Pověsti Cimburského podhradí

Pověsti Cimburského podhradí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500969/povesti-cimburskeho-podhradiWZEwP4-9D8-.jpg 5 1 1

Přidat komentář

efka.saf
04.09.2022 5 z 5

Tahle knížka má zcela jistě jen velmi malou skupinku čtenářů. Pravděpodobně leží v knihovnách Koryčanských nebo lidí z přilehlých vesnic, možná již lehce pozapomenuta. Pro někoho, kdo nemá vztah k Cimburku či Chřibům, asi velký význam nemá. Nicméně já spadám právě do této nepočetné skupinky lidí a četbu této knihy jsem si opravdu moc užila!
Je napsána krásným, květnatým a lehce archaickým jazykem plným okřídlených výrazů a slovních spojení, která dokonale dotváří příběhy samotné. Ty jsou povětšinou z dob dávno minulých, kdy lid sužovaly války, nájezdy ozbrojených hord, lid trpěl nouzí, hladem a byl týrán nelítostným panstvem. Nicméně aspoň v těchto legendách se většinou nějakého zadostiučenění dočkáme. Najdeme zde ale i několik úsměvných "pohádek", nebo naopak doložených historických příběhů.
Osobně opět velebím knihovny, protože nebýt jich, ke knize bych se asi dostala jen velmi stěží a můj život by byl ochuzen o příběhy z míst, bez nichž nemohou proběhnout žádné mé letní prázdniny.

Autorovy knížky

1999  100%Pověsti Cimburského podhradí