Poustevník

Poustevník https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354277/mid_poustevnik-Vuk-354277.jpg 3 45 15

Na pláži na kanárském ostrově Fuerteventura se najde havarované auto. Na zadním sedadle je kartonová krabice a v ní leží tělo chlapečka. Nikdo neví, jak se mrtvé dítě jmenuje, a po řidiči vozu není nikde ani stopa. Vražda je to poslední, co na Fuerteventuře potřebují. Bary a větrem bičované pláže jsou už tak poloprázdné a místní policie je pod tlakem, aby vyšetřování ukončila co nejdříve. Dlouholetý obyvatel ostrova Erhard, jenž vidí víc než většina ostatních, však policistům nedá pokoj a nedovolí, aby od vyšetřování upustili – nemá co ztratit. Přerušil styky se ženou a dítětem žijícími v Dánsku a odřízl se od moderního světa. Otázkou je, zda starý muž, který neví nic o mobilních telefonech, internetu ani sociálních sítích, vůbec může v dnešním světě objasnit vraždu. Zvlášť když nitky sahají daleko za písečné pláže ostrova…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Hermit , 2014


více info...

Přidat komentář

Bustedka
08.07.2022 odpad!

To nešlo. Já přečtu fakt většinou všechno, ale tohle jsem musela odložit.

Izu
07.04.2021 5 z 5

Za mě tedy jedna z nejlepších detektivek Ještě víc mě bavil Poustevníkův příběh, spíš než Španělsko mi město připomínalo zapadákov v Mexiku.Prijemna změna po super inteligentních a (ne) premozitelných vyšetřovatelích. Jediný negativ vidím v příliš natahováném ději.Doporučuji.


trudoš
14.08.2020 1 z 5

Románu by víc slušel název Paměti stárnoucího chlíváka, co by si rád vrznul. Ne proto, že by šlo o literární porno pro starší a pokročilé, ale že Thomas Rydahl udržuje vyprávění v rovině uvolněného undergroundu, kde je povolené naprosto cokoli – i to, co slyšet nechcete. Ovšem nic proti tomu, každému podle jeho chuti, jen kdyby všechny ty samoúčelné vulgarismy měly s detektivní linií něco společného.
Pak je tu celková kompozice - pět set stran zdlouhavého bloumání odnikud nikam, s hrdinou, který sice neví přesně, co se stalo a komu, ale je přesvědčen, že něco určitě ano, a on jediný že to může odhalit, třebaže už dávno netuší, kam se točí svět. Kdyby příběh zůstal v rovině příhod starého taxikáře, bylo by to možná i fajn, při těchto scénách mi přišlo, že je autor ve své kůži a má co říct. Jakmile se však pokouší o „vyšetřování“, skřípe to ve všech ohledech. A třebaže nevymýšlí těžkopádné bizarnosti a pohybuje se v mezích uvěřitelného scénáře, výsledkem je pouze uměle protahovaná nuda.

verense
25.10.2019 1 z 5

Několikrát jsem Poustevníka odložila, pak se zase se přemluvila, že mu dám ještě šanci. A pak mi dítko vytáhlo ze zavřené knihy záložku, a já zjistila, že mám pramálo chuti hledat poslední přečtenou stránku a mrhat svým časem na knihu, která mne ani trochu neoslovila. Ne že by to byl nějaký odpad, ale autorův styl psaní jde těžce mimo mne.

LOP
09.06.2019 1 z 5

Knihu jsem četl dlouho, nedokázala mě vtáhnout do děje. Nakonec jsem ji přelouskal, ale určitě nebude patřit k těm, ke kterým se někdy vrátím, případně kterou někomu doporučím.

DDanča
05.12.2018 2 z 5

Myslela jsem si, že ji ani nedočtu. Konec to trochu zachránil ale jinak to tedy byla bída..

tomai
03.12.2018 1 z 5

Jedna z knih, kterou jsem téměř nedočetl.

Lucienka
22.07.2018 4 z 5

Od severské krimi jsem čekala trošku víc akce a méně popisu, ale nakonec si na to zvyknete. Poustevník má své charisma a chápu, že všichni nemusí psát jako Nesbo, i když je můj oblíbenec.

Hella
24.04.2018 1 z 5

Fakt jsem byla upřímně přesvědčená, že zaslouženě zvednu průměr hodnocení.... Tak ne, po prvních 30 stranách odkládám - nedokázala jsem se ani začíst, neb styl psaní byl tak nesympaticky šroubovaný, že bohužel knize nejsem schopna dát delší čas.

Marekh
06.04.2018 3 z 5

Hlavního hrdinu - Erharda Jorgensena, jsem si oblíbil. Má kolem 70 let, nevlastní mobil, neumí s počítačem včetně internetu, je taxikářem, ladičem klavíru, žije sám (nemá přítelkyni), stará se o 2 kozly - Laurel a Hardy. :)

Bohužel musím přiznat, že jsem se do čtení nutil a říkal jsem si, jestli knihu vůbec dočtu do konce. Pokud bych mohl, škrtal bych a škrtal. Kniha je velmi rozsáhlá. Pokud by měla o 200 stran méně, jen by to knize prospělo a určitě bych dal vyšší hodnocení (moje hodnocení je 50 %). Kniha by měla větší spád a byla by více čtivá.

Děj se zbytečně natahoval, občas se vyskytovaly nemístné poznámky včetně líčení jedné sexuální scény, kterou podle mně autor mohl vypustit. Knize to určitě nepřidalo. Líbila se mi odhodlanost Erharda, který chce vyřešit případ za každou cenu a vrhá se do vyšetřování ze všech sil, používá různé prostředky, aby se dopátral pravdy. Závěr knihy byl plný napětí, což knize přidalo na čtivosti.

Citát z knihy:

Na to, abys milovala dítě, nepotřebuješ muže ani rodinu. Rodičem může člověk být na hodně způsobů. Najdi si ten svůj.

NovaCisarovna
21.03.2018 5 z 5

Krásná kniha. Po záplavě severských krimi ze severu se vtipně odehrává na Kanárských ostrovech a počasí a prostředí je tam právě tak barvitě popsáno, jak ho "tam nahoře" popisuje Nesbo. Hlavní hrdina, nevšední, výborný, normální. Zadýchává se, není nejmladší, není sexy... Má za sebou nehrdinskou minulost. Víc než zašmodrchané luštění smrti dítěte se mi nesmírně líbily popisy vztahů hlavního hrdiny, jeho prožitky. Celá kniha je ohromně lidská. Je krásná. A nakonec i tu detektivku jsem pochopila, i když pravda, tak slepou policii aby člověk pohledal. Ale nějaké nedomykavosti vem čert. Lituju, že tohle asi nemůže mít žádný další díl...

konicekbily
03.02.2018 3 z 5

Pro středoevropena těžko pochopitelný popis života na španělských ostrovech - a navíc psaný severoevropanem v rámci severské krimi - kdy hlavní hrdina se rozhodne převzít vyšetřování do vlastních rukou. I styl psaní mi připadá svérázný, ale za co cenu dostal autor, to jsem nepochopil.

ellescorpio
28.01.2018 2 z 5

Dočetla jsem se skoro do půlky. Absolutně to nemá hlavu patu, přijde mi to, jak deník někoho pod vlivem drog. Napínavý thriller si představuju krapet jinak. A jak tak koukám na goodreads, nejsem sama.

Klarinecka
28.12.2017 odpad!

No, asi jsem teda hňup, nebo jsem nenašla to poselství nebo skrytou krásu tohoto díla, ale bylo to jedno velké utrpení, zcela nepochopitelné odbočky, celé se to táhlo jako sopel a celé to bylo postavené totálně na palici. Za mě teda vyhozené peníze za 440 stránek nudy. Naposledy jsem tak často usnula nad učebnicí. Nechápu, za co to dostalo cenu. Asi jsem teda kulturní a literární analfabet.

encyklopedie
25.12.2017

....kurecpalec.....takové těšítko
Tak tohle jsem nedal....80 stran a pryč /ještě, že jsem to nekoupil/ .....možná se to rozjede, ale beze mne
Jsem zvědavej na komentáře....ale v záplavě knih, které mám ke čtení, tohle neuspělo

Štítky knihy

Španělsko severská krimi

Autorovy další knížky

Thomas Rydahl
dánská, 1974
2017  53%Poustevník
2022  82%Vražda mořské víly

Kniha Poustevník je v

Právě čtených3x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce106x
Chystám se číst36x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x