Pověsti z kraje pod Vladařem

Pověsti z kraje pod Vladařem https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254852/povesti-z-kraje-pod-vladarem-254852.jpg 5 13 8

Magický kraj kolem hory Vladař (Karlovarský kraj) je plný legend, pověstí a tajuplných příběhů. Lidé si je předávali z generace na generaci, události po konci druhé světové války však tuto tradici násilně zpřetrhaly. Pověsti se naštěstí zachovaly a dodnes tak dotvářejí jedinečný genius loci zdejší čarokrásné krajiny. Sochař, výtvarník a ilustrátor Dalibor Nesnídal je zachytil půvabnou obrázkovou formou, která jistě potěší nejen znalce zdejšího kraje, ale i milovníky umění. Příběhy nás budou provázet mytické postavy čertů, skřítků, lesních žínek, víl a vodníků, ale i postavy reálné, jako byl např. Jan Žižka, který se na vrcholku hory Vladař ubránil přesile katolických vojsk. Zjistíme také, jak hora Vladař ke svému jménu přišla a jak to bylo se slavnou panenkou skákavou. Vstupme tedy do říše pohádek a pověstí, kraj kolem Vladaře nás netrpělivě očekává.... celý text

Přidat komentář

lordchaos
04.04.2023 5 z 5

Nejsem sice z autorova kraje, ale ona ta naše vlast není zase tak veliká, aby se jeden nemohl někam zajet podívat. Vzhledem k tomu, že mám rád pověsti a velice se mi líbí styl D. Nesnídala, nemohu knihu hodnotit jinak než navýsost kladně.

valda
04.02.2022 3 z 5

Vladař je stolová hora, tzn. že vrchol je plochý a oddělený od zbytku světa příkrým srázem. Znamená to, že na vrcholové plošině se může vyvinout život odlišný od toho dole, protože pro organizmy je složitější příkrý svah překonat. Na Vladaři je navíc jezero a v okolí se potloukal Žižka se svou družinou. Když jsem byl na Vladaři na výletě, líbilo se mi, že stezka byla doplněna komiksovými výjevy z historie okolí od Dalibora Nesnídala. Později jsem zjistil, že tyto komiksy vyšly i knižně. V této knize si tak můžete prohlédnout několik příběhů z kraje pod Vladařem a kolem Žlutic. Kresby a příběhy jsou hodně zábavné, tak doporučuji.


E_Lan
07.03.2021 4 z 5

Více umělecké než literární dílo. Láska a oddanost žlutickému kraji je u pana Nesnídala neoddiskutovatelná a pro mě, karlovaráka, je to moc zajímavé čtení a prohlížení.

Netopyr07
29.12.2019

Tohle je vážně výborné :-)) Ilustrace jsou krásné, komiksová verze pověstí, i když stručná, je vskutku výstižná. Některé obrázky jsou vskutku k popukání.

Mánička178
24.01.2019 4 z 5

Po tomto komiksu jsem v knihovně sáhla zcela náhodně, protože mě prvotně zaujaly ilustrace. Až při čtení se mi poodkryl kraj pro mě doposud zcela neznámý, což mě moc těší. Pověsti jsou podané vtipnou a zábavnou formou, trošku mě ale rušilo, když čert používal anglické výrazy :D Kresby různých stvoření ženského pohlaví na mě působily značně chlapsky :D Ale zasmála jsem se, ilustrace jsou jinak skvělé a dokonce už také vím, proč se říká "Panenko Skákavá" :)

Lamanai
12.07.2017 5 z 5

Půvabné a vtipné. Knihu jsem koupil jako dar a s chutí si ji před věnováním přečetl a prohlédl. Nedávno jsem byl na výstavě Dalibora Nesnídala na zámku v Tachově (doporučuji, kdybyste na autorovu prezentaci někde narazili) a mám rádi jeho ilustrace ke knihám Josefa Formánka či ve starých vydáních Koktejlu.

Yaromil
18.01.2017 5 z 5

Krátké pověsti z kraje pod Vladařem, které končí dříve než by si čtenář přál. Oko potěší krásné a veselé ilustrace.

katina
21.11.2016 5 z 5

Krásné ilustrace, vtipné texty. Nejen děti a mládež se bav toulkami kolem Vladaře...

Štítky knihy

Žlutice

Autorovy další knížky

Dalibor Nesnídal
česká, 1954
2015  94%Pověsti z kraje pod Vladařem
2010  80%Čtyři mistři
2019  100%Pašeráci
2017  98%Vola bys přes všechen svět vodil...
2018  93%Jak se dělá kancionál