Praha zničená deštěm

Praha zničená deštěm https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163353/praha-znicena-destem-163353.gif 4 8 2

V nové básnické knize Praha zničená deštěm (Praga caput regni) ožívá jeho více než dvacetiletá zkušenost s tímto městem, prosakuje tu historie – středověká, židovská, secesní, ale především posledních let. Vít Janota jako jeden z mála českých básníků velmi citlivě zachytil prolínání normalizační Prahy s jeho kapitalistickou obdobou těchto dnů. ... celý text

Poezie
Vydáno: , Dauphin
více info...

Přidat komentář

puml
24.12.2021 5 z 5

Setkání s touhle sbírkou pro mě bylo jako zjevení. Když jsem se k ní dostal poprvé někdy kolem roku jejího vydání, tak jsem jí moc nerozuměl a ani jsem ji nedočetl. Ale něco tam bylo nebo je, co dráždí k opakovanému čtení, k tomu, vracet se, i když třeba jeden často nechápe, o co tam jde. Dnes, po několika čteních musím říct, že je to jedna z těch nejlepších a nejsilnějších českých sbírek prvního desetiletí 21. století. Navíc zraje jako víno, a když jsem ji nedávno opětovně četl, tak na mě její obrazy působily ještě intenzivněji než před několika lety. Doporučuji.

evelinaevelina
20.05.2013 3 z 5

Opravdu pěkné čtení o Praze, pokud zrovna mám náladu na popis města očima básníka. Je jasné, že Janota Prahu miluje, krásu vidí všude - tam kde ji vidíme na první pohled, ale hlavně v tom, v čem na první pohled není patrná.
Sbírka se čte pěkně - poměrně svébytný jazyk a samozřejmě jak sám udává psáno "ve zlomcích" postřehů.