Přátelé Zeleného údolí

Přátelé Zeleného údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37532/pratele-zeleneho-udoli-37532.jpg 4 70 20

Románové zpracování stejnojmenného televizního seriálu provází příběhy jedenáctiletého chlapce, jeho přítele lesníka a jejich přátel, kteří přilnuli ke kousku neporušené přírody Zeleného údolí a svádějí dramatický boj za jeho záchranu.

Literatura česká Příroda, zvířata Pro děti a mládež
Vydáno: , Profil
Originální název:

Přátelé Zeleného údolí , 1981


více info...

Přidat komentář

PavlaTr
21.04.2024 5 z 5

Krásná nostalgická kniha mého dětství. Tuto knihu by si měla přečíst dnešní mládež, aby pochopila, co je opravdové přátelství a dobrodružství.
Krásné čtení, pohladilo moji duši !!

RMarkéta
06.11.2023 5 z 5

Dítě pro svůj zdravý vývoj potřebuje pozitivní vzor. Někoho ke komu může vzhlížet a komu může věřit a tím samozřejmě hajný Horyna byl. Městský chlapec a hajný je moc dobře osvědčená kombinace. To se nejrůznější dobrodružství nabízejí přímo sama. Hezká kniha o přírodě a přátelství. Pohlazení po duši to tedy opravdu je. Nenásilně upozorňuje na ekologii a ochranu přírody. Všechno sledujeme očima malého chlapce.


Corso
05.10.2023 5 z 5

V mojom zivote so stretol vela chlapov ako Horyna. Mal som to stastie. A mohol som medzi nich patrit aj ja. Mal som k tomu nakrocene. Po zakladnej skole... a tu som tuto knihu kupil v akejsi tej akcii "Klub mladych citatelov" alebo ako sa to volalo. Proste v jednej triede, zvacsa tej nasej bolo pospajanych dokopy par lavic, a na ne sa vystavili knihy vydavatelstva Mlade leta a Albatros, a ziaci to chodili trieda za triedou popozerat a mohli si knihu ...najprv objednat, zapisat sa do zoznamu a aku chcu. A o tyzden dva knihy prisli na zakladku a ucitelka slovenciny alebo druzinarka to rozdavali a vyberali peniaze. Boli tam hlavne teda knihy z povinneho citania, aby sa k nim ziaci lahko dostali, ale aj verneovky a encyklopedia sa dala najst ale to uz za vela penazi :)
Jasne ze som poznal uz serial, a preto som si k Ceste na Mesiac pripisal aj Priatelov. Nasi mi na knihy vzdy dali peniaze. Ja som zase bol dieta co si radsej nedalo zmrzlinu, len aby som mal na verneovku alebo na lepidlo na lepenie modelov. Alebo na balicek znamok z Pofisu. Bol som inak tiez taky maly Pavlik, len som bol Peter. Prisiel som na lesnicku akademiu do Stiavnice a nemal som ani 150 cm. Alebo...mozno cm nad, viac nie. Len ja som uz mal 14 rokov a Pavlik ...10? Na zaciatku druheho rocniku ma este instruktor za posmechu vsetkych spoluziakov premeriaval (zartom), ci mam aspon tych vyhlaskou predpisanych 150cm aby som mohol absolvovat jazdy na traktore. Vodicak na traktor som absolvoval v druhom rocniku a teda... boli to zazitky. No nazad ku knihe.

Knihu som precital vseho vsudy raz. Ked bola nova. Odvtedy uz len serial vidam a tym padom proste nechce sa vam to citat, ked vidite kazde dva roky oblubeny serial. A ano...vidam ho casto. Ked pocujem titulkovu piesen, celou chrbticou mi prebieha mraz a priznam sa, zvlhnu mi aj oci. Fakt neklamem. Ono...totiz, ta piesen sa stala akosi neoficialnou hymnou lesakov. (Treba podotknut, pripitych lesakov :) ) Hukali sme "Kdybys tak nahodou ...... " vecernymi ulicami Stiavnice, chodbou intarku, kedykolvek kedy niekto z rozmaru spustil tie prve slova, do 10 sekund sa k nemu pridali dalsie hlasy.
Idealizmus ze budem chodil ako Horyna s Haluskou, s prevesenou puskou cez plece po "mojom" lese sa nejak casom vytratil. Nebola to asi cesta pre mna. Nakoniec lesom dodnes sluzim, ale inak, malou oklukou, pracujem pre lesy, ale z kancelarie, z tlaciarne, pre lesnicku prax, pre lesnicky vyskum, pre kartografiu, ale... do lesa ani nepachnem :)
To som zas toho napisal o knihe vela, co??

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Neuvěřitelně milá a krásně zpracovaná jak kniha tak i seriál. Srdcovka, na kterou velice ráda vzpomínám. Přátelství městského chlapce a hajného, spousta zvířat, příroda. Prostě krása, která neztrácí kouzlo ani po létech. Milovaný seriál, na který jsme se těšili a který byl opravdu vydařený. Bylo to opravdové, žádné triky ani kouzla a to na tom bylo to krásné.

Turlogh
06.11.2020 5 z 5

Krásná knížka o přírodě, zvířatech a přátelství staršího hajného s hochem Pavlem. A taky o boji za záchranu Zeleného údolí před budováním dálnice. A též o mnoha dobrodružstvích, o zachránění různých zvířat, ryb a ptáků a o pytlácích, ohni a podobně. Vřele doporučuji všem milovníkům přírody, jejím ochráncům a také těm co uznávají přátelství. Howgh.

Luigi1
24.10.2020 5 z 5

Byl jsem nadšený nejen knihou ale i filmem.Doporučuji

Marekh
24.08.2020 5 z 5

Knihu jsem četl v minulosti v dospělém věku. :)

Pavel Koutný a jeho veliký kamarád lesník Horyna, zeměměřič Sklíčko a jeho nepostradatelným fotoaparátem na krku, jeho figurantka Eva, líhňař Juřina, oborník Pešek a jeho bílí jeleni, pan učitel Topol, tatínek Koutný, chlapy od rybníků - to jsou některé z postav, které vystupují v této knize. Hlavní hrdinové zažijí spoustu dobrodružství..

Knihomolka506
02.08.2020 5 z 5

"Z doby kamenné"
četla jsem v dětství ve družině. Kluk, prázdniny, které jsou dnes skoro  jako ve snu a dědeček-myslivec , který se později změní na skvělého dědu.

n.ezn.amy
31.05.2020 4 z 5

Kniha o setkání jedenáctiletého Pavla s hajným Horynou, které přeroste v přátelství a jejich boj s dalšími přáteli o záchranu přírody Zeleného údolí. Podle mě jedna z prvních knih, ve které formou románu bylo nenásilně upozorňováno na ekologii a její ochranu. Určitě nejsem zelený aktivista či ekologický fanatik, ale tenhle příběh mě moc bavil

jirka9453
17.05.2020 4 z 5

Před shlédnutím seriálu, který tehdy jako na potvoru nikde nevysílali, jsem četl - a jedním dechem - skvělou knížku s postavami, které mě nadchly, vtáhly do děje a nepustily - a seriál tomu dodal korunu. Moje klukovská knížka, kterou mám navždycky zarytou v paměti - a jsem rád, že tam je :-)

postrach
19.12.2018 5 z 5

Mám ráda seriál.Jednou za čas,se na něj podívám a líbí se mi i kniha.jsem ráda,že vyšla.

intelektuálka
28.11.2018 4 z 5

Další vzpomínka na dětství mého syna - příběh o přátelství, přírodě a zvířátkách...

"Kdybys tak náhodou měl pocit, že jsi sám..."- příroda tě přijme a potěší...

A filmový přepis se opravdu povedl - myslím, že dětem stále něco řekne...

surikata246
29.10.2018 3 z 5

Knížka se celkem líbila,ale film byl asi o něco lepší.

regulax
31.08.2018 5 z 5

NÁDHERA!!! Pohlazení po duši.

minirock
02.08.2015 4 z 5

Moc pěkná kniha o přátelství starého lesáka a malého kluka, které spojila láska k přírodě a touha zachránit "Zelené údolí" před zničením.

moonchild
07.03.2014 5 z 5

Kniha je výborná stejně jako seriál

benda02
13.08.2013 2 z 5

Většinou má kniha navrch oproti filmu či seriálu, tady to ale tak není, zpočátku pěkné čtení a vzpomínka na dětská léta, ale to je všechno.

kika 13
08.02.2013 3 z 5

Moc hezký seriál i knížka.Jak je ta písnička kdybys tak náhodou měl pocit,že jsi sám.......

petka-2007
23.01.2013 4 z 5

Mě se líbila i kniha i seriál.

Pemca
07.03.2012 3 z 5

Četla jsem to v dětství a popravdě moc mě to nebavilo, radši jsem měla seriál