Pošťák

Pošťák https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513859/bmid_postak-itu-513859.jpg 4 35 9

Eden. Město, které nenajdete na žádné mapě. Město, kde mají nejrůznější vyvrhelové, zločinci a vrazi poslední příležitost vést normální život. Svobodně, ale v rámci tvrdých pravidel. Jediný, kdo v Edenu před něčím neutíká, nebo se před nečím neskrývá, je mladík trpící aspergerovým syndromem, který se ve městě narodil a vyrostl v něm. Pošťák. Když ale ve městě dojde k vraždě, začnou se nevyhnutelně roztáčet kola osudu, která mohou Eden smést z povrchu země. Vítejte v ráji!... celý text

Literatura světová Komiksy Thrillery
Vydáno: , Mighty Boys
Originální název:

Postal , 2018


více info...

Přidat komentář

Politre
06.03.2024 3 z 5

Hrozně se mi líbí filozofie Mighty Boys, co se vydávání uzavřených a nevšedních komiksů týče, a i kvalitní zpracování samotných bichlí, kvalitní pevná vazba, pevný papír. Držet Pošťáka v ruce je radost. Ale bohužel uvnitř se pro mě skrývá dost průměrný příběh, jenž mě na začátku zaujal, ale postupem času se z toho vyvrbilo něco, co mi úplně nesedlo, ani postavy mi nesedly a nepřirostly k srdci. Dočetl jsem už prakticky s nezájmem. Na druhou stranu má to své zajímavé momenty, ale čekal jsem něco daleko víc a proto nemohu jinak než hodnotit jako průměr.

Kverulant
21.01.2024 3 z 5

Pošťák začíná velmi svěže, vyšetřování s Aspergerem a město plné zločinců ze začátku vystačí na příjemnou zábavu. Řádně tlusté, kvalitně graficky provedené knize by prospělo možná držet se víc seznamování s dalšími obyvateli města a případy a Markovým trampotám s ženami, ale v poslední třetině už autorovi dochází dech a vymýšlí blbosti, případně pořád neefektivně do děje tahá otravnou postavu fotra.


Lusa
03.01.2024 4 z 5

Nebylo to špatné, příběh byl zajímavý a čtivý.

lordchaos
30.10.2023 3 z 5

Zpočátku jsem byl nadšený, vše bylo zahaleno lehkým tajemstvím a těšil se na každou další stránku. Pak mi ale přišlo, že se začalo nějak přešlapovat na místě. Původní atmosféra se vytratila a mě přestalo zajímat, jak to celé dopadne. Bonusy nakreslené jiným stylem mě vůbec nevzaly a ani se mi nezdálo, že by celý příběh nějak obohacovaly. Škoda, kdyby byl příběh kratší a hutnější a nesklouzlo by se do předvídatelnosti, mohlo se jednat o mnohem originálnější a zážitkovější počin. Nicméně jsem samozřejmě dočetl, když už to stálo takové prachy.

trudoš
05.08.2023 4 z 5

V městečku Eden žije 2198 lidí. A jeden z nich je vrah... Hotový námět na reportáž, kdyby celá věc neměla jeden malý háček. Lépe řečeno přesně 2198 háčků. Protože Eden je místo, kde se schovávají zločinci všeho druhu před světem i spravedlností. Teď mezi nimi hledejte predátora.
Matt Hawkins a Bryan Hill rozehrávají strhující thriller plný lží, intrik a násilí, to celé okořeněné notnou dávkou mystiky. Až jsem s láskou zavzpomínal na seriál Twin Peaks, ke kterému má Pošťák v mnoha ohledech hodně blízko. Naneštěstí doplácí na jasnou tvůrčí představu o začátku a finále, přičemž vše mezi tím působí bezděčně jako řemeslné pletichaření, které má pouze vyplnit prostor. Jednotlivé epizody tak častokrát končí ve slepé uličce, operují s nedůležitými postavami, přehlížejí očividné skutečnosti, nebo zůstávají s otevřeným koncem, protože nic z toho není ve svém důsledku pro hlavní dějovou linku podstatné. Přesto si nemohu stěžovat, neboť jsem se na více než sedmi stech stránkách bavil naprosto skvěle.

Morbidus
02.07.2023 4 z 5

Tato kniha pro mě zpočátku byla něco úžasného. Jenže jak kapitoly přibývaly, kouzlo se pro mě částečně vytratilo. Nevadí mi, když je hlavní příběh tvořen krátkodobými zápletkami a místy vede do nikam; naopak tyhle inteligentní hádanky vyhledávám. Jenže v tomto případě to není až tak chytré jak to zprvu vypadá - a tam uvnitř to drží pohromadě jen vývoj postav. Tedy nejen samotného pošťáka (který je sice důležitou postavou, ale ne nutně hybatelem děje), ale i spousty dalších charakterů (které se někdy objeví a jindy jen zmizí navždy). Takže nakonec je to spíše příběh samotného Edenu a několika lidí, kteří ovlivňují jeho (ne)existenci. A taky o dracích. ;)
Naštěstí se našly i věci, které pro mě posunuly příběh do nadprůměru. Hodně mě potěšil fakt, že některé neřešené či potenciální dějové linky dostaly prostor v bonusových příbězích na konci knihy (kde dostaly tradičně prostor i další zajímavé materiály). Nejvíce mi k srdci přirostli (mimo pošťáka Marka) tajemný Náčelník, nevyzpytatelná Molly a skvěle vykreslená Maggie. A nakonec - velice se mi zde líbila kresba. Sedla mi dokonce natolik, že grafice odpustím pár chyb, kterých jsem si všiml (je fakt divné, když popravovanému zničehonic zmizí pouta).
Pokud se pohybujete na temnějších vlnách, Pošťák by vás mohl zaujmout.

Norri
27.06.2023 4 z 5

S kresbou tohoto komiksu jsem měl dlouho problém. Není škaredá. Trvalo ale dlouhých třináct sešitů, než mě začala bavit. Než moje vnímání té kresby ovlivnil příběh a jeho protagonisté.

Ten komiks je jako seriál. Má nějakou linku v pozadí a v jednotlivých dílech se pak odvíjí menší příběhy. Ale slovo příběhy asi není na místě. Příběhy jsou obvykle nějak ohraničené. Tohle je sled událostí, které formují hlavní postavy a nevyhnutelně vedou k velkému finále. Je to plynulý děj. Je to taková komiksová "Ulice". Je ale zábavnější a krvavější. A čte se to tak snadno! V podstatě to nemá slabá místa. Tedy až na konec. Na to již zmíněné velké finále. Tam je tak zatraceně nečekaný, a hlavně nevysvětlený zvrat, že to trošku kazí celkový dojem. Na druhou stranu, jsou tam i momenty, které se mi hodně líbily. Třeba když mi děj připomněl film Kult hákového kříže.

Konec příběhy pak plynule přechází v bonusy, které jsou jak komiksové, tak textové a obrázkové. Jsou tam do komiksu zapracované profily hlavních aktérů, jsou tam bonusové komiksové kapitoly, ukázky scénáře s komentáři a storyboardy a je tam i galerie obálek.

Není to ten typ komiksu, který změní váš pohled na svět. Nezmění vaše životní hodnoty a asi ani neobsadí přední příčky ve vašem žebříčku nejlepších komiksů. Je to ale jízda, kterou si užijete. Nejsou tam žádné hluboké filozofické úvahy a otázky života, vesmíru a vůbec. Tohle je doslovná přímočará jízda, od které se nebudete chtít odtrhnout, dokud nebudete na konci.

GoodGames
27.06.2023 5 z 5

Mighty Boys vybrali znovu veľmi kvalitný komiks so silným a pútavým príbehom. Drsný thriller, ktorý je dostatočne dynamický, má nejednoznačné a zaujímavo napísané charaktery a nie je v ňom núdza ani o vystrelené mozgy. Jeden z najlepších komiksov tohto roka v perfektnom spracovaní a musím pochváliť aj kvalitný preklad.

MisaNuff
27.06.2023 5 z 5

Ano! Za mě zatím nejlepší z těch špalků od MB.

"Pošťák je příběh malého městečka Eden ve Wyomingu, které neexistuje. Je to město, které není na žádné mapě. Není ani ve vládních záznamech. Je to místo, kam se vydávají ti nejhorší zločinci, když nemají kde jinde začít, aby začali znovu. Řídí ho starostka Laura, která je nemilosrdná. Musí být, aby udržela ty zločince a vrahy na uzdě. Trestem za zločiny je zde veřejná poprava. Její syn Mark roznáší poštu. Má Aspergerův syndrom. Když se jeho otec Isaac vrátí do města děsivým způsobem, je Mark nucen vybočit ze své rutiny a ukázat, že vidí mnohem víc, než dává najevo."

Začnu z vnějšku, jak se s knihou budou seznamovat i ostatní čtenáři. Je to opět pořádný špalek! Vypadá dobře. Obal knihy je pěkný, přebal OK, papír je ten dokonalý MB papír, který se nedá lehce upatlat, takže se nemusíte bát knihu číst, to jako sběratel oceňuji!!, lacetka. Zde budou i mé jediné 2 výtky: papír je dokonalý, ale smrdí. Nezvykl jsem si na to ani po tolika knihách. No a při čtení se to špatně drží. Ale rozhodně větší hodnotu pro mě má, že dostáváme takovou porci příběhu, takže jsem ochoten tolerovat váhu. Kdyby to vycházelo po 140 stranách v broži, jako to mají jiná vydavatelství, na tom papíru co se hned upatlá a ohne, tak z toho určitě nebudete mít takový zážitek. Je to stejné, jako kolosálky od CC - blbě se to čte, ale perfektně to vypadá, takže beru vše v kolosálním provedení.

Kresba - ze začátku průměr, není tam nic, co by mě vystřelilo. Barvy po Tulákovi také průměr, ale upřímně, co může překonat Tuláka v tomto ohledu, že. Postupně se však kresba zlepšuje, uvidíme i odvážnější panelování, velké scény apod. Naprosto hlavní pro mě ale je, že je to strašně přehledné! Je to jeden z těch komiksů, kdy si na prvních pár stranách řeknete "meh", ale po dalších dvou hodinách čtení si uvědomíte, že to vlastně odvádí svou práci na jedničku s hvězdičkou, rozumíte každé scéně, máte dokonalý přehled o všem. V tom v poslední době řada komiksů selhává a doslova luštíte, co se vlastně v té které scéně děje, kdo co říká. To se vám tady nestane, dokonalý přehled a scény vždy z toho správného úhlu.

Příběh - vždy nejtěžší hodnotit, aby člověk nic nevyzradil. Je to jízda! Je to thriller, detektivka. Chvílemi noir. Místy až horor? Je to akční, brutální, krvavé. Je v tom hodně citů. Je to kurevsky dobře napsané. Chtěl jsem si dát pár stránek před spaním a vytuhnul jsem u toho na tři hodiny, protože je to napínavé, každá postava má tajemství, mnoho vrstev, hlavní hrdina s aspergerem je pro mě osobně zajímavý v tom jak věcně vše popisuje. Nechci tady vyzradit víc, ať vám nekazím překvapení. Příběh pádí kupředu, dostáváme stále nové a nové postavy, některé dostanou více prostoru, některé méně, řešíme drobné i větší příběhy a pořád se posouváme kupředu. Tady se trochu projeví slabina toho, že to vyjde v takovém rozsahu, a člověka tak vtáhne, že to čte v podstatě nonstop - střed má podle mě o fous pomalejší tempo.

Celkově jsem tedy zaražený, že se o této knize nepíše mnohem více a nepějí tady všichni oslavné ódy. Je to skvěle napsané, naprosto přehledně nakreslené a pro mě výborně zpracovatelné, protože jsem rozuměl vždy všemu, proč se děje, motivacím postav. Doporučuji a doufám, že se brzy dočkáme pokračování a dalších knih z tohoto světa!

Štítky knihy

thrillery horory

Autoři knihy

Matt Hawkins
americká
Bryan Edward Hill
americká, 1977

Kniha Pošťák je v

Právě čtených1x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce43x
Chystám se číst19x
Chci si koupit9x