Prázdniny ve hvězdách

Prázdniny ve hvězdách https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229008/mid_prazdniny-ve-hvezdach-229008.jpg 3 15 3

Kniha Prázdniny ve hvězdách (A. Hynek 1937) začíná popisem utopického světa roku 2004. Skupina dětí ve věku od tří do čtrnácti let vleze do rakety inženýra Iva určené k prvnímu letu na Venuši a omylem ji odpálí. Venuše vypadá jako Země v období druhohor – bouře, prales a ještěři, s nimiž se děti musí nejednou utkat paprskomety. Děti prozkoumávají okolí rakety, střetnou se s kmenem nepřátelských domorodců, ale když zlikvidují jejich zlého kněze a dva pomocníky, stanou se pro domorodce bohy a vedou je k civilizovanosti. Po osmi letech se šťastně vrátí na Zemi a přivezou s sebou i divošku Alati, která se s jedním z hochů sblížila. I když o psychologii postav nemůže být řeč, kniha se velmi dobře čte a není tak naivní jako mnoho jiných kosmických SF 20. a 30.... celý text

Přidat komentář

murdoch
18.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Úžasná, dětská sci-fi knížka z doby, kdy jsme si mysleli, že Venuše je planeta podobná Zemi v tom smyslu, že na ní žijí pravěcí tvorové a věřili jsme tomu, že jedinec může postavit sám raketu schopnou meziplanetárního letu... To první se nám už nesplní, ale to druhé časem... Třeba ano. Mě se ten příběh kdysi moc líbil a dodnes se k němu rád vracím.

Meda77
06.12.2021 3 z 5

Pohodové dětské scifi dobrodružství, bez jakéhokoliv poselství nebo zamyšlení, knížka určena pro zábavu mlaďouchů,aby se nám neflákali s cígem po zastávkách MHD. Mírně lepší průměr. Pro dospělé doporučuji klasiku.


frantisek8863
08.09.2017 4 z 5

Sice jsem četl pozdější knižní vydání, ale příjemné dětské sci-fi.