Pražské zvony

Pražské zvony https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297185/mid_prazske-zvony-gZi-297185.png 5 4 2

Upravené a rozšířené vydání stejnojmenné publikace z roku 1958. První část knihy poskytuje informace o historii zvonů a jejich poslání, seznamuje s technikami starých mistrů zvonařů. Zvláštní pozornost je věnována vývoji pražského zvonařství od nejstarších dob do současnosti. Druhá část knihy obsahuje soupis 213 existujících a 478 nedochovaných pražských zvonů. Kniha je napsána na základě terénního a archivního výzkumu. Text je opatřen poznámkovým aparátem, rejstříkem lokalit, rejstříkem zvonařů a zvonařských dílen. Doplněno fotografickým a obrazovým materiálem. (MKP)... celý text

Přidat komentář

Koza3
23.02.2019 4 z 5

Jedna z výhod rodičovství je, že začnete objevovat zájmy, které vás dříve nechávaly chladnými. Zvony jsou momentální úchylkou mé 2,5 leté dcery. Sjíždíme na YT hromadu videí jak se rekonstruují zvony, povedlo se nám dostat na nedělní zvonění jednoho mega zvonu na Moravě. Vidět to dílo v akci z metrové vzdálenosti je nezapomenutelný zážitek. Když jsem seděl náhodou v jedné pražské kavárně a viděl tam na prodej tuhle knížku, dlouho jsem se nerozmýšlel a putovala se mnou domů. Nejvíce mě bavil začátek, tedy historie zvonařství, jak zkoušeli různé poměry mědi a cínu, aby dosáhli dobrých akustických vlastností. Moc zajímavá fakta. Méně mě pak bavila umělecká část o vyobrazení svatých na zvonech. Nejsem žádný znalec umění a tak mě to nechává chladným. Druhou část popisující konkrétní nápisy na zvonech jsem už nečetl. Vysoké hodnocení je z důvodu komplexnosti knihy, která se snaží pokrýt všechny aspekty. Z důvodu příběhu knihy, kdy první vydání autorka napsala zamlada a po padesáti letech se k němu vrátila a udělala reedici. A poslední a hlavní důvod je, že běžný smrtelník nemá jiné možnosti, jak se o zvonařství více dozvědět. Řemeslo bohužel umírá a spolu s ním i informace a dostupné vědomosti. Snad se to podobně jako u kovářů a řezbářů otočí a kampanologie zažije renesanci.

Netopyr07
15.05.2016 5 z 5

Pozoruhodná kniha o pražských zvonech, která nadchne každého kampanofila a zájemce o historii. Obsahuje přehled zvonů, které byly, či jsou, na věžích pražských kostelů a mnoho dalších zajímavých informací o zvonech a zvonících. Nové vydání je přirozeně modernější, dokonalejší, výpravnější, obsažnější, ale kniha z 59. roku je obdivuhodné dílo.


Autoři knihy

Ludmila Kybalová
česká, 1929 - 2012
Petr Vácha
česká, 1953
Radek Lunga
česká, 1975