Pražské drobnosti aneb Kouzelné maličkosti

Pražské drobnosti aneb Kouzelné maličkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105679/mid_prazske-drobnosti-iwu-105679.png 4 7 4

Publikace určená široké veřejnosti se zabývá vybranými částmi architektury pražských historických domů a také drobnými památkami, plastikami a různými architektonickými prvky, které zdobí jejich vnější prostranství. Kniha je rozdělena do kapitol, které se věnují ochranným patníkům, komínům, slunečním hodinám, korouhvičkám, vzorům pouliční dlažby, pomníkům, plastikám lvů, alegoriím Vltavy atd. Nejedná se o úplný a systematický výčet. Autor vybírá zajímavé, často opomíjené architektonické detaily a s nimi spojené příběhy. Kniha může zaujmout návštěvníky, kteří zavítají do Prahy poprvé. Potěší také chodce, kteří již znají monumentální památky doporučené průvodci a chtějí se dovědět další zajímavé souvislosti.... celý text

Přidat komentář

Afilada
01.07.2022 4 z 5

Kdo má rád Prahu, tak si počte.

Jordanka9
23.05.2021 5 z 5

Jak pravi autor Stanislav Srnský v úvodu své knihy Prahou je nutno chodit s očima otevřenýma. Obdiv si nezaslouží pouze monumentální památky vychvalované a doporučované průvodci tištěnými i živými.
Dávám autorovi za pravdu a nechávám se inspirovat při plánování procházek naší matičkou. Je to chůze ( a sem tam jizda MHD ) na dlouhou trať.
Jako první téma jsem zvolila to v páté kapitole- Lvi v pražských ulicích - je jich téměř 30 - různých velikostí a materiálů, samotáři i ve dvojicích. Než se vydám na "foto-lov", přečtu si znovu informace o autorech soch a plastik i historickém kontextu jejich umístění a začlenění do větších celků. Snad jsou i po 3 letech všechny Pražské drobnosti na svých místech a nepotkal je osud Kostela sv.Michala v zahradě Kinských. Publikaci doporučuji jako průvodce nejen Pražákūm - třeba jako program na výlet spojený s detektivním pátráním pro rodiny se zvídavými potomky.....


evelýny
14.09.2019 5 z 5

Kniha mi přinesla krásné poselství: Pozvedni zrak svůj o trochu výš, abys mohl spatřit maličkosti, které tě posunou k dokonalosti.
Začni v přízemí u patníků, stoupej ke klepadlům, vlajkovým stožárům, slunečním hodinám. A když pohlédneš ještě výš, co vidíš? Komíny, korouhve, věže - věžičky...
,,Dokonalosti se dosahuje maličkostmi, ale dokonalost maličkost není" (Michelangelo Buonarroti) A pro mě se takovou maličkostí staly sluneční hodiny na secesní budově, kde jsem léta pracovala. Nikdy jsem si jich nevšimla. A přitom stačilo tak málo: Pozvednout svůj zrak k nebesům.
Pravidelným rituálem se pro mě stávají vycházky do míst mně zatím neznámých, ale i do míst, které znám velmi dobře - o to víc bývám překvapená.
A jaký je můj další cíl?
Bronzové lavičky lásky nebo záhadný trojzubec na Balabence.

Šťastnou cestu přeji vám i sobě.
Co přát ,,stověžaté?" Ještě více dalších maličkostí, protože při celkovém pohledu se její dokonalost vytrácí, bohužel. Ale za to ,,Praga caput regni" opravdu nemůže.

svata673
09.08.2018

Dobrý den, při četbě Pražských drobností si vybavuji místa, kde jsem už léta nebyl, nebo naopak místa, kudy chodím často a vůbec se nerozhlédnu kolem sebe. Poslední čtyři roky chodím v rámci U3V na vycházky za Památkami Velké Prahy. Tak jsem se začal zajímat o pražskou architekturu. Kapitola o atlentech a kariatidách mi připomněla dům v Revoluční ulici č.o. 21. Je to funkcionalistický dům asi z třicátých let 20. století, kde předsunutý rizalit podpírají dva statní atlanti a dvě dívky. Dům má uprostřed čelní strany zapuštěný portál asi tak tři krát čtyři metry. Vlastník domu, Čs. armáda ten portál zahradila ocelovou mříží a před rokem to ještě zdokonalila navařením plechových tabulí natřených hnědou barvou. Kolem toho domu chodím ve školním roce každý čtvrtek ze zkoušky sboru a je mi ho upřímě líto. Takovou úpravu snad nemohl povolit stavební úřad, i když, armáda asi povolení nepotřebuje.
Na googlemapě je stav ještě před oplechováním. Je mi toho domu líto, ale on sám se bránit neumí.
Pavel Svatuška

Štítky knihy

Praha památky pražské památky drobná architektura

Kniha Pražské drobnosti aneb Kouzelné maličkosti je v

Přečtených11x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x