Poslední rivalka Coco Chanel

Poslední rivalka Coco Chanel https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465710/bmid_posledni-rivalka-coco-chanel-iFT-465710.jpg 4 27 11

Světu módy vládne v roce 1938 Paříž, ale té vládnou dvě královny... Legendární rivalita Coco Chanel a Elsy Schiaparelli přinesla světu úchvatné módní kreace... a také výrazně ovlivnila mnoho životů. Mladá Američanka Lily Sutterová přijíždí v roce 1938 z Londýna do Paříže, aby přišla na jiné myšlenky po tragické smrti milovaného manžela. Její mladší bratr, který je v Paříži na stáži a právě prožívá velkou lásku s vyhlášenou pařížskou krasavicí, ji vezme do salonu Elsy Schiaparelli – návrhářky z bohaté italské židovské rodiny, která se pohybuje v levicových kruzích a otevřeně podporuje antifašisty. Lily nadchne oslnivý svět elegantní módy i návrhářka sama. Brzy se seznamí i s její rivalkou Coco Chanel, která se na rozdíl od Elsy vypracovala z naprosté chudoby a neváhá využívat své kontakty s německým režimem pro vlastní prospěch. Lily se zapojuje do jejich světa a sleduje souboj dvou žen, pro něž je móda vším. Zatímco v Paříži vznikají nádherné módní kolekce, všude kolem se schyluje k válce s Německem a válečné soukolí již brzy ovlivní i zářivý svět pařížské módy. Příběh plný lásky, zápolení, loajality a vášně.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

The Last Collection , 2019


více info...

Přidat komentář

Parwana
07.03.2024 odpad!

Na knihu jsem s ehodně těšila, bohužel jsem musela asi na padesáté straně odložit. Hodně špatně se to četlo, buď autorka, nebo překladatel měl velmi chaotický styl psaní, do kterého jsem se prostě nemohla dostat.

tulipi
27.06.2023

Pěkné čtení o módě a životě v Paříži těsně před i v průběhu 2. světové války; o lásce, rivalitě, touze uspět, ale také o boji o vlastní osobnost i přežití v pravém i přeneseném slova smyslu...
O módních ikonách - pozapomenuté Else Schiaparelli i známější Coco Chanel vypráví třetí žena, která do Paříže přijede navštívit svého bratra.
Úžasné detailní popisy módy, které podpoří vaši fantazii a rozehrají příběh barevností, hravostí a atmosférou večírků pařížské smetánky té doby (máte chuť namíchat si drink a "hodit" na sebe něco chic ;o)
Doporučuji na léto, byť válečné téma, které je součástí příběhu, se jako úplně letní nejeví.


orinka3
05.07.2022 5 z 5

Krásné čtení o zajímavých osobnostech. Děj se točí kolem dvou královen módy, které mají vlastní styl i politické smýšlení. Lily Sutterová se v Paříži ocitá jako mezi dvěma mlýnskými kameny, protože uznává obě dvě. Schiap, u které nakonec nalezne útočiště i zaměstnání, na svou rivalku žárlí. Tragická příhoda na maškarním plese poznamená obě umělkyně. A druhá světová je na spadnutí. Lilyin bratr Charles je osudově a nešťastně zamilovaný do Anii. Nástup okupantů do Paříže maří všechny naděje, lidé prchají do bezpečí. To je jen hrubá kostra celého příběhu. Ale co se mi na knize nejvíc líbí je to, jak jsou tu nádherně popisované barvy a jejich působení na lidské smysly. A i popis života Paříže v té době, atmosféra ulic, kypící život v nich. Román není jenom životopis dvou rivalek na kolbišti módy, ale i zobrazením toho, co dělá Paříž jedinečnou.

bookcase
02.01.2022 4 z 5

Opět skvělá a zajímavá cesta do Paříže těsně před válkou. Móda, láska, přátelství, rivalita.

čef
07.11.2021 4 z 5

Kniha plná rób, přehlídek, večírků, plesů, posedávání v barech, ale také nehynoucí lásky.
Dobře odvedená práce autorky, která dokázala plasticky přiblížit atmosféru Paříže před 2. světovou válkou. Škoda jen, že pro mne zde nebylo více životopisných údajů obou módních návrhářek, ale nešť.

Kanylka
24.09.2021 4 z 5

O módě, válce, vztazích...a dvou neskutečně talentovaných rivalkách.

alibaba72
11.05.2021 5 z 5

Skvělé odpočinkové čtení. Mnoho zajímavých skutečných informací zabalených do příběhu.

Sansli
04.03.2021 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Trochu mi tedy trvalo než jsem se do knihy začetla, ale mám hrozně ráda příběhy o ženách. A tady byly hned tři. Elsa i Coco byly opravdu neuvěřitelné osobnosti a moc se líbilo si o nich něco přečíst. Hlavně tedy o Else Schiaparelli, protože tu jsem sice znala podle jména, ale její osobnost nebo její tvorba mi moc známé nebyly.
A pak tu byla postava mladé Američanky Lily, která nejenže se ocitne v cizím prostředí, ale navíc přímo uprostřed rivality těchto dvou zcela odlišně smýšlejících žen. Je vtažena do prostředí, ve kterém se moc nevyzná, ale i díky vlivu těchto dvou žen, začíná přemýšlet o svém životě úplně jinak.
Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí o módě, barvách... a navíc ta atmosféra Paříže, krásného města, ve kterém se pomalu a neodvratně schyluje k válce. Prostě nemělo to chybu, hlavně druhá polovina knihy byla naprosto skvělá:)

iška
04.03.2021 4 z 5

Příjemná četba, která navíc obohatí. O Coco Chanel jsem toho četla více a bylo tu i filmové zpracování. Elsa Schiaparelli by si jej zasloužila rozhodně také. A podání jejich sporu prostřednictvím třetí protagonistky mělo rozhodně co do sebe.

Marcela52
25.02.2021 5 z 5

Velmi poutavý a čtivý příběh dvou velkých osobností pařížské módy jsem přečetla s chutí a mohu doporučit. Autorka zavádí čtenáře nejen do oslnivého světa elegantní módy, ale také do atmosféry Paříže konce 30. let, kdy se neodvratně schyluje k 2. světové válce. To vše tvoří pozadí příběhu mladé Američanky, která přijíždí do Paříže z Londýna v roce 1938, aby přišla na jiné myšlenky po tragické smrti milovaného manžela. V nejlepším slova smyslu krásné "ženské" téma, které zaujme, poučí i dojme...

stajka
07.02.2021 4 z 5

Čtivý román protkaný příběhy reálných návrhářek.

Štítky knihy

Paříž móda Coco Chanel, 1883–1971

Autorovy knížky

Jeanne Mackin
americká
2020  79%Poslední rivalka Coco Chanel

Kniha Poslední rivalka Coco Chanel je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce59x
Chystám se číst37x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x