, nenaplánovatelné dny, vyčerpání. Často poskytuje výčet toho, co by chlap měl a co musí, ale už bez praktických rad (založte bratrstvo, učte syna filosofii).
A jako zástupce něžnějšího pohlaví musím poznamenat, že některé jeho rady směrem k ženám nedávají moc smysl.


witiko
06.08.2023 5 z 5

Knihy o osobním rozvoji zásadně nečtu, abych se z těch všech rad, doporučení a návodů k životu úplně nezbláznil. Tuhle knížku jsem spíš symbolicky koupil synovi k patnáctým narozeninám, protože mě nadchnul hlavně její název (a taky hezká grafika včetně abstraktních ilustrací). Syn si ji ale opravdu se zájmem přečetl a doporučil i mně... Což je možná kuriózní, ale jen to dokazuje, že je opravdu výborně, moudře a vtipně napsaná. Pro období dospívání a mladé dospělosti mimořádně přínosná a skoro bych řekl, že dobrovolně povinná, pro střední věk, kdy už je člověk smířený se svými mužnými klady a zápory a nemá už moc ochoty nad sebou přemýšlet, natož se pokoušet předělávat, je to trošku únavné. Autor nás rozhodně nešetří, jeho pojetí mužské identity je hodně hyperaktivní, disciplinované a silové (jako by muž neměl nárok na trochu klidu, spokojenosti a bezúčelnosti a neustále si musel něco dokazovat přijímáním výzev a zdoláváním překážek), ale určitě to my chlapi s vrozeným sklonem k lenosti a pohodlnosti potřebujeme jako prase drbání, a to v každém věku. Rozhodně si z toho něco odnáším, ale v něčem bych už rád zůstal sebou samým, a to i se vší vědomou nedokonalostí, kterou to obnáší. Vy mladí ale čtěte, dokud máte dost síly a motivace se sebou něco dělat a správně začít, autor je skvělý průvodce, kterému lze důvěřovat. V určitém věku je znakem mužnosti i určitá vyrovnanost a nadhled nad svou přespříliš ztopořenou sebedůležitostí, ale na to zatím máte čas...

roso.mak
12.04.2023 3 z 5

Nevím. Z knihy jsem trochu rozpačitá. Byť její vznik musím ocenit. Dokážu si představit, že může být nápomocná.

Velké Plus: Není to návod jak být macho alfa samec vytahující svůj půlmetrový úd při každé příležitosti a vidící ženy pouze jako trofeje. (Nesmějte se a zkuste si vygooglit případ Liver Kinga.)

Nejvíc jsem oceňovala konec knihy, kde jsou reakce na situace ze života. Ty byly poměrně pravdivě a lidsky popsané.

Mírné mínus: Mám pocit, že v některých ohledech autor ve svém životě objevil Ameriku a v některých pohledech je jeho vidění situací (a žen) trochu zjednodušující.

gabriela8704
20.03.2023 5 z 5

Cteni spíše pro muže. Já jako matka využila pro syna jako motivaci první polovinu. Rytířské ctnosti a činnosti 4x4.

Anniee
12.03.2023 4 z 5

Souzním, i jako žena. A i jako žena jsem si tam našla svoje. A zároveň pochopila některé muže okolo sebe. Velký dobrý byly kapitoly o vztahu, o hádkách, o ženách a jejich pohledu. Velkej přínos pro oboje pohlaví, myslím. A i když je to opravdu souhrn souhrnu, komu to sedlo, ten se bude pídit dál, a to je hlavní. Jestli budu mít někdy syna, tak tohle bude mít v jeho knihovně svoje místo.

kirkpatrick
15.02.2023

Kniha vedoucí k zamyšlení, co vlastně záleží mužské postavení v 21. století. Odvaha, sebevědomí, učit se z chyb a další priority, co vytvářejí muže jsou zde dobře popsány. Velmi zajímavá kniha.

Marek82
22.10.2022 5 z 5

Som rád za túto knihu. Motivačná, niekedy provokujúca, vyzýva ku návratu k podstate mužnosti. Mám to šťastie, že som mal okolo seba dosť mužov, hoci nie všetci boli dobrými vzormi. Ale aj rozpoznanie dobrého a zlého je niečo, čo sa treba naučiť. Teraz, keď som sám otcom, som si uvedomil, ktoré vlastnosti a činnosti mám podporovať u svojho syna, ale aj u seba samého. Oceňujem tiež to, že názvy kapitol pomôžu neskôr si pripomenúť ich obsah. Ďakujem tiež za komentár PeterDž nižšie. Ak niekedy zabudnem, o čom táto kniha bola, stačí, keď si ho prečítam

Skala317
03.08.2022 5 z 5

Je veľa kníh na tému mužskej energie a mužnosti. O tom ako sa má muž správať a čo ho skutočne mužom robí. V dnešnej dobe je toto podľa mňa pre každého muža viac, či menej aktuálna téma. Táto kniha je veľmi autentická. Autor je známy svojimi podcastmi, stránkou na mužskú tému a je otcom i manželom. Vie, čo píše a má skúsenosti. Kniha vznikala postupne tak ako sám autor nadobúdal skúsenosti. Obsahovo ide priamo na vec, no nepodáva suché poučky, možno známe z kníh amerických autorov venujúcich sa podobným témam.

Toto je rozprávanie otca, muža, ktorý rastie a padá na svojich úspechoch aj chybách, ale ide vpred. A žije tú kúsok za rohom. Celá autorova práca je veľmi sympatická aj vďaka tomu, že sa Peter Podlesný nehrá na vodcu, učiteľa. Nemáte pocit, že on je ten, čo všetko vie a má to úplne zvládnuté. O to viac dielo pôsobí prístupnejšie a je bližšie k poslucháčovi. Zato však podáva jasný, priamy a jednoznačný návod ako do mužského sveta a čo si na túto cestu so sebou zobrať. Silné, pravdivé, autentické a tak veľmi blízke a dostupné pre každého muža v dnešnej dobe.

PeterDž
12.07.2022 5 z 5

´´Ticha voda brehy myje, ale...´´ – takto by sa dalo charakterizovať prvé autorské dielo Petra Podlesného, nesúce názov ,,Odovzdávanie Ohňa´´. Na prvý pohľad útla nenápadná kniha, avšak už podľa obalu možno vycítiť jej magickú gravitáciu a nádych mystéria. Mystéria, ktoré v dnešnom svete už nevidieť. Mystéria, nesúceho takú múdrosť, silu a potenciál, že by ním bolo možné budovať nové svety. A takto tomu aj po tisícky rokov bývalo. Po začítaní sa do prvých stránok to už nie je iba ´´tichá voda brehy myje, ale rieka Kongo, ktorá svojou brutálnou silou mení celý reliéf svetadiela.´´
Peter Podlesný vyzýva toto dávne mystérium znova vyniesť na svetlo sveta. Mystérium zvané mužnosť. Mužnosť, ktorou zmyslom existencie je viesť, chrániť, tvoriť a zabezpečovať. Mužnosť, ktorá je založená na službe – svetu, okoliu, sebe a svojmu kmeňu. Mužnosť, ktorá je užitočná a nie teatrálna a disfunkčná. Mužnosť, o ktorú sa dá oprieť, pod ktorú sa dá ukryť, v ktorej možno nájsť útočisko, s ktorou naberá život rozmer hlbokého zmyslu a kompasu vo svete chaosu.

Knižné dielo Odovzdávanie Ohňa je vecne, prakticky, intelektuálne a s humorom písaná slovenská Biblia pre mužov. Je to nástroj, ktorým možno podchytiť mentálnu výchovu a psychologický vývoj najmä u mladých mužov – chlapcov, a takým spôsobom produkovať do sveta kvalitné ľudské bytosti mužského pohlavia, ktorých stredom záujmu nebudú len drahé hodinky, bankový účet, PC hry, povrchné vzťahy a flegmatizmus ale napríklad kvality cnostného charakteru, zodpovednosť, odhodlanie, odvaha, dobrosrdečnosť, sila, pravdovravnosť, starostlivosť, pochopenie, empatia, sebarealizácia a práca so sebou samým.
Jednoducho povedané, je to príručka, ako vychovať ,v prvom rade, zo seba samého muža činu; t.j. takého muža, ktorý svojou prácou na sebe samom zveľaďuje okrem seba aj svoje okolie. Muža, ktorý vie pracovať so svojim egom, svojimi emóciami, ktorý si je vedomý svojej sily aj slabosti, svojich kvalít aj nedostatkov, muža, ktorý preberá za seba, svoj život a svoje okolie zodpovednosť.
Takýto muž je schopný svojim príkladom viesť ďalšie generácie a budovať lepší svet.
Odovzdávať oheň ďalej.
Oheň, ktorý nám slúži.
Oheň, ktorým dokážeme tvoriť.
Oheň, ktorý nás dokáže v temnote viesť.
Oheň, ktorý nás dokáže ochrániť pred nebezpečenstvom.
Oheň, ktorý nám dokáže zabezpečovať pohodlie.
Je to oheň, ktorý horí v hĺbke srdca každého muža.
A cesta k nemu je cestou hrdinu všedného dňa, ktorý sa stavia tvárou životným výzvam a nepohodliu, ktorý pred bojom neuteká do sveta hrdinov z playstationu ale sám sa takým hrdinom stáva.

Obzvlášť impozantné a výstižné sú tu ilustrácie od Zuzany Pallas, ktoré prenesú čitateľa do akoby ´´ničoty poznania´´, v ktorej je pravda a skutočnosť nadprirodzene jasná, no slovami neuchopiteľná. Asi preto sa tak fantasticky diela autorky ilustrácii dopĺňajú so slovami autora slov. Názov kapitoly a k tomu priradená ilustrácia do seba vždy až magicky zapadajú a vychádzajú akoby jeden z druhého – alebo skôr vpadajú jeden do druhého. Spoločne tvoria transcendentné poznanie, tvoriace celok, na ktorý kniha vo svojom závere poukazuje.
Peter Podlesný si po svojej autorskej premiére a jeho dlhoročnej aktivite v oblasti mužskej problematiky určite zaslúži prirovnanie k slovenskému Sokratovi, ktorý núti svojich žiakov premýšľať a prichádzať na vlastné odpovede, ale najmä na vlastné otázky a pretavovať ich do reality.

MarkCarter
07.05.2022 4 z 5

Rád by som dal lepšie hodnotenie, ale nemôžem. Obsah je v poriadku, kapitoly majú ucelené myšlienky a každý (chlap) v nich nájde inšpiráciu. Forma je však neuspokojivá. Makkä väzba sa zle drží, lebo kniha sa sama zatvára, stránky sú tenké a text cez ne presvitá, matná čierna obálka sa hneď obchytá a nevyzerá dobre, bezpätkové písmo unavuje oči. Autorovi fandím, ale do budúcna by som si radšej priplatil za knihu ak by forma aj obsah stáli za to.

Autorovy knížky

2022  85%Předávání ohně

Kniha Předávání ohně je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst13x
Chci si koupit10x