Pravda o Kursku

Pravda o Kursku https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157385/bmid_pravda-o-kursku-wPE-157385.jpg 3 7 2

V. V. Ustinov, generální prokurátor Ruské federace, zpracoval katastrofu ruské atomové ponorky Kursk jako literárně umělecké dílo a přesvědčivý dokument současně. V symbolických třinácti kapitolách podává dynamické líčení tohoto neštěstí, v němž poprné uvádí skutečnosti, které dosud nebyly publikovány. Tragédie atomové ponorky Kursk otřásla nejen blízkými zahynulých námořníků, ale celým Ruskem a světem v očekávání, zdali se neopakuje nový Černobyl.... celý text

Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Pravda o Kurske , 2007


více info...

Přidat komentář

ondrej.b
04.04.2019 2 z 5

Opravdu nešťastně zpracované téma. Takovouhle formou se to opravdu nedá celé přečíst, protože vás to prostě za chvíli přestane bavit. Jsou tam zajímavé úseky, třeba při prohlídce vyzvednuté ponorky a popisu, jak to vypadalo uvnitř, ale to je pak přehlušeno opět suchým vyšetřovatelským stylem podání, který nemůže zaujmout. Tohle téma by si zasloužilo jiné zpracování.

icewind
06.02.2019 1 z 5

Tak jsem to po velice dlouhé době dočetl, nic těžkopádnějšího jsem v ruce už dlouho neměl, jestli vůbec. Osud ponorky a její posádky je samozřejmě nadmíru tragická záležitost, ovšem ještě tragičtější snad je jakým způsobem je stvořeno toto dílo..... naprosto suchopárná a veskrze vojenská dikce jakým jsou okolnosti vyšetřování popsány mě několikrát doslova nutila přečíst si něco hodnotnějšího např. nějakou knihu o bezlepkové dietě.
V.V. Ustinov se toho evidentně nebojí a mezi údernými perlami typu "vcelku jsem charakterově pevný člověk" a nějakými pseudofilozofickými bláboly, ke kterým dobrý knihkupec přihodí i lahev vodky, protože za střízliva se to fakt nedá, se dostaneme až k pojednání o duši ruského člověka a neotřelým myšlenkám jako "Přišel čas vypracovat obecné optimální normy chování a udělat vše možné pro to, aby byly realizovány" a "lidstvo musí nutně najít novou mravnost a nové hodnoty".
Citace označeny jako "z tisku" bez jakéhokoliv uvedení zdroje - tedy pardon, několikrát nechyběla zmínka, že to psali na internetu....prostě hrůza.
Jednu hvězdu dávám za jakousi sumární zprávu o příčině katastrofy, popis průzkumu vraku lodi (samozřejmě opět s patřičným hrdinským patosem o neutuchajícím nasazení všech vyšetřovatelů a zejména V.V. Ustinova) a výčet jmen v přehledu obětí, ovšem k tomu bohatě stačilo asi 10 stránek...Nevylepšila to ani fotografická příloha kde opět dominuje se sveřepým výrazem a placatou čepicí V.V. Ustinov. Ještě podumám jestli by se to aspoň nehodilo do čtenářské výzvy v kategorii Kniha s oxymórem v názvu.


Štítky knihy

ponorky katastrofy

Autorovy knížky

2010  66%Pravda o Kursku

Kniha Pravda o Kursku je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chci si koupit1x