Pozůstalí

Pozůstalí https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307393/bmid_pozustali-BS6-307393.jpg 3 53 24

Pozůstalí Toma Perrotty přinášejí myšlenkově pronikavý pohled na společnost zasaženou nevysvětlitelnou událostí. Poté co 2 % celosvětové populace náhle beze stopy zmizí, se zbytek lidstva zoufale snaží pochopit, co se stalo, a hlavně, co bude následovat. Perrotta ve svém bestsellerovém románu, jejž vysoce ohodnotil mino jiné i Stephen King, originálně rozpracoval představu biblického Nanebevzetí, během nějž jsou v okamžiku spaseni všichni praví křesťané, zatímco ostatní nevěřící jsou ponechání napospas světu, stíhanému pohromami, než nastane konečná apokalypsa. Ale co to znamená, když si Bůh (byl-li to on) vzal vedle křesťanů i muslimy, buddhisty, nebo dokonce alkoholiky a zvrhlíky? Na příběhu lidí z newyorského předměstí ukazuje, jaké důsledky může mít událost, jež popírá veškerou racionalitu; jaké extrémní a fanatické reakce vyvolává, jak nebezpečné démony v lidech probouzí. Zároveň se nevzdává naděje, že i uprostřed všeobecného šílenství se najdou lidé, kteří neztrácí hlavu a dokáží zabránit nejhoršímu, jímž je naprostá ztráta smyslu pro elementární lidskost.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Plus
Originální název:

The Leftovers , 2011


více info...

Přidat komentář

petrarka72
03.10.2021 5 z 5

Souhlasím s Oksalakkou - je to výborné čtení. Trochu odtažité a ne moc komfortní - ale co by člověk chtěl jako člen Provinilého zbytku? A navíc, smutek a deprese, překonávání ztráty, co z nás udělá trochu fanatiky, a zoufalá naděje v totální temnotě jsou tak univerzální témata...

Oksalakka
23.07.2021 4 z 5

V podstatě komorní příběh o globální události, navzájem propletené osudy několika lidí, které zásadně ovlivní nevysvětlitelné zmizení členů rodiny nebo přátel. Autor je Američan, takže se hodně akcentuje víra a kulty. Akceptujte tohle, nečekejte akční sci-fi a počtete si. Po všech zombárnách, epidemiích, vyvražďovačkách a hořících lidech je to lázeň pro duši. Několikrát jsem si při čtení vzpomněl na Stehlíka od Donny Tartt.


oblakaknih
12.05.2021 odpad!

Pozůstalí je zatím asi nejhorší kniha, kterou jsem letos přečetla. Tohle byl nejen velký boj, ale také obrovské zklamání!

Námět knihy je to jediné, co mě na knize zaujalo a bavilo. Ovšem užít si to jsem téměř nemohla.

Takto velký potenciál byl totiž nevyužit a zastíněn úplnými nudnostmi. Nechci být přehnaně negativní, ale s touto knihou jsem to měla opravdu těžké.

Kniha se (ne)věnuje myšlence, že najednou zmizí několik lidí, prostě se vypaří. To mě nadchlo a hodně jsem se těšila, jak to autor zpracoval.

Bohužel jsem se dočkala jen jakéhosi pozorování pozůstalé rodiny, která se rozběhla do všech stran. Nějaké ovlivnění společnosti v knize samozřejmě bylo, ale já čekala alespoň nějaké vysvětlení, co se stalo, proč a jak. Možná je to spoiler, ale stejně musím říct, že něčeho takového se v knize nedočkáte.

Postavy mi byly naprosto ukradené, jejich příběh mě nijak zvlášť nezaujal, do nikoho jsem se nevcítila, nikoho jsem si neoblíbila. Navíc rozhodnutí některých postav byla naprosto nesmyslná a kolikrát pořádně neodpovídala jejich povahám. Než jsem se v příběhu někam posunula, měla jsem v postavách trochu zmatek.

Děj byl o ničem, nudný a prázdný. Působil na mě, jako by nesměřoval k žádnému závěru (a taky že ne).

Ta kapka romantiky, která v knize je, působila nadbytečně.

Podle knihy vznikl také seriál, kterému dám možná v budoucnu šanci, protože doufám, že je lépe zpracovaný.

Jsem moc zklamaná, že takto negativní názor píšu, ale na druhou stranu je to alespoň upřímné.

Za mě bohužel ne.

Ctenar1202
10.07.2019 1 z 5

Tuhle knihu jsem nedocetla. Zvladla jsem tretinu, ale bylo to trapeni. Nesedla mi...serial jsem nevidela, mozna chyba, nevim.

Mátová
11.10.2018 3 z 5

Bylo to rozhodně dobře napsané, postavy byly uvěřitelné, fungovalo to... ale NĚCO tomu chybělo... něco, co by to celé ucelilo, co by tomu všemu dalo nějaký smysl, aby se konec nějak podivně nevytratil do ztracena... Chyběl tomu prostě silný konec, který by všechny linie sjednotil a myslím, že kniha k němu určitě měla potenciál, ale zůstal nevyužitý, bohužel. Proto dávám jen tři hvězdy, protože ač se mi kniha líbila, na konci jsem byla zklamaná.
EDIT: Koukla jsem na seriál a musím konstatovat, že vše, co mi v knize chybělo seriál měl a tam to bylo teprve to správný psycho. Takže v tomto případě z mého pohledu je lepší seriál, než kniha.

Sonča2
05.06.2018 4 z 5

Nádherná kniha, ke které jsem se dostala až po shlédnutí seriálu. Seriál se mi líbil, nabídl i rozumné vysvětlení, takže jsem čekala, jak to je v knize. Kupodivu bez seriálového tajemna se mi knižní příběh líbil víc, i když aspoň náznak vysvětlení by si zasloužil. Jinak za mě krásné vykreslení tápajících postav snažících se vrátit k normálu. Škoda, že od autora nebylo přeloženo více knížek do češtiny.

Kačta
12.10.2017 3 z 5

Nápad skvělý, podle mého vkusu ale špatně uchopený. Čekala jsem nějaké vysvětlení toho, co se vlastně stalo, vyšetřování, zjišťování atd., místo toho šlo o sledování osudů pozůstalých. To mě zklamalo.

Danago
09.08.2017 1 z 5

Kniha Pozůstalí přináší pohled na společnost , potom co 2 % celosvětové populace najednou zmizí bez jakékoli stopy. Toto téma mě nadchlo. Očekávala jsem akční sci-fi a postuné vysvětlení , co se stalo a proč. Ale tohoto jsem se bohužel nedočkala.
Místo toho se příběh stává psychologickou , společenskou, politickou a ekonomickou sondou do společnoti tzv. pozůstalích. Lidé se snaží pochopit, co se stalo, a co bude následovat a nějak se se vším vyrovnat. Postavy v knize tápou nijak se nevyvíjejí ,nebojují, vlastně jen přežívají. Knížka je zdlouhavá, nemá spád. Škoda, že tak skvělé téma nebylo využito jinak. Pro mě tato knížka rozhodně nebyla dobrá volba.

ibrahimgilbert
15.07.2017 3 z 5

Zajimavá knížka, bohužel mě však nedokázala upoutat tak, jak zřejmě autor zamýšlel. Úpěnlivě se nám snažil sdělit několik příběhů najednou, ale postavy jako by byly jen prázdné schránky, jejichž osud je vám lhostejný. V polovině knihy zjistíte, že si musíte znovu a znovu přípomínat, kdo je kdo, protože jste to stihli zapomenout. Nakonec se všechny příběhy spojí, a musím říct, že to se mi líbilo, ale je to jediná část knihy, která zaujme. Je to škoda, jelikož to je dobré téma a dalo by se toho napsat tolik, bohužel mi styl vyprávění nesedl, kniha byla místy zdouhavá a musela jsem se nutit, abych ji vůbec dočetla. 50%

marara
10.07.2017 3 z 5

Na knize mě zaujalo, že ji chválil S. King a téma vytržení části lidské populace. První půlku jsem byla zvědavá, jak bude vytržení vysvětleno, k čemu dospěje, co mělo lidstvu přinést nebo něco takového. Žádný takový závěr se nekonal, ale to mi nakonec bylo jedno, protože zhruba v polovině knihy jsem na takové úvahy zapomněla a soustředila se na to, jak se budou postavy vyvíjet. Trochu mě zklamalo, že většina z nich vlastně jen tápe a nedokáže jít dál. Jsem mnohem větší optimista, chtěla bych, aby se hrdinové poučili, víc se začali soustředit na to, co je v životě důležité. Ale nestalo se. Pozůstalí jako by se rozplývali stejně, jako jejich vytržení příbuzní, jen o poznání pomaleji.

nikolthestrange
27.06.2017 4 z 5

Přestože jsem od knihy očekávala něco jiného (více akce a třeba i nějakou tu apokalypsu), zklamaná jsem nebyla. Zaujala mě různorodost charakterů obyvatel městečka a propojenost jejich osudů, příběhy ve mně též probudily mou empatickou stránku.

YA-girl
06.04.2017 4 z 5

Upřímně jsem čekala něco víc sci-fi a tohle bylo spíš psychologické ;). Ale bavilo mě to moc, hrdinové byli "různorodí" a sympatičtí, jejich jednání pochopitelné v jejich situaci... a moc se mi líbil autorův styl vyprávění :).

Princezna22
24.03.2017 1 z 5

Anotace se mi šíleně líbila,obálka knihy je překrásná.. Horší to bylo u mě, když jsem knihu otevřela.. Tak malé písmena to bylo pro mě za trest.. Uvitala bych větší písmenka i kdyby pak udělalo knihu tlusci! Na tom, že má kniha tolik stránek je trošku ehm divně napsaná.. Mě to nebavilo... Čekala jsem od knihy asi hodně! Dávám jednu hvězdičku jen za obálku knihy.. Obsah nedokážu hodnotit... A na seriál se nepodivam... Divné, divné...

fruitbueno
05.02.2017 3 z 5

Kniha, jejíž potenciál zůstal dle mého názoru hanebně nevyužit!

Svatoslav
24.01.2017 4 z 5

Jakmile v roce 2011 Tom Perotta vydal svůj (v pořadí šestý) román, bylo otázkou času, než si lákavého námětu všimne filmové studio. Netrvalo dlouho a po kontroverzním kousku skočil televizní gigant HBO. Studio společně s knižním autorem a scénáristou Damonem Lindelofem (nechvalně proslulým závěrem seriálu Lost) přetvořil poměrně krátký příběh na televizní dílo, jež dokáže diváka citově rozložit na mikročástice. Román bohužel takové ambice nemá, ale na poli bezmála 340 stran dokáže bavit.
Kniha chytře pokládá jednu otázku za druhou, ale zodpoví jich pomálu. Což nemusí sednout každému. Tom Perotta sleduje rozklad společnosti po psychologické, společenské, ale také politické nebo ekonomické stránce. V zoufalství se každý jedinec zachová jinak. V některých se probudí fanatismus nebo čirá nenávist ke světu, jiní se pro změnu uzavřou do sebe. Najdou se ale i tací, kteří stále doufají v naději a snaží se v lidech najít kousek dobra. Autor drzým způsobem rozebírá základní principy morálky, zpochybňuje náboženské základy nebo rozebírá filozofické otázky života a smrti. Má vůbec něco v takovém světě smysl? Vyplatí se hledat odpovědi?

Předloha úspěšného seriálu rozehrává na malém poli poměrně epické divadlo. Je těžké vyhnout se porovnávání. Nicméně většina zásadních scén v porovnáních s těmi televizními působí jako jejich slabší beta verze. Roznětka, která vede k mnohem ničivějším událostem. Bohužel následky této roznětky v knize nejsou, oproti tomu v seriálu jsou rozvedeny do krajního extrému. Vyprávění chybí větší tah na branku. Vyhrocené situace nepůsobí na emoce, tak jak by měly. Pozůstalí jsou milá, oddechová knížka, která se snaží působit na emoce. Ve finále klouže po povrchu a každé postavě nahlédne opatrně pod pokličku. Tam, kde knižní Leftovers končí, ti televizní se teprve rozjíždějí.

bezprezdivky
01.12.2016 3 z 5

Rozhodně zajímavá knížka, nicméně tak trochu "podvod" na čtenáře - nebýt základního tématu (náhlé nevysvětlené zmizení určité části populace), tak bych si jí nepůjčoval, ale kniha s tímto tématem vlastně moc nepracuje, resp. ho příliš nepotřebuje. Taková psychologická sonda o lidech, co se vyrovnávají s nenadálou událostí.

Fantasysvet
27.11.2016 3 z 5

Pozůstalí sa čítajú ľahko. Dej si v každej kapitole plynie, postavy sa pomaly vyvíjajú, sú plastické, takže si k nim veľmi ľahko nájdete cestu. Psychologická sonda do ich vnútra síce neprinesie žiadne nové prvky, ktoré by stáli za vašu pozornosť a líšili sa od bežných schém apokalyptických príbehov, uraziť vás však neurazia, a aj vás sem-tam trochu vydesia. To, čo uberá románu na jeho kráse, je nevysvetlenie pozadia udalosti zo 14. októbra. Máme tu len postavy a ich snahu zžiť sa s novou skutočnosťou, ktorú katastrofa priniesla. Napriek vlastným démonom a istej pasivite sa im to celkom rezko darí. Prelúskať sa knihou a neprísť celej záhade na kĺb čitateľa hlavne Kingoviek odradí. Záver je nepríjemne otvorený a pokračovanie románu sa, bohužiaľ, nečrtá.

To, čo však predstavuje v knihe výrazné nedostatky, sa pokúša napraviť rovnomenný seriál z produkcie HBO. Napriek tomu, že sa pilotný diel radikálne líši od svojej predlohy, má silný nádych, príjemný spád, známu akčnosť, kopu konšpirácií a silné seriálové archetypy. A snáď sa k svojej predlohe niekedy aj priblíži, pretože miestami ponúka aj ona čosi zaujímavé a silné.

České vydavateľstvo PLUS vydalo obstojne napísanú knihu polemizujúcu nad stratou blízkych, vzdialenou budúcnosťou, životom ako takým, medziľudskými vzťahmi a vierou. Miestami vám síce pripomína Kingovku Pod kupolou, na Kinga však výrazne stráca svojím spracovaním, ktoré jednoducho nepracuje s potenciálom nápadu tak, akoby malo. Myslel som si, že kniha bude svojím obsahom o niečo záhadnejšia, no prečítal som ju zarážajúco rýchlo, keďže všetko bolo hneď vypovedané a priamočiaro nalinkované. Ešte aj tie jednotlivé tajomstvá... Pozůstalí vás neohúria. Ani vás nešokujú, pretože všetko, o čom rozprávajú, dôverne poznáte z iných kníh či telky. No emócie z vás vysajú ako špongia, takže sa až tak veľmi nudiť nebudete.

Baiba
16.11.2016 4 z 5

Velké překvapení. Vzhledem k tomu, že jsem nejprve viděla seriál, čekala jsem něco velmi temného a mysteriózního. V románu však autor k látce přistupuje velmi střízlivě a racionálně, někdy až sarkasticky. Rozhodně zajímavý nápad a čtivě zpracovaný, ale řekla bych, že televizní zpracování jej posunulo ještě dál a téma tohoto podivného nanebevzetí zpracovali mnohem sugestivněji. A to se teda v televizi moc často neděje...

Romi156
03.11.2016 4 z 5

Zajímavý příběh, nicméně působí, jako byl vytržený z prostředku větší série. Sice je uzavřeno více dějových linek, když se osudy hrdinů protnou, nicméně pořád zůstává víc otázek než odpovědí. Na druhé straně, možná i tím je ta kniha zajímavá.

Guepp
13.10.2016 3 z 5

Jsem z té knihy zvláštně rozčarovaná! Nápad se mi zdá opravdu zajímavý, ale v knize tak podivně vše vyšumí...
Nějakým způsobem jsem byla nucena pořád číst dál, i když se v druhé polovině vlastně vůbec nic zásadního nestalo. Nebo to je ta jeho zpráva; důvod napsání této knihy? Že když svět postihne nějaká obrovská katastrofa, vše časem přejde opět do normálních "starých" kolejí? Ať otázky ohledně "Vytržení" klidně nechává v nevědomé spekulaci, ale pokud se snaží poukázat, že po chvilce truchlení se každý člověk vrátí do své zaběhnuté rutiny a ani se náznakem nepokusí o žádnou změnu, pat to představuje asi ten nejděsivější aspekt díla!
Každopádně se teď vrhnu na seriál a uvidíme, jak se s tím poprali oni.

Štítky knihy

zfilmováno zmizení lidí

Autorovy knížky

Tom Perrotta
americká, 1961
2016  63%Pozůstalí

Kniha Pozůstalí je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce46x
Chystám se číst56x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x