Pouze pro VIP

Pouze pro VIP https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252164/mid_pouze-pro-vip-L5D-252164.jpg 4 38 11

Teddy & Emelie série

1. díl >

Najdan, pro některé Teddy, je po osmi letech za mřížemi zpátky na svobodě. V kapse ani floka a začít nový život v mezích zákona, jak by si přál, se zdá téměř nemožné. Navíc, když se ozve známý vyděrač a vymáhá na Teddym dávný dluh, je v koncích. Emelie stoupá strmě vzhůru po kariérním žebříčku v advokátní kanceláři zvučného jména: Leijon. Na osobní život nemá čas, důležité jsou kauzy a vidina, že se stane ve firmě partnerem. A pak to přijde: nabídka, která se neodmítá. Dostane za úkol vyřešit zmizení prominentního synáčka ze slavné zbohatlické stockholmské rodiny, finančníka Philipa Schaleho, jehož podivná minulost se s postupujícím pátráním jeví čím dál temnější. Když je Emelii přidělen Teddy, vznikne velmi nepravděpodobné spojení, v němž to vře a jiskří. Emelie chce výš a Teddy se potřebuje zbavit dluhů. Ona byla k případu přidělena pro svou spolehlivost a přesnost, on zase kvůli... Proč vlastně? Cosi z Teddyho minulosti zná totiž jenom její šéf a nikdo jiný. A únoscům zatím pomalu dochází trpělivost, jako písek v přesýpacích hodinách...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

VIP-rummet , 2014


více info...

Přidat komentář

Peťulka3
30.09.2023 4 z 5

Jedna hvězdička dolů za hoooodně pomalý rozjezd. Opravdu mi trvalo možná víc jak půlku knihy se začíst. Ale potom už to nabralo jiné otáčky a četlo se to skoro samo. Jsem zvědavá, jak to bude dál. Teddy je sympaťák, tak snad to s ním dopadne dobře.

Riccione
06.08.2023 1 z 5

Knížku jsem nedočetla, musela jsem se do ní nutit. Teddy sice sympaťák, ale občas jsem se ztrácela v tom, čí vyprávění zrovna čtu a prostě mě to nebavilo.


stanislav0373
02.03.2022 5 z 5

I když jsem nepočítal, že si knihu přečtu, neboť jsem začal až druhým dílem (Stockholm delete), jsem rád, že jsem se do toho dal. Ač jsem dopředu věděl mnoho věcí, které se kolem hlavních postav budou dít, jádro celého příběhu bylo natolik skvělé, že jsem z celé série skutečně nadšený.

V příběhu je mnoho postav, s mnoha vazbami, takže o pestrost tam nouze není. Navíc jsou obě hlavní postavy natolik své, odlišné a sympatické, stejně tak jako jejich metody a přístup k problémům, že je naprosto nemožné se nudit. Vše je navíc oděno do jakési seversky hutné deky...

karin4338
08.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Pouze pro VIP nebola vôbec zlá. Zo začiatku som mala strašný problém zapamätať si postavy a jednotlivé časti príbehu, pretože ako sa to prelínalo, tak ma to dosť miatlo.
Inak bola knižka pohodová, Teddy je sympaťák jak blázen. Čo ma vytočilo je, že Phillip z toho vyviazol bez trestu. Také hovadá by po svete chodiť nemali.

Dajine
10.10.2020 3 z 5

Nevím, chvílemi trochu nuda, chvílemi docela fajn.

Jaruš7
27.07.2019 3 z 5

Předlouhé, utajované skutečnosti do nejzazšího bodu, co čekat, když je mamon skoro v dosahu a zábrany už dávno neúčinkují. VIP je zde opravdu sorta vyčleněná ze společnosti za účelem snobárny s odérem zločinu.

SilvieSisinka
05.04.2019 4 z 5

Mě se kniha četla celkem dobře. Stran mohlo být klidně méně. Moc roztáhle. Zápletka průměrná.

Alphwen
07.10.2017

První díl trilogie, rozjíždí se pomaleji, ale druhý díl Stockholm DELETE je vynikající. Bez Pouze pro VIP se v něm ale nebudete orientovat, takže je potřeba se jím prokousat. Lapidus má výborně prokreslené charaktery postav (Teddy, Emelie, Nikola) a zejména ve druhém dílu trilogie jim přizpůsobuje i jazyk jednotlivých kapitol. I díky spoustě slangových výrazů daných prostředím a národnostmi je jeho styl velmi pozoruhodný. Žádný jiný severský autor takhle nepíše.

kikies
09.10.2016 3 z 5

No já tedy nevím... furt jsem v tom viděla ten potenciál a furt čekala, co z toho vyleze, a přijde mi, že výsledek byl takový nijaký... potenciál nevyužit, pocit velice neurčitý. Říkám to nerada, ale lepší hodnocení mě fakt nenapadá - bylo to prostě nic moc natažené na hrozně moc stran :-/

Eidalon
09.07.2016 3 z 5

Lapidusova čtvrtá kniha a údajně první z nové série, pro mne první seznámení s autorem, který je pokládán za zakladatele Stockholm noir a velmi nadějného autora, jehož dílka patří k žádaným a prodávaným. VIP je posledním nejnovějším autorovým thrillerem z roku 2014.

Kniha je poměrně obsáhlá (510 stran) a odráží autorovi indicie – právní prostředí a znalost stockholmského podsvětí ze své dlouhodobé praxe advokáta.

Řekl bych, že dílko je spíše společenským románem, pohledem na moderní společnost, kde kriminální pozadí je nezbytnou kulisou. Policie zde ale nehraje hlavní roli, hlavní hrdinové jsou z velmi odlišných prostředí. A pak klasické neduhy doby, drogy, prostituce, pedofilie a kriminalita a to jak ta hospodářská, tak běžná, pouliční. Vše zabaleno do pohledu horních deseti tisíc, luxusu a přemrštěné spotřeby, do pohledu zcela odlišného vnímání světa. VIP žijí své životy ve svém světě, jejich pohled na svět je pokřiven základní premisou, že peníze znamenají moc a moc znamená beztrestnost, ať se chovají jakkoli. A pak zcela asociální genetická vychýlenost, kde běžné životní situace jsou pro tuto skupinu fádní a hodně nudné, proto je třeba trochu „přitopit pod kotlem“.

Před Vámi se otvírají tři časové roviny a dva příběhy, jejichž dějové nitky se protnout v závěru knihy. Ze začátku může čtenářům dělat trochu problém správná orientace ve jménech a styl psaní (skoky od jedné skupiny děje ke druhé bez nějakého odlišení, jen nový odstavec) i když hlavní odlišný příběh je rozlišen kurzívou – za začátku knihy nevíte, tápete, pak se vše ustálí a závěr je již defilé, kde všechny dílky mozaiky zapadnou.

Přesto mne chování hlavních hrdinů a styl vedení děje knihy přijde dost amatérské z pohledu řešení kriminálního pozadí. Námět knihy taky není nijak nový, předem jsem si text zařadil k těm standardně průměrným (přečtete, odložíte a ke knize se již nikdy nevrátíte). Závěrem knihy si mne pan Lapidus přece ale jenom získal více a tak dávám lepší nadstandart cca za 3,5 hvězdy.

Pokud je VIP knihou nové série, určitě si další díly rád přečtu, knihu doporučuji na bezstarostné dovolenkové lenošení.

Radůz
17.01.2016 1 z 5

Tato kniha mne, bohužel, docela zklamala. Čekal jsem od ní daleko víc. Možná mě ovlivnilo to, že jsem před tím četl Snadný prachy, které se mi velmi líbily a kde nechybělo napětí a akce. To se tady nekoná. Od začátku jsem čekal, kdy se děj nějak rozjede a ono nic. Knihu jsem dočetl, ale že by mě nějak bavila, to se říct nedá.

Štítky knihy

švédská literatura severská krimi švédské detektivky

Autorovy další knížky

Jens Lapidus
švédská, 1974
2015  75%Pouze pro VIP
2017  83%Stockholm Delete
2011  77%Snadný prachy
2018  93%Top Dog

Kniha Pouze pro VIP je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce69x
Chystám se číst39x
Chci si koupit6x