Pražská pětka

Pražská pětka https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217487/prazska-petka-217487.png 4 1 1

Pět povídek a historie uměleckého hnutí Pražská pětka. Ucelený obraz divadelního stylu jednotlivých skupin, které se v 80.letech 20.stol. proslavily pod společným názvem Pražská pětka. Kniha obsahuje 5 povídek, jejichž zadání znělo "ztvárnit život kolem nás", a jejichž autory jsou jednotlivé skupiny: pantomimická skupina Mimoza, výtvarné divadlo Kolotoč, recitační skupina Vpřed, baletní jednotka Křeč a divadlo Sklep. Za každou povídkou následuje reminiscence na tvorbu skupiny a její charakteristika, sepsaná též členem divadla. Přehled faktografických údajů obraz každé skupiny uzavírá. Průvodního slova se ujal Milan Šteindler.... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
25.11.2022 4 z 5

Film Pražská pětka byl v době premiéry kdy u nás končil komunismus naprosto fantastický zážitek. Kombinace grotesky, satiry, silné výtvarné stránky s filmařským až perfekcionismem. Viděl jsem ho mockrát tak ho znám trochu nazpaměť. A letos po dlouhé přestávce jsem ho náhodou shlédl znova v televizi a stále je i po tolika letech svěží i pro diváka zvyklého na dokonalé scény nových filmů.
Tato velikostí malá kniha prochází ději všech pěti epizod filmu včetně Šteindlerových lehce zmodernizovaných úvodů. Popis nahrazující vizuální stránku je poměrně svěží a vtipný. Každá epizoda je ukončena trochou historie daného souboru. Mnohé jsou personálně spojené.
Trochu pro mne zklamáním je závěr knihy, kde jsem očekával více a konkrétnější informace o vzniku a natáčení filmu, je tam jen velmi krátká spíše poetická noticka. Proto hvězda dolů.