Poznámky k popravě

Poznámky k popravě https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521549/bmid_poznamky-k-poprave-652806ed90158.jpg 4 24 11

Ansel Packer za dvanáct hodin zemře. Ví, co udělal, a nyní čeká na popravu, stejný mrazivý osud, jaký sám před lety uchystal všem těm dívkám. Ale Ansel nechce zemřít; chce být oslavován, chce být pochopen. Skrze kaleidoskop žen - matky, sestry, vyšetřovatelky z oddělení vražd - se dozvídáme příběh Anselova života. Setkáváme se s jeho matkou Lavender, sedmnáctiletou dívkou dohnanou k zoufalství; s Hazel, dvojčetem Anselovy ženy, nerozlučnou sestrou od narození, která je nucena bezmocně přihlížet, jak vztah její sestry hrozí pohltit je všechny; a konečně se Saffy, detektivkou z oddělení vražd, která je Anselovi v patách a která zasvětila svůj život předvádění zlých mužů před spravedlnost. Zatímco čas běží, tyto tři ženy procházejí volbami, jež vyvrcholí tragédií, a zkoumají trhliny, které po sobě taková zkáza nevyhnutelně zanechává. Kniha Poznámky k popravě, v níž se mísí dechberoucí napětí s ryzí empatií, představuje mrazivý portrét ženství a zároveň rozplétá bolestně známý příběh amerického sériového vraha, zpochybňuje systém spravedlnosti a naši kulturu posedlosti kriminálními příběhy. Vybízí čtenáře, aby se zamysleli nad falešnými přísliby hledání smyslu v psychice násilníků. Předkládá otázky, jež vás donutí k zamyšlení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

Notes on an Execution , 2022


více info...

Přidat komentář

Jenny46
20.04.2024 5 z 5

Kniha oceněná v roce 2021 a já na ni byla hodně zvědavá...
Je to skvěle napsaný příběh, který umožňuje nahlédnout do myslí lidí, nedokáže se to popsat slovy ty pocity. Knihu jsem četla naštěstí přes den, těžké čtení.
Toto je příběh o Ansalu P. kým se stal, mrazivý děj, který na vás působí. Zbývá dvanáct hodin v cele smrti.
Takovou knihu jsem nečetla, autorka psala jiným způsobem o obětech a rodinách, které zůstaly po sériovém vrahovi. D. Kukafka se zaměřila na ženy, které ovlivnily jeho život a co ho vedlo, že je z něj sériový vrah...
Na tuto knihu určitě nezapomenu, temné, smutné a srdcervoucí, ale i tak stojí za přečtení. V zápletce je i několik skvělých citátů
Pozor, kniha není pro každého!!!

Roubas
27.02.2024 5 z 5

Smekám klobouk.
V jednom z nejvíce mainstreamových žánrů, kde se autoři vzájemně vykrádají a snaží šokovat, si Danya Kukafka s naprostým přehledem vyšlapala vlastní cestičku díky niterné psychologii, poetickému jazyku a perspektivně, s jakou o zločinu pojednává. I když čtenář tuší závěr (Ansel Packer od samého začátku čeká v cele smrti na injekci), i tak dokázala z pohledu několika žen, které se s Anselem v průběhu života setkaly, vykřesat napínavý, moudrý a literárně zdatný portrét jednoho vraha, jako to (alespoň v mé knihovně) zatím na poli beletrie nikdo nedokázal. Zejména protože se nejedná tak docela o portrét z pohledu vraha samotného, ale portrét jeho činů a jejich dopadů na životy dalších postav. Autorka navíc umně vykreslila kritiku na dnešní morbidní fascinaci vrahy a jim podobnými.
Naprosto zasloužená Cena Edgar (2023 - best novel) a já se jdu podívat po Dívce na sněhu, protože tady tomu hodnocení se mi hodně těžko věří.


laska_ku_kniham
19.02.2024 5 z 5

Aj napriek tomu, že sa kniha najväčšmi ponáša na triler, ktorý drží čitateľa v napätí až do samotného konca, Poznámky k popravě sú omnoho viac – Danya Kukafka predkladá filozofické otázky o morálke, námety k zamysleniu, ktoré vo mne rezonovali ešte dlho po dočítaní príbehu.

Rovnako sa jej podarilo vytvoriť zložito prepracované postavy s vlastnou minulosťou, vďaka čomu nečítame triler o jednom vrahovi – ponárame sa do hĺbky ľudských vzťahov a hľadáme zmysel vo svete plnom temnoty. Autorka otvorila tému spravodlivosti justičného systému a posadnutosti kriminálnymi prípadmi. Polemizuje nad zmyslom vnárať sa do hláv psychopatov a uvažuje, akým spôsobom sme sa ako spoločnosť postavili zločinu a trestu.

Príbeh je rozprávaný skrz rôzne ženské postavy, ktoré s vrahom mali čo dočinenia. Aj keď sa môže zdať, že prioritne rozoberá jeho činy, opak je pravdou – zameriava sa na skôr na motivácie vyvolané jeho temným charakterom a skúma následky jeho konania.

Naozaj výnimočné, nezvyčajné a dychberúce čítanie, ktoré by nemalo chýbať v zbierke žiadnemu milovníkovi psychologických románov.

Akléda_
15.02.2024 5 z 5

4,5*/5* Tohle pro mě byla mega moc očekávaná knížka a jsem ráda, že mě nezklamala. Celé je to takové zvláštní a ponuré, což bude možná důvod, proč se to nebude líbit každému. Díky stylu psaní je to celé hodně odosobněné a o to více temnější. Hlavní hrdina je dost "výjimečný" ale spíše v takovém tom slova smyslu, že si při čtení říkáte, že je buď úplný blázen, nebo je nějak psychicky narušený. Celé to má v sobě hrozně moc zajímavých myšlenek, zároveň je to ale i napínavé, překvapivé, děsivé po té psychické stránce, velmi surové, ale bez potoků krve a díky tomu všemu se od toho nedá odtrhnout. Bavil mě motiv tří žen, které měly na Ansela každá úplně jiný vliv, ale zároveň se to celé určitým způsobem spojilo. Bylo tam i pár okamžiků kdy jsem byla opravdu překvapená z toho, jak se příběh vyvíjel. Odpočet do popravy tomu dodává ještě víc na tom napětí, celé to bylo neskutečně zajímavé, vůbec nevím, k čemu bych tu knížku připodobnila, protože je úplně jiná než ostatní knížky, které jsem kdy četla. Ten konec byl teda dost děsivý a i přes to, že má knížka občas trochu kolísavé tempo, mě po celou dobu knihy zvládla zaujmout. To tempo možná na druhou stranu přidává na tom, že když si myslíte že už to bude dobré, o to více vás překvapí následující události. Fakt úžasný titul, který přináší mnoho nového a za přečtení rozhodně stojí, zvlášť pokud máte rádi temné a originální příběhy.

cestina_s_linus
09.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Je důležité mít na paměti, že se jedná o fikci. I přesto je to silných 320 stran, které s člověkem pořádně otřesou.

Nečekejte běžný thriller. V knize sledujeme příběh hned několika lidí - zavraždených dívek, rodinu vraha a dalších důležitých vypravěčů. O nich polčím, protože bych vás připravila o ty dojmy a emoce, kterými jsem si během čtení prošla já sama.

Kniha je specifická tím, že je vyprávěná v er-formě a v du-formě. Obsahuje hluboké filozofické otázky. Pracuje s otázkou rasové diskriminace. Zamýšlíme se i nad otázkou mateřství... během vyprávění narazíme na mnoho těžkých otázek, na které nedostaneme odpovědi - ty musíme najít sami.

SPOILER: Když dojde konečně na okamžik, kdy je Anselm ve věznici popravován, tak se mi udělalo až zle. Pralo se to ve mně. Věděla jsem, že si to zasloužil (vzal 4 lidské životy), ale jeho strach a touha po životě... byl to silný okamžiky, kdy jsem měla husí kůži. Následný popis toho, jak si uvědomoval konec a “lehko a prázdno. To mnou hluboce otřáslo.

Tato kniha si podle mého názoru zaslouží pozornost.

Charmedka
21.01.2024 4 z 5

Anselův život sledujeme díky vyprávění tří žen již od narození a tady právě vyvstává otázka, byl by Ansel jiný, spořádaný hodný člověk, kdyby měl hezčí dětství? Nebo ta stvůra v něm byla odjakživa a projevila by se tak jako tak?
Kniha je opravdu k zamyšlení, nenechá Vás chladnými a donutí Vás přemýšlet. Silné téma, těžké životy, přesto se kniha čte s notnou dávkou lehkosti.

Ronnie Sparks
14.01.2024 5 z 5

Nejprve bych ráda zmínila fakt, že se nejedná o thriller, ale o spíše filozofický román zaměřený na empatii a pochopení. Každá kapitola je vyprávěna z pohledu jiné postavy a také z několika časových linií. Samozřejmě sledujeme i Anselovo oběti a odpočítávání do popravy. Více v mé recenzi na blogu.

bookcase
01.01.2024 4 z 5

Drsné čtení, psychologický thriller k zamyšlení, psaný nevšedním, lehce poetickým stylem, který příběhu dodává ojedinělou atmosféru.

_Brunetka_
27.12.2023 5 z 5

Tahle knížka mě dost zaujala už v emailu, ve kterém mi byla nabídnuta k recenzi, ale v životě by mě nenapadlo, jak silně na mě nakonec zapůsobí. Moje pocity a reakce po dočtení byly totiž asi takovéhle – prázdná hlava, absolutní nesoustředěnost na všechno ostatní, mravenčení po celém těle a lehká nevolnost. Jedná se o naprosto geniální dílo. Autorčin styl psaní mě chytil a zasazoval mi rány od samého začátku – tahle návyková záležitost se jen těžko odkládala. Líbilo se mi střídání pohledů a časových linek, kterými jsme se jednak dozvěděli celý příběh, ale také nás přivedly až do současnosti. Poznámky k popravě mě svým obsahem uhranuly. Nespleťte si je ale hlavně s žádným thrillerem, protože za mě se jedná o text filozofičtějšího rázu, který bych se nebála někam umístit k povinnému přečtení. Všechny postavy byly krásně charakterově prokreslené, až jsem zapomněla, že se jedná pouze o fiktivní jedince. Rovnou se i upřímně přiznám, že mě tedy kniha přiměla Ansela do jisté míry litovat – nemůžu jinak, vždycky se snažím na věci koukat z co nejvíce úhlů pohledu. To, co jsem si odtud ale primárně odnesla a z čeho mám spadenou bradu ještě teďka, jsou témata, která tu autorka zpracovává. Trest smrti, spravedlnost ve společnosti, rozdíl mezi dobrem a zlem, lidská nesmyslná fascinace sériovými vrahy, síla našich životních rozhodnutí a jak nás můžou ovlivnit ty druhých, – to všechno tu najdete a já sama to z hlavy ještě dlouho nepustím. Mé vlastní emoce vyvolané touto knihou mě požíraly zaživa, cítila jsem toho tak moc (bohužel většinou negativní věci, ty témata jsou až moc tíživá). Delší dobu jsem si i pobrečela (až jsem začala přemýšlet, jestli ještě dokážu přestat). Konec mě roztříštil na kousíčky už úplně. Tuto knihu vám můžu tedy doporučit z celého srdce, pokud se nebojíte takových děl, která se ve vás nezapomenutelně a nenávratně otisknou. Já už teď vím, že její čas přijde znovu.

Annabelle
27.12.2023 5 z 5

Ansel Packer čeká v cele smrti na popravu, ke které byl odsouzen za vraždu několika žen. Ansel sám zemřít nechce, jediné co kdy chtěl, bylo, aby byl pochopen, aby poznal něco podobného citům, které údajně nemá. Před popravou přemýšlí nad svým životem a doufá, že se mu přece jenom podaří smrti vyhnout. Zatímco tři ženy, které do života vraha chtě nechtě zasáhly, přemýšlí o tom, jak se s jeho zločiny vyrovnat a zahojit jizvy, které jim zanechal.

Z Poznámek k popravě jsem nadšená. Po dlouhé době jsem se nemohla od knihy odtrhnout a byla jsem vtažena do příběhu, u kterého jsem nutně potřebovala vědět, jak skončí. Těch 320 stránek uběhlo velmi rychle a to především díky stylizování a členění příběhu.

Kapitoly v knize jsou rozděleny na dva typy, a to na kapitoly s vrahem, který čeká na popravu, tyto kapitoly jsou psány du formou, tudíž vám dají možnost se více vžít do Anselova příběhu, seznámit se jeho těžkým životem a poznat jeho poslední myšlenky na tomto světě. Další kapitoly, které se s vrahovými střídají, jsou již psány v er formě a věnují se osudovým ženám, které Ansela nějakým způsobem ovlivnily – matka, sestra jeho manželky a vyšetřovatelka jeho zločinů. Zejména kapitoly Anselovy matky drsně popisovaly její život a vyrůstání jeho syna, díky kterému se možná stal tím, čím se stal. Tento způsob členění příběhu byl velmi zajímavý a moc se mi líbil. Různorodý styl vyprávění, drží čtenáře v pozoru a zároveň činí knihu výjimečnou.

Poněkud hořkosladký konec s nečekaným setkáním byl už jenom třešničkou na dortu zajímavého příběhu o vrahovi a o lidech, jejichž život vrah ovlivnil a navždy změnil.

Poznámky k popravě proto rozhodně doporučuji. Kniha je zajímavým thrillerovým a detektivním kouskem, který si jistě zaslouží vaši pozornost.

Mojepočteníčko
09.12.2023 4 z 5

,,...lítost je zkáza v masce soucitu, lítost člověka obnažuje, sráží."

Axel má posledních 12 hodin života. Prožijete je s ním v jeho cele a ve vzpomínkách.

Saffy patří do Axelova dětství i dospělosti. Hazel je sestrou jeho manželky Jenny a Lavender zas jeho matkou, která se z minuty na minutu musí rozhodnou. Tři ženy, tři životy, tři osudy a jeden jediný muž...

Krátce po začátku čtení jsem si myslela, že knihu odložím a do nakladatelství napíšu kajícný e-mail, že jsem to nezvládla.Že to bolelo až moc. I když by ty pocity asi neměl každý.

Ale vytrvala jsem. Nakonec se z toho stal příběh, který budu mít ještě dlouho v paměti. Ačkoli jsem poznala celý Axelův život, nedokázala jsem s ním soucítit. Nenašla jsem sebemenší důvod pro odpuštění. Zlomila jsem nad ním hůl, i když jsem si dobře uvědomovala, že za to, co ho k násilnostem přivedlo možná úplně nemůže. Ale třeba se pletu.

Taky mám spoustu otázek...

Byl jsi nemocný?
Byl jsi nešťastný?
Potřeboval jsi pomoc? Jakou?
Kým by ses stal, kdyby se tvůj život odvíjel jinak?
Po čem jsi toužil?
Měl jsi strach?

Z oněch tří žen jsem si nejvíc oblíbila Saffy. Nejspíš kvůli její životní cestě a odhodlání. I když v jejím případě svoji roli bezpochyby sehrála i velká dávka štěstí.

Silný příběh a velké doporučení na skvělou knihu!

Štítky knihy

sérioví vrazi psychologické thrillery kriminální thrillery

Autorovy další knížky

Danya Kukafka
americká
2018  51%Dívka na sněhu
2023  89%Poznámky k popravě

Kniha Poznámky k popravě je v

Právě čtených2x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce47x
Chystám se číst75x
Chci si koupit25x